<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A családtámogatási otthonteremtési kedvezmény már 2015 óta elérhető a jogosultak számára. Az évek során egyre újabb és újabb lehetőségek nyíltak meg előttük, így a vissza nem térítendő állami támogatás és a kedvezményes kamatozású jelzáloghitel kettőse minden korábbinál nagyobb népszerűségnek örvend napjainkban.

Kedvező lehetőségek új és használt lakásra is

Nem csak újépítésű ingatlanok esetében érhető el a támogatás, hanem használt lakás vagy ház vásárlásakor is igénybe vehetik azt a legalább két gyermeket vállalók, vagy már ennyivel rendelkezők. A falusi CSOK kifejezetten a lakosság szempontjából hátrányos helyzetben levő településekre lett szabva, melynek célja nem más, mint az ott történő letelepedés, házvásárlási kedv növelése. A fővárosi magas ingatlanárak megkövetelték azt, hogy a CSOK-ot már 35 millió forintnál drágább ingatlanok esetében is igénybe lehessen venni.

A CSOK kizárólag házaspárok számára kínál lehetőséget, a pár egyik tagjának pedig 40 évesnél fiatalabbnak kell lennie. 10 év áll rendelkezésükre ahhoz, hogy a vállalt gyermekszámot „teljesítsék”, a legfeljebb 25 éves futamidővel rendelkező kamattámogatott hitel kamata pedig nem haladhatja meg a három százalékot. A kölcsön egyébként építkezés esetén már annak megkezdésétől folyósítható, ez pedig a háztartás likviditását mindenképpen előnyös helyzetbe mozdítja.

Emelkedő ingatlanárak

Az elmúlt években folyamatos áremelkedés volt tapasztalható az ingatlanpiacon, és ez jelenleg sincsen másként. A vezető helyet természetesen a főváros foglalja el, ahol az árak 460 ezer forintos négyzetméterártól indulnak, de akár 700 ezer forintra is rúghat ez az összeg az ingatlan elhelyezkedésének függvényében.

A Balaton környéke szintén vezeti a listát, és Siófok, Balatonfüred és Veszprém területén gyakran versengenek az ingatlanárak a budapestiekkel. Siófokon például a 460 ezer forintos négyzetméterárak sem számítanak ritkaságnak. Az átlagos értékek 553 ezer forint környékén mozognak a fővárosban, vidéken pedig 234 ezer az átlag négyzetméterár. Természetesen az olyan munkahely vagy idegenforgalom szempontjából frekventált területeken, mint például Kecskemét, Balatonfüred, vagy Siófok, ennél sokkal magasabb összegekkel is találkozhatunk. Győrben, Szegeden és Debrecenben 270-350 ezer forintos négyzetméterárral kell számolni, hiszen minden szempontból frekventált területnek számítanak e nagyvárosok, melyek vonzzák az ingatlanvásárlást tervezőket.

Hitel vagy készpénz

A hitelből történő ingatlanvásárlás az összes tranzakció több mint 50 százalékát teszi ki. Alapvetően elmondható tehát, hogy még mindig sokan választják a készpénzes vásárlást. A koltozzbe.hu információi szerint legalább 15-20 ezer újépítésű ingatlan jelenik meg idén a piacon. Az árak várhatóan tovább emelkednek, körülbelül 8-12%-kal, ennek ellenére tény, hogy az értékesítés viszonylag gyorsan megoldható, főleg, a már említett frekventált területeken. A paneleken már két-három hónap alatt túl lehet adni. Az árak tehát egyelőre úgy tűnik, hogy nem állnak a vásárlás akadályába.

A CSOK kínálta lehetőségek tehát egyértelműen keresletnövelő hatással bírnak, és várhatóan a gyermekvállalási kedv is jelentősen megnő, hiszen három gyermek esetén 15 millió forintra nő az igényelhető összeg, de két gyermek esetében is 10 millió a kedvezményes hitel lehetőség. Gyermekvállalást tervezve tehát érdemes időben tájékozódni a rendelkezésre álló lehetőségekről, és olyan megoldás mellett letenni a voksot, mely hosszú távon is tartható lesz.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.