3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Ezeket is tartalmazza a Magyar Bankszövetség ma meghirdetett nyolc pontos javaslatcsomagja, amelynek célja a készpénzhasználat visszaszorítása.

Történelmi rekordokat döntöget a forgalomban lévő készpénzállomány, júliusban 6225 milliárd forintot tett ki, ami szakértők szerint éves szinten legalább 400-450 milliárd forint kiesést okoz a magyar gazdaságnak. A készpénzállomány gyorsabban nőtt, mint az infláció és a gazdasági növekedés, annak aránya a hazai GDP-hez képest mintegy 15 százaléka, ez Európában a hatodik, a készpénzben tartott megtakarítás állománya azonban a legmagasabb. A 2018 végi készpénzállomány 70 százaléka 10 és 20 ezer forintos címletekből áll. A legfiatalabb, 16-29 év közötti, valamint a 60 év feletti korosztály használ leginkább készpénzt, előbbiek alapvetően ebben kapják a zsebpénzz, utóbbiak pedig a nyugdíjat. De még az online pénztárgépek elfogadásánál sem éri el a 20 százalékot az elektronikus fizetések aránya.

A tartósan alacsony betéti kamatokkal, a fekete- és szürkegazdasággal, valamint a 150 ezer forintig havonta kétszeres ingyenes készpénzfelvétellel és a tranzakciós illetékkel magyarázta a készpénzállomány magas arányát Csányi Péter, az OTP Bank digitális értékesítési és fejlesztési igazgatója, aki ezt követően ismertette a Bankszövetség nyolc pontos javaslatcsomagját. 

  • Készpénzhasználati limit bevezetése az 500 ezer forint feletti, a gazdaság bármely két szereplője közötti tranzakcióknál;
  • Kötelező elektronikus fizetési lehetőség biztosítása online pénztárgépek esetében;
  • Kötelező elektronikus fizetési lehetőség biztosítása, amennyiben a kereskedő árbevétele meghalad egy bizonyos szintet;
  • A pénzügyi tranzakciós illeték kivezetése, ösztönözve a banki csomagárazás elterjedését;
  • A díjmentes havi kétszeri készpénzfelvétel eltörlése vagy az összeghatár 50 ezer forintra csökkentése;
  • Sárga csekk fizetése során az elektronikus fizetések előnyben részesítése a készpénzzel szemben;
  • Az állam, az önkormányzatok és a magánszemélyek közötti pénzmozgás elektronikus irányba való terelése;
  • A fekete- és szürkegazdaságban keletkezett megtakarítási készpénzállomány számlapénzzé tételét támogató amnesztia támogatása

Ezek pontosítása során Csányi Péter kihangsúlyozta, hogy mivel a nyugdíjasok 62 százalékának van bankszámlája, azt tartanák észszerűnek, ha az újonnan nyugdíjba vonulók járandósága eleve bankszámlára menne. Emellett 6 hónapig 5 millió forint feletti készpénzt lehessen befektetési számlára tenni, 10 százalékos adó megfizetése mellett.

Javaslataik elfogadása esetén a Bankszövetség számítása szerint összességében a GDP 1,7 százalékának megfelelő összeget, azaz mintegy 700 milliárd forintot lehetne megtakarítani.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!