Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Csabai Károly Csabai Károly

Ezeket is tartalmazza a Magyar Bankszövetség ma meghirdetett nyolc pontos javaslatcsomagja, amelynek célja a készpénzhasználat visszaszorítása.

Történelmi rekordokat döntöget a forgalomban lévő készpénzállomány, júliusban 6225 milliárd forintot tett ki, ami szakértők szerint éves szinten legalább 400-450 milliárd forint kiesést okoz a magyar gazdaságnak. A készpénzállomány gyorsabban nőtt, mint az infláció és a gazdasági növekedés, annak aránya a hazai GDP-hez képest mintegy 15 százaléka, ez Európában a hatodik, a készpénzben tartott megtakarítás állománya azonban a legmagasabb. A 2018 végi készpénzállomány 70 százaléka 10 és 20 ezer forintos címletekből áll. A legfiatalabb, 16-29 év közötti, valamint a 60 év feletti korosztály használ leginkább készpénzt, előbbiek alapvetően ebben kapják a zsebpénzz, utóbbiak pedig a nyugdíjat. De még az online pénztárgépek elfogadásánál sem éri el a 20 százalékot az elektronikus fizetések aránya.

A tartósan alacsony betéti kamatokkal, a fekete- és szürkegazdasággal, valamint a 150 ezer forintig havonta kétszeres ingyenes készpénzfelvétellel és a tranzakciós illetékkel magyarázta a készpénzállomány magas arányát Csányi Péter, az OTP Bank digitális értékesítési és fejlesztési igazgatója, aki ezt követően ismertette a Bankszövetség nyolc pontos javaslatcsomagját. 

  • Készpénzhasználati limit bevezetése az 500 ezer forint feletti, a gazdaság bármely két szereplője közötti tranzakcióknál;
  • Kötelező elektronikus fizetési lehetőség biztosítása online pénztárgépek esetében;
  • Kötelező elektronikus fizetési lehetőség biztosítása, amennyiben a kereskedő árbevétele meghalad egy bizonyos szintet;
  • A pénzügyi tranzakciós illeték kivezetése, ösztönözve a banki csomagárazás elterjedését;
  • A díjmentes havi kétszeri készpénzfelvétel eltörlése vagy az összeghatár 50 ezer forintra csökkentése;
  • Sárga csekk fizetése során az elektronikus fizetések előnyben részesítése a készpénzzel szemben;
  • Az állam, az önkormányzatok és a magánszemélyek közötti pénzmozgás elektronikus irányba való terelése;
  • A fekete- és szürkegazdaságban keletkezett megtakarítási készpénzállomány számlapénzzé tételét támogató amnesztia támogatása

Ezek pontosítása során Csányi Péter kihangsúlyozta, hogy mivel a nyugdíjasok 62 százalékának van bankszámlája, azt tartanák észszerűnek, ha az újonnan nyugdíjba vonulók járandósága eleve bankszámlára menne. Emellett 6 hónapig 5 millió forint feletti készpénzt lehessen befektetési számlára tenni, 10 százalékos adó megfizetése mellett.

Javaslataik elfogadása esetén a Bankszövetség számítása szerint összességében a GDP 1,7 százalékának megfelelő összeget, azaz mintegy 700 milliárd forintot lehetne megtakarítani.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.