2019. december 15. 11:15

Kína felfüggesztette a vámok emelését egyes egyesült államokbeli árukra, amit eredetileg december 15-én terveztek alkalmazni – mondta az állami, vámtarifákkal foglalkozó bizottság vasárnap. Újabb jó hír azután, hogy a világ két legnagyobb gazdasága pénteken „első fázisú” megállapodást kötött. Ám a Huawei kapcsán új front nyílt.

A megállapodás hírei, vagy inkább a pletykák és kiszivárogtatások, amelyek hónapok, közel két év óta rángatják a tőzsdéket, lezárulni látszanak. Kína most bejelentette, hogy csökkent egyes amerikai termékekre kivetett vámtarifákat. Ezért cserébe az Egyesült Államok nagy előrelépést ért el az amerikai mezőgazdasági termékek és egyéb áruk kínai vásárlásában – írta az Investing.com.

Kína megtorló vámtarifái számos árura december 15-én léptek volna hatályba, a kukoricától és a búzától az Egyesült Államokban gyártott járművekig és autóalkatrészekig. Az USA korábban hasonló lépéseket határozott el ettől a dátumtól kezdődően, így a nemzetközi részvénypiacok feszült figyelemmel várták a nap elkövetkezését. (Az optimizmus azonban valószínűleg nagyrészt már csütörtök este beépült a részvényárakba.)

A többi kínai vám, amelyet már bevezettek az amerikai árukra, érvényben maradna – mondta az illetékes kínai bizottság. Peking beleegyezett abba, hogy a következő két évben legalább 200 milliárd dollár értékben amerikai árukat és szolgáltatásokat importál a 2017-ben vásárolt összeg felett. Eközben azonban az Egyesült Államok még mindig 25 százalékos vámtarifákat hagyna érvényben 250 milliárd dollár értékű kínai árura.

Egy Bloomberg hír szerint azonban mintha új front nyílt volna. Kína nagykövete megtorlással fenyegette Németországot arra az esetre, ha a Huawei 5G-t betiltanák. De említette a német autógyártók kínai értékesítését is. Említik, hogy Angela Merkel kancellár koalíciójának törvényhozói körében "egyre növekszik a Huawei termékeivel szembeni ellenállás". Olyan törvénytervezetet tárgyalnak, amely széles körű tilalmat írna elő a „megbízhatatlan” 5G-szállítókra.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.