2011. március 22. 12:40

Magyarországon 2010-ben több mint 50 százalékkal több, összesen 537 nemzetközi konferenciát rendeztek, a résztvevők száma meghaladta a 125 ezret, ami 53,1 százalékos bővülés 2009-hez viszonyítva - közölte a Magyar Turizmus Zrt.

Az MT Zrt. közleménye szerint a Magyar Turizmus Zrt. Magyar Kongresszusi Irodájának (MKI) partnerei az év során 321 nemzetközi, és több mint 16.500, a nemzetközi szervezetek kritériumai alapján az egyéb kategóriába sorolható rendezvényről nyújtottak tájékoztatást. (Ez az adat, az MKI saját kutatásai alapján, további 216 nemzetközi rendezvénnyel egészült ki.) 2010-ben a nemzetközi konferenciák kísérőrendezvényeként 73 nemzetközi kiállítás is zajlott Magyarországon.

A nemzetközi gazdasági válság hatása jelentős mértékben befolyásolta az utóbbi évek hivatásturisztikai piacát is. A 2010. évi adatok azt támasztják alá, hogy a 2009-ben tapasztalt visszaesés után a hazai hivatásturisztikai piacnak sikerült növekedési pályára állnia, az elmúlt évi adatok helyenként még a 2008. évi eredményeket is túlszárnyalják.

Tavaly összesen 2002 napnyi nemzetközi konferencia zajlott Magyarországon, a résztvevők száma átlagosan meghaladta a 234 főt, átlagos időtartamuk 3,7 nap volt. A nemzetközi konferenciák átlagos időtartama 2008-ban 3,9 nap, 2009-ben pedig 3,3 nap volt. A konferenciák több mint 53 százaléka 2-3, míg 27,4 százaléka 4-5 napos volt.

A Magyar Kongresszusi Iroda partnerei által szolgáltatott információk alapján, a konferencián résztvevők 81 százaléka külföldről, 19 százaléka Magyarországról érkezett. A rendezvényeken átlagosan 12 nemzet szakemberei vettek részt. 2010-ben a magyarokon kívül Németországból, az Egyesült Királyságból és Franciaországból érkeztek leggyakrabban Magyarországra nemzetközi konferenciákra. A középmezőnyben lévő olasz, amerikai, spanyol, cseh, osztrák és lengyel résztvevők közel egyforma arányban látogatták a nemzetközi konferenciákat. A 2009. évi eredményekhez képest igen jelentős növekedés volt tapasztalható a német, az olasz, a spanyol, az osztrák és a lengyel résztvevők esetében.

A korábbi évek tendenciáját követve, a legtöbb nemzetközi konferenciát továbbra is Budapesten tartották. A fővárost Pécs követte. A nemzetközi konferenciahelyszínek rangsorában harmadik helyen holtversenyben Sopron és Szeged szerepel, amelyeket a Balaton-part konferencia-települései követnek. Ezen kívül jelentős számú konferenciát rendeztek Debrecen, Eger és Győr városában is.

A közlemény szerint vezető szerepük ellenére, több mint 10 százalékkal esett vissza a szállodában megrendezett konferenciák száma. A legszembetűnőbb az egyetemek és tudományos intézetek robbanásszerű előretörése: míg 2008-ban az összes konferenciának mindössze 4,3 százalékát tartották egyetemeken és a tudományos intézetek valamelyikében, addig tavaly ez az arány négy és félszeresére nőtt.

Az országban lezajlott nemzetközi konferenciák megrendelőinek nemzetiségét vizsgálva megállapítható, hogy a rendezvények több mint 50 százalékának magyar volt a megrendelője, amelynek aránya 2009-hez képest 6 százalékkal magasabb. A magyarok után jelentős a Nagy-Britanniából érkezett megrendelések aránya, ami 1,7 százalékos növekedést mutat az előző évhez képest, 2,4 százalékkal több megrendelés érkezett Németországból, míg az osztrák megrendelések aránya 0,5 százalékkal emelkedett.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.