2019. július 9. 12:07
mfor.hu

Gondolkodtunk már azon, hogy egy újonnan kóstolt whisky kapcsán mi alapján hozunk ítéletet? Milyen tényezők befolyásolják azt, hogy az adott italt ízletesnek vagy éppen egészen pocséknak érzékeljük?

Ebben a rövid bejegyzésben egyrészt azt fogjuk megmutatni, hogy a különböző whisky fajták egyedi jellegének megtapasztalásában meglehetősen fontos szerepe van az ízlelési memória nevű készségünknek.

Továbbá kitérünk arra is, hogy milyen praktikát alkalmazzunk, ha egymás után négynél is több típusú ital kapcsán szeretnénk elkerülni, hogy teljesen összezavarodjunk az egyes aromákat illetően.

Illetve azt a kérdést is megválaszoljuk, hogy whisky kóstolásnál vajon érdemes az orrunkat használni, vagy inkább szorítkozzunk kizárólag a nyelvünkre.

Az ízlelési memóriáról

Agykutatással foglalkozó szakemberek megállapították, hogy a fejünkben lévő szuperszámítógép nagyon is tanulékony szerkezet. Minél különbözőbb és sajátságosabb whiskyket kóstolunk ugyanis, az agyunk íz tartományában is úgy formálódnak egyre érettebb mintázatok.

Ezt a képességünket az úgynevezett ízlelési memóriának köszönhetjük. A jelenség mindenki számára ismert példájául Pavlov híres kutyája szolgált, aki egy idő után már az elemózsiát jelző csilingelésre is erőteljes nyáltermelést produkált.

Érdemes tehát bátran kísérleteznünk a különféle whiskyk próbálgatásával, mert minél többször tesszük ezt, annál magasabb szinten leszünk képesek a finom ízek érzékelésére.

Egy hasznos tipp a kóstoláshoz

A rutinos borkóstolók két különböző nedű között rendszerint némi sajtot és kenyeret majszolnak el, hogy ezáltal elkerüljék az aromák összekeveréséből fakadó kellemetlenségeket.

Az ízek efféle torzulása különféle whiskyk kóstolása közben is könnyen előfordulhat. Mivel az alkohol kellemes zsibbadást okoz az idegvégződéseknél, ezért a harmadik pohár kiürítése után már jelentős nehézségekbe ütközhet, hogy komolyabb mértékben legyünk képesek megtapasztalni a nedű sajátosságait.

Nyugodtan fogyasszunk egy kevéske sajtot a különféle whiskyk ízlelése között is, mert a sajt speciális zsír- és sótartalma segít abban, hogy az ízlelőbimbóink felkészülhessenek a következő nemes ital érzékelésére.

Mekkora jelentősége van a szaglásnak?

Nagyon is hangsúlyos jelentősége van, ezért a poharunkban lévő whisky megízlelése előtt mindenképp érdemes meg is illatolni azt. Az aromák megfelelő érzékelésére ugyanis csak akkor lesz lehetőségünk, ha a nemes ital kapcsán előbb használjuk az orrunkat, mint a nyelvünket.

Ennek is köszönhető, hogy a whisky világában hírességnek számító, egyébként egyszerűen csak „Orrként” becézett Richard Patterson szaglószervét a Llyod of London nem kevesebb, mint 2,6 millió amerikai dollárra biztosította.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.