TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. április 17. 15:35

Akár egy évig is elhalaszthatják a lakástakarék-befizetéseiket. Ennek azonban ára van: egyrészt a szüneteltetés idejére nem jár az állami támogatás – mármint a 2018. október 15-e előtt megkötött szerződések után, mivel az azutániakra eleve nincs is. Másrészt azzal is számolni kell, hogy a halasztás hosszával nem nő a vállalt megtakarítási időszak.

Mivel az Orbán Viktor bejelentése alapján a kormány által elrendelt fizetési moratórium csak a március 18-án éjfél előtt meglévő kölcsöntörlesztésekre (hitel, kamat, díj) vonatkozik, e könnyítés azokon nem segít, akik a szerződésben előre vállalt, havi rendszeres megtakarításaikat nem tudják befizetni. Ilyenek például a havi lakástakarékpénztári betétek.

Ezekre továbbra is a lakás-takarékpénztárakról szóló 1996. évi CXIII. törvény rendelkezéseit kell követni. A megtakarítások fizetésének szüneteltetésére, továbbá a díjnemfizetés következményeire pedig a lakástakarékok üzletszabályzatában, valamint díjtáblázatában foglaltak az irányadóak.

Ügyelni kell a részletekre Ügyelni kell a részletekre

Ezek szerint a lakás-előtakarékoskodó átmeneti fizetési nehézsége miatt – ilyenbe kerülhettek most jónéhányan amiatt, hogy a koronavírus-járvány hatására egy sor cég kénytelen volt dolgozóit elbocsátani, illetve határozatlan időre fizetés nélküli szabadságra küldeni – például a Fundamentánál kaphat a vállalt betétbefizetésre fizetési haladékot a megtakarítási időszak alatt egy alkalommal, legfeljebb 1 évre. Számolni kell azonban azzal, hogy a fizetési haladék időtartama a megtakarítási időbe beleszámít – hívták fel a figyelmet lapunk érdeklődésére a Fundamentánál.

További lényeges információ még a fizetési haladékkal kapcsolatban, hogy az állami támogatással érintett – vagyis e kedvezmény 2018. október 15-ei megszüntetése előtt kötött – szerződések esetében a haladék időtartamára nem jár állami támogatás.

Mint ahogy azzal is érdemes tisztában lenni, hogy amennyiben a fizetési haladék kért időtartamának lejárta előtt javul az illető anyagi helyzete és befizet a számlájára, akkor a lakástakarék a fizetési haladékot befejezettnek tekinti.

A fizetési haladéknak van egy egyszeri díja, de ez nem súlyos teher, szerződésenként 2068 forint. A fizetési haladék időtartama alatt esedékes számlavezetési díjat is fizetni kell, de ennek 155 forintos mértéke sem vészes.

Azért is érdemes fizetési haladékot kérnie annak, aki már látja, hogy a havi – jellemzően 10-50 ezer forint közötti – penzumot nem tudja befizetni, mert ha több mint 4 havi megtakarítási összeggel elmarad, akkor a lakástakaréknak jogában van a szerződést írásbeli értesítés nélkül felmondani. Már azt sem tolerálják a lakástakarékok, ha valakinek egy negyedéven belül marad el a havi befizetése, arra a megtakarítási negyedévre nem írják jóvá az állami támogatást, csak a betéti kamatokat. Egy-két havi elmaradást még utólag lehet pótolni, de ügyelni kell arra, hogy az adott megtakarítási év harmadik és negyedik negyedévében a jóváírt állami támogatás összege nem lehet több a szerződés után járó támogatás 25-25 százalékánál. Amiből az következik, hogy nem lehet az év utolsó három hónapjában bepótolni az egész éves elmaradást. Ehelyett szó szerint kifizetődőbb a fizetési haladék.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.