2019. október 28. 11:53

2018 októberében szűnt meg a lakástakarékok állami támogatása, ami miatt sokan úgy vélték, hogy a teljes szektor veszélybe kerül. A Fundamenta új termékekkel igyekezett megcáfolni ezeket a "hiedelmeket". Az emúlt egy év tapasztalatait összefoglaló sajtóbeszélgetés alapján úgy tűnik, sikerült.

Egy évvel ezelőtt jelent meg az a hír, hogy megszűnik a lakástakarékpénztárak állami támogatása. Sokan vélték úgy, hogy ezzel az egész szektor megszűnik, és eltűnnek a piac szereplői. Ez idő alatt nagyon sok minden változott, néhány dolog megmaradt. Így többek között nem lett a Fundamenta jelzálogbank, hanem megmaradt lakástakarékpénztárnak. A túléléshez ugyanakkor az kellett, hogy újragondolják a stratégiájukat, és szélesítsék a palettát a lakhatás teljes vertikumára.

Ennek érdekében összeraktak egy "lakhatási ökoszisztémát", amelynek lényege, hogy új piaci szegmensekbe történő belépéssel az otthonteremtés egyre több területén tudják szolgáltatásaikkal támogatni az ügyfeleiket. Ennek keretében új lakástakarék termékeket indítottak, és újabb hiteltermékeket is kínálnak. Emellett elindul a solar üzletág, melynek fókuszában a napelem-rendszerek telepítésének közvetítése, illetve finanszírozása áll. A Fundamenta szerint itt komoly piaci lehetőség van, hiszen a környező országokhoz képest a hazai lakossági felhasználás jelentős lemaradásban van.

A másik nagy újítás, hogy október 1-től immár ingatlanközvetítéssel is foglalkoznak, a budapesti indulást követően a jövő évtől ezt a tevékenységet országosan is kiterjesztik. A tevékenység fókuszában a lakáscél és az öngondoskodás áll. Így a fentiek mellett például a Fundamenta az állampapír-forgalmazásba is beszállt.

Az üzleti volumen az 5-6 évvel korábbi szintre csúszott vissza, de Morafcsik László szerint a Fundamenta ezzel is megőrizte a súlyát az otthonteremtésben. A társaság a hitelezési teljesítményével közel 15 százalékos piaci részesedést ért el a magyar lakás-hitelpiacon. Darabszámra mindez kevesebb szerződést jelent, de értékre az egy szerződésre jutó állomány növekedett. A szerződéses állomány 3329 milliárdról 3724 milliárdra bővült. A betéti állománynál (3563 milliárd) és a hitelállomány (160 milliárd) is hasonló volt a százalékos növekedés. Az új helyzetben hosszabb távú konstrukciókkal is ki tudtak rukkolni, aminek révén a fiatalabb korosztály felé is tudnak nyitni.

A Fundamenta vezérigazgató-helyettese szerint az értékesítési hálózat esetében ugyan volt fluktuáció, de komoly leépülésről nem lehet beszélni. A német kamatkörnyezetben évekkel korábban megélték azt a kamatkörnyezetet, amit most nálunk is láthatunk. Ugyanakkor az ottani tapasztalatok is segítenek, hogy talpon maradjanak. Morafcsik László szerint, ha az anyavállalatnál sikerült rentábilisan működni, akkor Magyarországon is sikerülni fog.

Állampapír forgalmazásnál olyan ügyfeleket hoztak be, akiknek nem volt banki kapcsolata. Ezt a tevékenységet a kincstáron keresztül végzik.A Fundamenta szerint folyamatosan pozitív visszajelzéseket kapnak a Pénzügyminisztériumból.

A Fundamenta Ingatlan elindítása egy új üzleti modellt hozott be, mert látják a lakástakarék termékeknél, hogy milyen anyagi keretük lesz az ügyfeleknek. A rendszerükben az eladók és a vevők egyszerre vannak jelen, és még a finanszírozást is biztosítani tudják. Elsősorban az ügyfélkörön belül kívánják az ingatlanok adás-vételét segíteni, a meglévő 850 ezer ügyfél bázist jelenthet ehhez. A teljes finanszírozás 70 százaléka kötődik ingatlanvásárláshoz. Ennek ellenére a Fundamenta tapasztalati szerint az elmúlt időszakban indult, illetve módosított állami támogatások (Csok, babaváró hitel) nem befolyásolják az ügyféligényeket.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.