<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Magyarországon ma elég sokrétű a családtámogatások rendszere. Változó mértékben ugyan, de mindegyik támogatási elem a családok életét hivatott segíteni. Ugyanakkor a különböző élethelyzetekben más és más az igénybe vehető támogatások köre. 2023 elején egyes támogatások megszűntek, viszont újak is kerültek bevezetésre.

Most azokat az állami támogatásokat, kedvezményeket vesszük sorra, amelyeket 2023-ban igénybe vehetnek a magyar családok. Az otthonteremtési támogatásokon túl a hiteltartozást csökkentő támogatásokról, adó- és illetékkedvezményekről, valamint a gyermekek után járó juttatásokról is áttekintést nyújtunk. Ha többet olvasnál ezekről a támogatásokról, vagy valamelyik kedvezmény bővebben érdekel, a money.hu családtámogatási összefoglalójából további részleteket is megtudhatsz.

Otthonteremtési támogatások

Az otthonteremtési támogatások arra hivatottak, hogy a családok saját otthonhoz jutását, illetve annak korszerűsítését, felújítását segítsék. Ebbe a körbe tartozik a

 • CSOK támogatás és a többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatott kölcsöne
 • Falusi CSOK: 2024. december 31-ig igényelhető
 • Otthonfelújítási támogatás 2022. december 31-ig, speciális esetekben 2023. március 31- ig.

Nem lakáscélú támogatások

A nem lakáscélú támogatások közül a Babaváró folytatódik 2024. december 31-ig, azonban a Nagycsaládosok autóvásárlási támogatását 2022. december 31-gyel kivezették.

Fotó: money.hu / Getty Images
Fotó: money.hu / Getty Images

Hiteltartozás-csökkentő támogatások

Ezekkel a támogatásokkal csökkentheted felvett hiteleid összegét. Ilyen támogatás a

 • jelzáloghitel-elengedés:  A családok a második gyermekük születésekor kérhetik 1 millió forint elengedését a fennálló lakáshitel-tartozásukból. A harmadik gyermek érkezésével 4 millió forinttal, majd minden további gyermek esetén 1 millió forinttal csökkenthető a tartozás.
 • diákhitel-tartozás felfüggesztés, csökkentés és elengedés: Bizonyos esetekben mód van a törlesztés felfüggesztésére, illetve a tartozás csökkentésére vagy elengedésére.

Adó- és illetékkedvezmények

Ezen kedvezményeken belül megkülönböztetünk ingatlanhoz kapcsolódó kedvezményeket (ilyen például az ÁFA-visszatérítés CSOK-os ingatlanok esetén és az illetékkedvezmény a CSOK-os ingatlanvásárlások után) és személyi jövedelemadóhoz kapcsolódó kedvezményeket, úgy mint:

 • első házasok kedvezménye
 • családi adó- és járulékkedvezmény
 • négy- vagy többgyermekes anyák SZJA-mentessége
 • 25 év alattiak SZJA-mentessége
 • 30 év alatti anyák SZJA-mentessége

Gyermekek után járó alkalmankénti juttatások

Gyermekek után járó rendszeres pénzbeli és természetbeni ellátások

A gyermekek után járó rendszeres pénzbeli ellátások rendszere már évek, évtizedek óta állandó, kisebb-nagyobb módosításokkal, új jogszabályok érvényesítésével, de egységes rendszerben működik. A CSED, GYED, GYES és a családi pótlék évtizedeken átívelő struktúrája az idők során bővült a GYET támogatással, a nagyszülői, diplomás és nevelőszülői GYED-del, és történtek változások a gyermekek otthongondozási díjában és az örökbefogadáshoz kapcsolódó ellátásokban is.

Természetbeni ellátások

 • gyermekétkeztetési kedvezmény
 • ingyenes tankönyv

Összefoglaló

Számos támogatás és kedvezmény elérhető tehát ma Magyarországon a családok számára, melyeket ha nem ismertek, komoly támogatási összegektől eshettek el. Érdemes élethelyzethez és lehetőségekhez mérten kihasználni, amit az állam nyújt számotokra. Amennyiben hitel is képbe kerül, úgy a felvételéhez pedig mindenképp célszerű segítséget kérni, hiszen rengeteg utánajárást és adminisztrációt vehet le a vállatokról egy tapasztalt hitelszakértő.