4p

A jogszabály lehetőséget ad arra, hogy a CSOK-ot új otthon vásárlására vagy építésére is felhasználhassák a 10 éves elidegenítési tilalom lejárta előtt is. A fedezetcsere eddig a CSOK-os ingatlanok körülbelül 2 százalékánál fordult elő.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) akár teljes összege átvihető egy másik ingatlanra, erre hívja fel a figyelmet a money.hu legújabb összeállítása. A CSOK támogatás elidegenítési-és terhelési tilalommal jár, ami 10 évig akadályozza a támogatott ingatlan eladását. Az életünkben bekövetkező változások (pl. munkahelyváltás vagy családbővülés) mégis indokolttá tehetik a költözést, ezekben az esetekben a támogatás is átvihető egy másik ingatlanra.

Érdemes utánaszámolnunk!
Érdemes utánaszámolnunk!
Fotó: Depositphotos

A kormányhivatalok adatai alapján Budapesten és Pest vármegyében 2015 óta mintegy 1100 esetben történt fedezetcsere, amely a teljes országra vetítve hozzávetőleg 4 ezer esetet jelenthet.

„A CSOK teljes összegének átviteléhez nagyobb hasznos alapterületű és nagyobb értékű ingatlant kell vásárolni vagy építeni. Fontos, hogy nem elég, ha csak az egyik feltétel teljesül. Vásárlás esetén 1, építés esetén 3 év áll rendelkezésre. Ha az eredeti ingatlant piaci hitel segítségével vásároltuk, akkor az átmeneti időszakban szükség lehet jelzálogfedezet cserére is. Az ingatlanfedezet azonban nem kell, hogy saját tulajdonban legyen, akár szülő vagy közvetlen hozzátartozó lakása is fedezheti a hitelt, amíg szükséges” – hangsúlyozta Korponai Levente, a money.hu vezetője.

A jogszabály lehetőséget ad egyébként arra is, hogy a család ideiglenesen elköltözzön a CSOK-os ingatlanból, a bentlakási kötelezettség nem sérül, ha legfeljebb 5 évig laknak máshol és a jogszabályban rögzített okok  egyike indokolja a költözést.

A CSOK eddig 243 ezer család számára nyújtott segítséget, összesen 782 milliárd forint összegben. Az új, kibővített Falusi CSOK is jelentős érdeklődést váltott ki: 2024 januárja és áprilisa között mintegy 3 ezer házaspár érdeklődött, és 1691-en nyújtottak be kérelmet, közel 14 milliárd forint értékben.

A CSOK átjegyzésének szabályai

  • Az eladott ingatlan adásvételi szerződésének megkötésétől számított 30 napon belül köteles az eladás tényét a kormányhivatal felé jelezni az adásvételi szerződés csatolásával.
  •  A bejelentést követő 60 napon belül a támogatott személy kérheti a kormányhivatalt, hogy a CSOK-ra vonatkozó visszafizetési kötelezettségét építési szándék esetében három, vásárlási szándék esetében 1 évig függesszék fel.
  • Egyúttal a korábban kapott CSOK összegét kincstári letéti számlára kell befizetnie. Az építkezésre 3 év, vásárlásra 1 év áll rendelkezésre, ez az időtartam egy alkalommal legfeljebb 2 évvel meghosszabbítható.
  • A felfüggesztés időtartama alatt az ügyfél kérelmére a CSOK-kal finanszírozott lakást a kormányhivatal tehermentesíti, ha a másik lakás megszerzése még nem történt meg. A korábbi lakás elidegenítéséből származó teljes bevételt az újabb lakás megszerzésére kell fordítani, amit számlával vagy szerződéssel és értékbecsléssel kell igazolni.
  • Ha az ügyfél nem igazolja az újabb lakás megszerzését a felfüggesztés időtartama alatt, vagy kisebb értékű, illetve hasznos alapterületű lakást vásárol, akkor a kincstári letéti számlán elhelyezett összeg arányos részét vissza kell fizetnie. Ha az újabb lakás értéke és hasznos alapterülete egyaránt nagyobb a korábbinál, a CSOK teljes összege továbbvihető.
  • Az újabb lakás megszerzésének igazolásakor a kormányhivatal intézkedik a kincstári letéti számláról a támogatott személynek kifizethető összeg kiutalásáról és a terhek másik lakásra történő átjegyzéséről.
  • Az ügyfélnek a korábbi lakás elidegenítéséből származó bevételét az újabb lakás megszerzésére kell fordítania, amely csökkenthető az elidegenítésből származó jövedelem után megfizetett személyi jövedelemadó összegével, valamint az előtörlesztett lakáscélú hitel összegével.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!