2019. november 11. 10:36

Ezeket is tartalmazza a Magyar Bankszövetség ma meghirdetett nyolc pontos javaslatcsomagja, amelynek célja a készpénzhasználat visszaszorítása.

Történelmi rekordokat döntöget a forgalomban lévő készpénzállomány, júliusban 6225 milliárd forintot tett ki, ami szakértők szerint éves szinten legalább 400-450 milliárd forint kiesést okoz a magyar gazdaságnak. A készpénzállomány gyorsabban nőtt, mint az infláció és a gazdasági növekedés, annak aránya a hazai GDP-hez képest mintegy 15 százaléka, ez Európában a hatodik, a készpénzben tartott megtakarítás állománya azonban a legmagasabb. A 2018 végi készpénzállomány 70 százaléka 10 és 20 ezer forintos címletekből áll. A legfiatalabb, 16-29 év közötti, valamint a 60 év feletti korosztály használ leginkább készpénzt, előbbiek alapvetően ebben kapják a zsebpénzz, utóbbiak pedig a nyugdíjat. De még az online pénztárgépek elfogadásánál sem éri el a 20 százalékot az elektronikus fizetések aránya.

A tartósan alacsony betéti kamatokkal, a fekete- és szürkegazdasággal, valamint a 150 ezer forintig havonta kétszeres ingyenes készpénzfelvétellel és a tranzakciós illetékkel magyarázta a készpénzállomány magas arányát Csányi Péter, az OTP Bank digitális értékesítési és fejlesztési igazgatója, aki ezt követően ismertette a Bankszövetség nyolc pontos javaslatcsomagját. 

  • Készpénzhasználati limit bevezetése az 500 ezer forint feletti, a gazdaság bármely két szereplője közötti tranzakcióknál;
  • Kötelező elektronikus fizetési lehetőség biztosítása online pénztárgépek esetében;
  • Kötelező elektronikus fizetési lehetőség biztosítása, amennyiben a kereskedő árbevétele meghalad egy bizonyos szintet;
  • A pénzügyi tranzakciós illeték kivezetése, ösztönözve a banki csomagárazás elterjedését;
  • A díjmentes havi kétszeri készpénzfelvétel eltörlése vagy az összeghatár 50 ezer forintra csökkentése;
  • Sárga csekk fizetése során az elektronikus fizetések előnyben részesítése a készpénzzel szemben;
  • Az állam, az önkormányzatok és a magánszemélyek közötti pénzmozgás elektronikus irányba való terelése;
  • A fekete- és szürkegazdaságban keletkezett megtakarítási készpénzállomány számlapénzzé tételét támogató amnesztia támogatása

Ezek pontosítása során Csányi Péter kihangsúlyozta, hogy mivel a nyugdíjasok 62 százalékának van bankszámlája, azt tartanák észszerűnek, ha az újonnan nyugdíjba vonulók járandósága eleve bankszámlára menne. Emellett 6 hónapig 5 millió forint feletti készpénzt lehessen befektetési számlára tenni, 10 százalékos adó megfizetése mellett.

Javaslataik elfogadása esetén a Bankszövetség számítása szerint összességében a GDP 1,7 százalékának megfelelő összeget, azaz mintegy 700 milliárd forintot lehetne megtakarítani.

 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.