2019. október 2. 09:52

Eljött az ősz, megérkeztek a mínuszok, ennek következtében pedig a nők jelentős többsége az ilyenkor ismerős panaszokkal küzd: hasfájás, folyamatos vizelési inger és pisiléskor égető fájdalom. Mi más tünetei lehetnének ezek, mint a hólyaghuruté, vagy közismertebb nevén a felfázásé.

Mi a hólyaghurut?

A hólyaghurutot egy baktérium okozza, mely a húgycsövön keresztül jut fel a belső szervekhez, és itt jellemzően a húgyhólyag nyálkahártyáját veszi célkeresztbe. Súlyos esetben a vesét is megtámadhatja, ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Ha jönnek az ismerős tünetek, mindenképp látogasd meg az orvosod, hiszen a gyakran visszatérő felfázás mögött állhat húgyúti rendellenesség, immungyengeség, sőt még cukorbetegség is.

Fontos a higiénia

Bármily meglepő, a felfázások elsődleges okozója nem a kikandikáló derék vagy a meztelen talpak, hanem a nem megfelelő higiénia. Ezért naponta többször is szánj időt arra, hogy alaposan megmosd a kezed.

Alapos kézmosás alatt azt értjük, hogy meleg vízzel vizezd be a kezeid, folyékony szappannal 20 másodpercig szappanozz, majd öblítsd le. Ilyen fertőzésekkel teli időszakban különösen fontos, hogy olyan tiszta törölközővel szárítsd meg a kezed, ami legfeljebb 2 napja van használatban.

Öltözz rétegesen!

Bár nem elsődleges ok, de tud problémát okozni a lenge öltözet is. Ugyanis a hidegben az erek összehúzódnak, a vérbőség csökken, így a nyálkahártya védtelen marad. Sajnos ez a nedves és hűvös idő kedvez a baktériumoknak és a vírusoknak is, öltözz hát melegen, ne add meg az esélyt egy csúnya fertőzésnek.

A pamut bugyi légáteresztő

Amennyiben lehetőséged van rá, hordj minél több pamut ruhadarabot, de ha ez nem megoldható, legalább az alsóneműd legyen minőségi darab. A műszálas ruhák viselését jobb korlátozni, intim tájékon pedig különösen ajánlott mellőzni.

A nejlon ugyanis nem légáteresztő, így a bugyiban, a nedves és levegőtlen közegben hamar el tudnak szaporodni a baktériumok, melyek később számtalan kellemetlen percet fognak okozni.

Igyál sokat!

Napi 2-3 liter víz, esetleg gyógytea rendkívül jó hatással van a szervezetre. Nem csupán hidratál, hanem a sok folyadék átmossa a húgyhólyagot, így a bacilusoknak nem marad idejük szaporodni, vagyis még azelőtt távoznak a szervezetedből, mielőtt bármi gondot okozhatnának.

Erősítsd az immunrendszered!

Ha az immunrendszered nincs rendben, sokkal könnyebben ledönt a lábadról egy kisebb nátha is. Ilyenkor a felfázás már komolyabb szövődményeket okozhat, mint például egy vesegyulladás. Ezért nagy a valószínűsége, hogy az orvosod antibiotikumot ír majd fel, amiről viszont tudjuk, hogy a szervezetnek nem a legjobb. Ezért kell törekedni arra, hogy minél kevesebbszer legyen szükség ilyen drasztikus kezelésre.

Hólyaghurut témakörben az Intima.hu női egészségportált ajánljuk, mindenképp olvasd el a honlapon található cikkeket!

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.