<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		
		


		
		

A téliszünetben vagy az őszi félév vizsgaidőszakában hasznosan töltheted a szabadidődet, ha egy kis pénzt keresel. Ehhez nyújtanak segítséget a diákmunkák, de nem mindegy, hogy hol és hogyan vállalsz ilyet.

Fontos tisztázni, hogy a magyar jogrendszer a fiatalkorúak munkavállalását szabályozza, de a diákmunka fogalmát nem ismeri. Munkát ma Magyarországon a 16. életévét betöltött fiatal vállalhat, illetve iskolaszünetben 15 évesen is lehet már szülői engedéllyel dolgozni, amennyiben rendelkezik adóazonosító jellel.

Diákokat legtöbbször egyszerűsített foglalkoztatás keretében, vagy megbízási szerződéssel foglalkoztatnak, de előfordul a munkaviszonyban történő munkavégzés is. Az egyszerűsített foglalkoztatás esetében fontos tisztában lenni a törvény által előírt feltételekkel, mert vannak bizonyos sajátosságai például maximális munkaidő tekintetében, az azonban általános szabály, hogy a bérezésnél a mindenkori minimálbér az irányadó. Ennél kevesebbet diákmunkában sem fizethet a munkáltató.

Milyen munkák érhetőek el?

A diákmunkák igen változatosak lehetnek attól függetlenül, hogy elsősorban értelemszerűen képzettség nélküli állásokat hirdetnek meg diákoknak. Ezen belül lehet szó fizikai munkáról, mint például gyorséttermi kiszolgálás, vagy összeszerelési munkák, de lehet takarítás, illetve szórólapozás is. Jobban fizető állások lehetnek az adminisztratív jellegű feladatok, mint például adatbázis építés, vagy az ügyfélszolgálat. Előnyben vagy, ha nyelveket beszélsz, mert a nyelvtudáshoz kötött munkákat kiemelten bérezik.

Sok diákmunkát találsz a nagy álláskereső portálokon, vagy a diákmunka szövetkezetek oldalain meghirdetve. Érdemes azonban nem csak diákmunka címszó alatt keresgélni, mert diákokat alkalmi munkára vagy idénymunkára is sokszor keresnek.

Mire figyelj?

Előfordul néha, hogy a tapasztalatlan fiatalokat kihasználják a munkahelyen, ezért nem árt szülőkkel egyeztetni, mielőtt elvállalsz egy diákmunkát. Ugyanakkor van három pont, amit minden esetben érdemes szem előtt tartani:

  1. Mindig legyen szerződés!

Szerződés nélkül semmiféle munkát ne vállalj el, mert ez egyrészt törvényellenes, másrészt pedig ha később valamilyen vita történik a kifizetés körül, nincs mire hivatkoznod. A munkaszerződés védi a diákot is, és a munkáltatót is, ezért ragaszkodni kell egy írásbeli szerződéshez a munka megkezdése előtt.

  1. Azt csináld, amire szerződtél!

Előfordulhat, hogy a szerződésben nem szereplő munkára is megkérnek a munkahelyeden, ezt azonban nem kell, sőt, külön megállapodás nélkül nem is szabad teljesítened. Ha emiatt elveszíted a munkát, még mindig jobban jársz, mintha olyat kérnének rajtad számon később, amire nincs felhatalmazásod és tudásod.

  1. Ami jár, az jár

A diákoknak is jár a törvény által garantált minimum, ezért bruttó 1000 Ft-os órabér alatt ne vállalj el semmilyen munkát. Ez ugyanis a teljes munkaidőben foglalkoztatottak havi 161 ezer forintban megállapított minimálbére, ami nagyjából 1000-1100 Ft-os órabérnek felel meg.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.