3p

Egy friss amerikai vizsgálat szerint a nyílt lángon való főzés okozta beltéri légszennyezés a kültéri határértékek szerint is nagyon veszélyes lehet az egészségre.

A főzés közben elszabaduló beltéri légszennyezés olyan káros lehet az egészségre, mint egy nagyváros szmogos levegője, mutatta ki egy friss amerikai tanulmány. A HomeChem projektje keretében intenzíven monitorozták egy, a University of Texas Austin kampuszán berendezett lakás levegőjét, az eredményeket pedig az Amerikai Tudományfejlesztési Társaság (American Association for the Advancement of Science (AAAS) találkozóján mutatták be.

Illusztráció. (Fotó: Depositphotos)
Illusztráció. (Fotó: Depositphotos)

A vizsgálat a vártnál jóval nagyobb mértékű beltéri légszennyezést mutatott, így a légösszetételt figyelő szenzorok többségét szinte azonnal át kellett állítani - még egy sima kenyérpirítás is nagyon erősen emelte a levegőben szálló finom részecskék mennyiségét. A konyhai légszennyezés a fejlődő országokban a legdurvább, főképp Dél-Ázsiában, ahol benzines vagy kerozinos tűzhelyeket használnak, páraelszívó nélkül. Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint évente 4 millió ember hal meg a tűzhelyek légszennyezése-okozta szív- és tüdőmegbetegedésekben.

Bár a nyugati társadalmakban jóval enyhébb a tűzhelyhasználat egészségre gyakorolt negatív hatása, a légszennyezés itt is működik, az egészségügyi kockázat pedig szintén magas, mert az emberek a nap 90 százalékát zárt ajtók mögött töltik, és az idő java részét otthon. A házi légszennyezést mégsem monitorozzák, és szabályok sem írják elő a csökkentését, ellenben az utcai és a munkahelyi levegővel.

Pedig lenne helye a regulázásnak, ugyanis, amikor a kísérletben résztvevő csapat a megfigyelt lakásban elkészített egy klasszikus hálaadásnapi vacsorát, akkor a levegőben szálló részecskék bent mért sűrűsége a tízszeresére nőtt a még biztonságosnak ítélt városi levegő finomrészecske-tartalmának. A csapat azán megfőzött egy angol reggelit is, és itt már a kenyérpirítás is extrém értékeket hozott: a szeleteket nem égették oda, mégis, a beltéri légszennyezés néhány percre annyira eldurvult, hogy ha kinti levegő lett volna, akkor azt már nem biztonságosnak minősítették volna. A vizsgálat szerint a nyílt lángon elkészített ételek közül a kelbimbó volt még különösen szennyező.

A főzés nem meglepő módon sokkal kevésbé volt ártalmas, mint a pirítás, hiszen itt nem sercegett a húsok és zöldségek felületén a zsiradék, de a gázrózsák lángja így is légszennyező volt. Mindent összevetve egy átlagos hálaadásnapi vacsora elkészítése során nagyjából hét órán keresztül egészségtelen volt a benti levegő a kinti levegőre vonatkozó amerikai határértékek tükrében, egy órán át pedig nagyon egészségtelen.

Hogy csökkentsük a főzés légszennyezését, a tanulmány a vendéglőkben alkalmazott szagelszívó alkalmazását javasolja. Marina Vance, a kutatás egyik vezetője azt mondja, ettől fogva nem csak akkor fogja bekapcsolni a ventilátort, amikor füstöset vagy szagosat főz, hanem mindig, a gázlángok szennyezése miatt is, vizet pedig csak vízforralóban melegít ezek után, hogy azért se kelljen gázt égetni a tűzhelyen.

A HomeChem a főzés mellett más hétköznapi aktivitások légszennyező hatását is vizsgálta, köztük a takarításét és a kozmetikai szerek használatáét. Ezek eredményeit a következő hónapokban teszik közzé.

(Financial Times)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!