2020. május 26. 15:19
mfor.hu

Benyújtották a törvényjavaslatot a testvérek közti öröklésről és ajándékozásról.

Kósa Lajos és Novák Katalin illetékmentessé tenné a testvérek közötti öröklést és ajándékozást, írtuk reggel. És a fideszes képviselők most már be is nyújtották a módosító törvényjavaslatot.

A beadvány valóban kimondja: 

  • az örökhagyó testvére által megszerzett örökrész mentes az öröklési illeték alól
  • az ajándékozó testvére által megszerzett ajándék pedig mentes az ajándékozási illeték alól.

Ráadásul a módosító szerint ezeket az új szabályokat hatálybalépésük napján az állami adóhatóság által véglegesen még el nem bírált illetékügyekben is alkalmazni kell.

A törvény majd a kihirdetését követő tizenötödik napon lép hatályba, tehát így kell majd számolni a még folyamatban lévő ügyeknél.

A módosító részletes indoklása eligazít a testvér szó pontos jelentéséről is, eszerint

testvérnek kell tekinteni az „édes” testvért, vagyis azt a személyt, akinek mindkét vérszerinti szülője azonos az örökhagyó, megajándékozó vérszerinti szüleivel, de testvérnek számít az a személy is, akinek vérszerinti vagy örökbefogadó szülei közül egy azonos az örökhagyó, megajándékozó vérszerinti vagy örökbefogadó szülőjével (azaz a féltestvér, valamint az örökbefogadáson alapuló testvér is).

A benyújtott szöveg kimondja azt is, hogy a vagyonszerzők adminisztratív terheinek csökkentése érdekében a testvér által illetékmentesen megszerzett ajándékot az állami adóhatóság felé nem kell bejelenteni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.