<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Benyújtották a törvényjavaslatot a testvérek közti öröklésről és ajándékozásról.

Kósa Lajos és Novák Katalin illetékmentessé tenné a testvérek közötti öröklést és ajándékozást, írtuk reggel. És a fideszes képviselők most már be is nyújtották a módosító törvényjavaslatot.

A beadvány valóban kimondja: 

  • az örökhagyó testvére által megszerzett örökrész mentes az öröklési illeték alól
  • az ajándékozó testvére által megszerzett ajándék pedig mentes az ajándékozási illeték alól.

Ráadásul a módosító szerint ezeket az új szabályokat hatálybalépésük napján az állami adóhatóság által véglegesen még el nem bírált illetékügyekben is alkalmazni kell.

A törvény majd a kihirdetését követő tizenötödik napon lép hatályba, tehát így kell majd számolni a még folyamatban lévő ügyeknél.

A módosító részletes indoklása eligazít a testvér szó pontos jelentéséről is, eszerint

testvérnek kell tekinteni az „édes” testvért, vagyis azt a személyt, akinek mindkét vérszerinti szülője azonos az örökhagyó, megajándékozó vérszerinti szüleivel, de testvérnek számít az a személy is, akinek vérszerinti vagy örökbefogadó szülei közül egy azonos az örökhagyó, megajándékozó vérszerinti vagy örökbefogadó szülőjével (azaz a féltestvér, valamint az örökbefogadáson alapuló testvér is).

A benyújtott szöveg kimondja azt is, hogy a vagyonszerzők adminisztratív terheinek csökkentése érdekében a testvér által illetékmentesen megszerzett ajándékot az állami adóhatóság felé nem kell bejelenteni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.