2019. február 18. 12:09
mfor.hu

Egy friss amerikai vizsgálat szerint a nyílt lángon való főzés okozta beltéri légszennyezés a kültéri határértékek szerint is nagyon veszélyes lehet az egészségre.

A főzés közben elszabaduló beltéri légszennyezés olyan káros lehet az egészségre, mint egy nagyváros szmogos levegője, mutatta ki egy friss amerikai tanulmány. A HomeChem projektje keretében intenzíven monitorozták egy, a University of Texas Austin kampuszán berendezett lakás levegőjét, az eredményeket pedig az Amerikai Tudományfejlesztési Társaság (American Association for the Advancement of Science (AAAS) találkozóján mutatták be.

Illusztráció. (Fotó: Depositphotos) Illusztráció. (Fotó: Depositphotos)

A vizsgálat a vártnál jóval nagyobb mértékű beltéri légszennyezést mutatott, így a légösszetételt figyelő szenzorok többségét szinte azonnal át kellett állítani - még egy sima kenyérpirítás is nagyon erősen emelte a levegőben szálló finom részecskék mennyiségét. A konyhai légszennyezés a fejlődő országokban a legdurvább, főképp Dél-Ázsiában, ahol benzines vagy kerozinos tűzhelyeket használnak, páraelszívó nélkül. Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint évente 4 millió ember hal meg a tűzhelyek légszennyezése-okozta szív- és tüdőmegbetegedésekben.

Bár a nyugati társadalmakban jóval enyhébb a tűzhelyhasználat egészségre gyakorolt negatív hatása, a légszennyezés itt is működik, az egészségügyi kockázat pedig szintén magas, mert az emberek a nap 90 százalékát zárt ajtók mögött töltik, és az idő java részét otthon. A házi légszennyezést mégsem monitorozzák, és szabályok sem írják elő a csökkentését, ellenben az utcai és a munkahelyi levegővel.

Pedig lenne helye a regulázásnak, ugyanis, amikor a kísérletben résztvevő csapat a megfigyelt lakásban elkészített egy klasszikus hálaadásnapi vacsorát, akkor a levegőben szálló részecskék bent mért sűrűsége a tízszeresére nőtt a még biztonságosnak ítélt városi levegő finomrészecske-tartalmának. A csapat azán megfőzött egy angol reggelit is, és itt már a kenyérpirítás is extrém értékeket hozott: a szeleteket nem égették oda, mégis, a beltéri légszennyezés néhány percre annyira eldurvult, hogy ha kinti levegő lett volna, akkor azt már nem biztonságosnak minősítették volna. A vizsgálat szerint a nyílt lángon elkészített ételek közül a kelbimbó volt még különösen szennyező.

A főzés nem meglepő módon sokkal kevésbé volt ártalmas, mint a pirítás, hiszen itt nem sercegett a húsok és zöldségek felületén a zsiradék, de a gázrózsák lángja így is légszennyező volt. Mindent összevetve egy átlagos hálaadásnapi vacsora elkészítése során nagyjából hét órán keresztül egészségtelen volt a benti levegő a kinti levegőre vonatkozó amerikai határértékek tükrében, egy órán át pedig nagyon egészségtelen.

Hogy csökkentsük a főzés légszennyezését, a tanulmány a vendéglőkben alkalmazott szagelszívó alkalmazását javasolja. Marina Vance, a kutatás egyik vezetője azt mondja, ettől fogva nem csak akkor fogja bekapcsolni a ventilátort, amikor füstöset vagy szagosat főz, hanem mindig, a gázlángok szennyezése miatt is, vizet pedig csak vízforralóban melegít ezek után, hogy azért se kelljen gázt égetni a tűzhelyen.

A HomeChem a főzés mellett más hétköznapi aktivitások légszennyező hatását is vizsgálta, köztük a takarításét és a kozmetikai szerek használatáét. Ezek eredményeit a következő hónapokban teszik közzé.

(Financial Times)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.