3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Átlagosan csak 0,4 százalékponttal magasabb egy személyi hitel jelenleg, mint tavaly év végén, azonban számos pénzintézetnél a THM emelkedése meghaladta az 1 százalékpontot.

Az alapkamat és más irányadó kamatok emelkedése miatt a pénzpiaci hozamok jelentős mértékben megnövekedtek. Ez a folyamat pedig begyűrűzött már a személyi hitelek piacára is.

A Bankmonitor által vizsgált 11 bank közül 6 megemelte a legnépszerűbb fogyasztási hiteleinek kamatát. Emiatt átlagosan 0,4 százalékponttal magasabb THM mellett lehet jelenleg fedezetlen hitelt igényelni, mint egy hónappal ezelőtt.

Nem áll le a kamatemeléssel az MNB
Nem áll le a kamatemeléssel az MNB

A 0,4 százalékpontos drágulás egy 3 millió forint összegű, 7 éves futamidejű kölcsön esetében havi 600 forint törlesztőrészlet növekedést eredményez. Emiatt 51 ezer forinttal kell többet jelenleg visszafizetni a hitelre összességében, mintha azt egy hónappal ezelőtt igényelték volna.

Még jelentősebb a drágulás hatása, ha csak a kamatot emelő pénzintézetek vizsgáljuk meg: ezek a CIB Bank, a K&H Bank, az MKB Bank, az OTP Bank, Raiffeisen Bank és a Takarékbank. Ezek közül két pénzintézet minimális mértékben 0,02-0,24 százalékponttal emelte meg kölcsöne kamatát. Viszont a maradék négy esetében a drágulás jóval jelentősebb, 0,84-2,16 százalékpont volt.

Utóbbi négy pénzintézet esetében egy 3 millió forint összegű személyi hitelre 1 300 – 3 300 forinttal kell többet fizetni havi szinten 7 éven keresztül. Ez a változás már érdemi hatást gyakorolhat az igénylők pénztárcájára.

(Forrás: Bankmonitor)
(Forrás: Bankmonitor)

További kamatemelés várható

Hosszabb időtávot vizsgálva azért még mindig nem tűnik kritikusnak a helyzet: egy évvel ezelőtt a személyi hitel átlagos THM értéke ugyanezen 11 pénzintézetnél 9,10 százalék volt, ennél csak minimálisan magasabb a jelenlegi 9,38 százalékos átlagos érték. (Sőt jelenleg a legjobb ajánlatok még olcsóbbak is, mint egy évvel ezelőtt.)

Ugyanakkor a pénzpiaci hozamok jelentősebb mértékben emelkedtek, mint a fogyasztási kölcsönök költsége. Sőt a 2021. decemberi 7,4 százalékos inflációs érték miatt a jegybank alapkamat további emelkedése várható. Ez bizony ténylegesen megágyazhat a bankok további kamatemelésének.

Elég csak a lakáshitel piacra tekinteni: a kamatokat a pénzintézetek már a tavalyi év második felében elkezdték emelni. A folyamatba gyakorlatilag az összes bank becsatlakozott, sőt számos pénzintézet 2022. januárjáig már többször is növelt a kamatokon.

A személyi hitelek piacán ez a drágulás később kezdődött, de a Bankmonitor szakértői szerint hasonló folyamat fog lezajlani, mint a jelzáloghitelek esetében már láthattunk és láthatunk mind a mai napig. Éppen ezért minden fedezetlen hitel iránt érdeklődőnek érdemes gyorsan cselekednie és a jelenlegi feltételekkel felvenni a kölcsönt. A várakozóknak ugyanis a tovább növekvő költségekkel kell majd szembesülniük.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!