2p

A Nyugdíjszerviz szakértői egyetértenek abban, hogy a kormány egy alulbecsült inflációs számhoz igazította az idén a nyugdíjakat, ahogy ez történt tavaly is. Többi között ezért is elszegényedési csúszdára kerültek az idén a nyugdíjasok.

A másik oka az elszegényedési csúszdának, hogy kizárólag a nyugdíjak megállapításakor számít a nemzetgazdasági átlagkereset, viszont amint megkapja valaki az első nyugdíját utána már csak az inflációhoz próbálják igazítani kisebb-nagyobb sikerrel – olvasható laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac és Profit oldalán.

A teljes beszélgetés itt meghallgatható meg:

Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztője és alapítója szerint ebből egyenesen következik, hogy ha az infláció kisebb, mint az átlagkeresetek növekedése, akkor reálértékben szegényednek a nyugdíjasok.

„Magyarországon például az elmúlt 20 évben 20 százalékkal romlott a nyugdíjasok pozíciója az aktív keresőkhöz képest. Ez egy rossz szabályozás, amit meg kellene változtatni egy nyugdíjreform során.”

Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke úgy véli, a probléma pontosan látszik a számokban is. A megtermelt nemzeti jövedelemből az ország egyre kevesebbet költ nyugdíjakra. Ez most a legfrissebb adatok szerint mindössze 7 százalék. Ausztriában ugyanez a szám 15,8 százalék, ráadásul ott jóval magasabb a GDP. Ezzel a ráfordítással nem csoda, hogy a magyar nyugdíjak Európában az utolsók között kullognak.

A szakértők egyetértettek abban, hogy a mostani nyugdíjszámítási módszer nem jó, azon változtatni kellene. Ráadásul úgy vélik, várhatóan 2024-ben ismét megtörténik ez a reálértékcsökkenés, hiszen a költségvetésben 2024-re tervezett 6 százalékos infláció, már most illuzórikusnak tűnik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!