3p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Újabb felújítást segítő állami támogatást jelentett be a kormány. Azok kaphatnak a 108 milliárd forintot elérő keretösszegből, akik 1990 előtt épült, gázfűtésű családi házuk energetikai korszerűsítését határozzák el. Az otpotthon.hu adatai szerint jelenleg az összes eladó családi ház harmadát érintheti a pályázat.

 Az otpotthon.hu felmérése szerint az ingatlanvásárlók kétharmadának fontos szempont az ingatlan rezsije. A kérdőívből kiderült, hogy lakásvásárlásnál leginkább a legfiatalabb felnőttek és az idősebb generációk, illetve a legmagasabb végzettséggel rendelkezők veszik figyelembe az ingatlan energiafogyasztását és hogy milyen magas a rezsi.

Hol segíthet a legjobban az új állami felújítási program?
Hol segíthet a legjobban az új állami felújítási program?
Fotó: Depositphotos

Település szerinti felosztásban pedig elsősorban a vidéki városokban számít a vásárlásnál az épület energetikai tulajdonsága. Ezen változtathat a kormány április 4-én bejelentett új állami lakásfelújítási programja, amely 108 milliárd forintos keretösszegig, egy ház esetében maximum 6 millió forintig terjedően támogatást nyújt felújításhoz, amihez minimális önrészt támaszt feltételként. Ez a legelmaradottabb régiókban is segíthet az ingatlanok korszerűsítésében.

Az otpotthon.hu adatai szerint a legtöbb felújítandó gázkazános és gázkonvektoros eladó ingatlant Budapesten, majd sorrendben Pest megyében, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, Szabolcs-Szatmár-Beregben, Hajdúban, Csongrádban, Baranyában, Békésben és Jász-Nagykunban hirdetik, ami alátámasztja, hogy az állami támogatás a kelet-magyarországi ingatlanok felújításánál nyújthat a legtöbb és leglátványosabb segítséget.

Az otpotthon.hu portálon található összes ingatlanhirdetés 25 százaléka gázkonvektoros és 42 százaléka gázkazános ingatlanra vonatkozik a fűtéstípus alapján, míg a pályázat által kedvezményezett felújítandó házaknak csupán 16,5 százaléka gázkazános és 40 százaléka gázkonvektoros.

Megnéztük, hogy jelenleg milyen négyzetméteráron hirdetik a felújítandó és gázkazános ingatlanokat országszerte. Alább az átlagos négyzetméterárait mutatjuk fűtéstípus és állapot függvényében az otpotthon.hu adatai alapján.

Fűtéstípus, állapot

Lakás négyzetméterár (ezer Ft)

Családi ház négyzetméterár (ezer forint)

Felújítandó gázkazános  

876

431,6

Felújítandó gázkonvektoros

700

265,6

Átlagos felújítandó

712

315

Átlagos   

944

566,4

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!