3p

A várakozásoknak megfelelően szeptemberben ugyan nagymértékben csökkent az infláció Magyarországon, még mindig kérdéses, hogy a következő két hónapban tud-e annyit mérséklődni a ráta, hogy végül az éves index megegyezzen a korrigált nyugdíjemeléssel. 

Igazán nagy meglepetést nem okozott a Központi Statisztikai Hivatal közlése a szeptemberi inflációról: ahogy ugyanis azt az Mfor Nyugdíjas Árkosár és a Privátbankár Árkosár is előrejelezte, a kilencedik hónapban a bázishatás miatt egy jelentősebb és látványos csökkenés történhetett a fogyasztóiár-indexnél. És valóban. A statisztikai hivatal szerint szeptemberben az éves bázisú index az augusztusi 16,4 százalékról 12,2 százalékra mérséklődött, a nyugdíjasok fogyasztói kosara alapján számolt pedig 17,2 százalékról 11,6 százalékra. 

És ezzel egy majdnem másfél éve nem látott helyzet is előállt: 

nevezetesen, hogy nem a nyugdíjasokat sújtja jobban az árak emelkedése. 2022 májusa óta ugyanis a nyugdíjas infláció végig magasabb volt az általánosnál, ez most változott meg. 

Ritka nehéz évük van a nyugdíjasoknak. Fotó: Depositphotos
Ritka nehéz évük van a nyugdíjasoknak. Fotó: Depositphotos

Ám hiába a szeptemberi látványos csökkenés, az első kilenchavi kumulált infláció még mindig elképesztően magas és 20 százalék feletti tartományban helyezkedik el. Itt azonban még messze a fordulat, amit a havi adatnál láthatunk, hiszen az általános infláció szeptember végéig 20,9 százalék volt, a nyugdíjasok kosara alapján számolt pénzromlási ütem pedig 22 százalékos. Utóbbit a szeptemberi 5,6 százalékpontos csökkenés csupán 1,3 százalékponttal tudta mérsékelni. Vagyis durva becslésként megfogalmazva a következő három hónapban is a havi szintű adatnak legalább ugyanilyen mértékben kellene lassulnia annak érdekében, hogy éves átlagra kijöjjön a 18,5 százalék. Az a mérték, amennyire a kormány korrigálta a januári 15 százalékos nyugdíjemelést. 

Egyelőre nagyon kevésnek tűnik... 

Az Orbán-kormány tehát a 18,5 százalék eléréséhez 3,1 százalékos kiegészítő nyugdíjemelésről döntött, ami Gulyás Gergely tájékoztatása szerint 6523 forintos havi pluszt jelent az átlagos ellátás esetén. Jelen állás szerint azonban ennek majdnem a duplája lenne indokolt. 

A friss adat ugyanis nem 3,5 százalékponttal, hanem 7 százalékponttal haladja meg a januári emelés mértékét. Számításaink alapján ez alapján jelenleg havi 6284 forint hiányzik az átlagos összegű nyugdíjban részesülők pénztárcájából. Mivel a nyugdíjkiegészítés visszamenőleges hatályú, novemberben 11 havi korrekciót fizetnek ki az érintetteknek. Tehát a friss adat alapján még 69 214 forintot kellene kifizetnie az Orbán-kormánynak. 

Ha hozzávesszük a már eldöntött nyugdíjkiegészítés mértékét és összegét, akkor jelen állás szerint 140 967 forint hiányzik egy átlagos összegű, tehát 210 ezer forintos nyugdíjban részesülő pénztárcájából az idei évben. Ebből majdnem 72 ezer forintot biztosan megkapnak novemberben.

És ha már tartozások: mindezek mellett még 2022-ből is van elmaradása a kormányzatnak. Akkor ugyanis a tényleges infláció magasabb lett (15,2 százalék a nyugdíjasok kosara alapján), mint amennyivel az év során korrigálták az ellátásokat. Ám, hogy ezt - vagy esetleg az idei elmaradásokat is - mikor fogja kompenzálni a kormány, arról nem szól a fáma. 

(Székely Sarolta szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!