2p

Hiába az árstop, ha a többi termék ilyen tempóban drágul, és például a kenyérért 60 százalékkal többet kérnek, mint egy éve - mondta el munkatársunk az ATV Start című műsorában. 

Még sosem került ennyibe a családi nagybevásárlás – elszáll a tojás, a sajt és a kenyér ára is - írta keddi cikkében laptársunk, a Privátbankár.hu. A felméréssorozat legfrissebb eredményeiről kérdezték munkatársunkat, Gáspár Andrást az ATV Start című műsorában.

A 15 éve havi rendszerességgel publikált felmérés történetében még sosem kellett 28 ezer forint feletti összeget kifizetnünk a hipermarketekben a 30 termékből álló minta-élelmiszerkosárért - 2022. júniusában viszont ez is bekövetkezett. Ez egy 21 százalékot meghaladó éves áremelkedés eredménye - a mostani adathoz ezúttal nagyon közel van a KSH által egy nappal később közzétett inflációs mutatón belül az élelmiszerárak emelkedési tempója. A statisztikai hivatal ugyanis 18 százalék fölötti élelmiszerár-emelkedést mért - hívta fel a figyelmet a műsorban Gáspár András.

Mindez annak ellenére következett be, hogy érvényben van az élelmiszerárstop intézménye. Ez az intézkedés azonban legfeljebb szépségtapasznak jó munkatársunk szerint: a rögzített áron forgalmazott élelmiszereken keletkező veszteséget részben vagy egészben könnyen átháríthatják a kiskereskedők a vásárlókra a többi termék árának emelésével. Nem tudhatjuk, hogy a kávé ára, ami egyébként most 45 százalékkal emelkedett, a más termékekre kivetett árstop nélkül nem csak mondjuk 42 százalékkal emelkedett volna - fogalmazott munkatársunk. Az sem igazi spórolási lehetőség, hogy csak az árstoppal érintett termékeket vásároljuk - a kenyér ára például egy év alatt 60 százalékkal emelkedett.

A beszélgetés során felvetődött spórolási lehetőségként, hogy mindent ott vegyünk meg, ahol a legolcsóbban árulják, vagy legalább válasszuk ki a felmérésben szereplő áruházak közül a legolcsóbbat - hogy ezeknek mik lehetnek a buktatóik, az kiderül az ATV videójából, ahogy az is, hogy vajon a kisebb vagy a nagyobb boltok vannak nehezebb helyzetben a jelenlegi körülmények közt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!