<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Hiába az árstop, ha a többi termék ilyen tempóban drágul, és például a kenyérért 60 százalékkal többet kérnek, mint egy éve - mondta el munkatársunk az ATV Start című műsorában. 

Még sosem került ennyibe a családi nagybevásárlás – elszáll a tojás, a sajt és a kenyér ára is - írta keddi cikkében laptársunk, a Privátbankár.hu. A felméréssorozat legfrissebb eredményeiről kérdezték munkatársunkat, Gáspár Andrást az ATV Start című műsorában.

A 15 éve havi rendszerességgel publikált felmérés történetében még sosem kellett 28 ezer forint feletti összeget kifizetnünk a hipermarketekben a 30 termékből álló minta-élelmiszerkosárért - 2022. júniusában viszont ez is bekövetkezett. Ez egy 21 százalékot meghaladó éves áremelkedés eredménye - a mostani adathoz ezúttal nagyon közel van a KSH által egy nappal később közzétett inflációs mutatón belül az élelmiszerárak emelkedési tempója. A statisztikai hivatal ugyanis 18 százalék fölötti élelmiszerár-emelkedést mért - hívta fel a figyelmet a műsorban Gáspár András.

Mindez annak ellenére következett be, hogy érvényben van az élelmiszerárstop intézménye. Ez az intézkedés azonban legfeljebb szépségtapasznak jó munkatársunk szerint: a rögzített áron forgalmazott élelmiszereken keletkező veszteséget részben vagy egészben könnyen átháríthatják a kiskereskedők a vásárlókra a többi termék árának emelésével. Nem tudhatjuk, hogy a kávé ára, ami egyébként most 45 százalékkal emelkedett, a más termékekre kivetett árstop nélkül nem csak mondjuk 42 százalékkal emelkedett volna - fogalmazott munkatársunk. Az sem igazi spórolási lehetőség, hogy csak az árstoppal érintett termékeket vásároljuk - a kenyér ára például egy év alatt 60 százalékkal emelkedett.

A beszélgetés során felvetődött spórolási lehetőségként, hogy mindent ott vegyünk meg, ahol a legolcsóbban árulják, vagy legalább válasszuk ki a felmérésben szereplő áruházak közül a legolcsóbbat - hogy ezeknek mik lehetnek a buktatóik, az kiderül az ATV videójából, ahogy az is, hogy vajon a kisebb vagy a nagyobb boltok vannak nehezebb helyzetben a jelenlegi körülmények közt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.