2p

Kína felfüggesztette a vámok emelését egyes egyesült államokbeli árukra, amit eredetileg december 15-én terveztek alkalmazni – mondta az állami, vámtarifákkal foglalkozó bizottság vasárnap. Újabb jó hír azután, hogy a világ két legnagyobb gazdasága pénteken „első fázisú” megállapodást kötött. Ám a Huawei kapcsán új front nyílt.

A megállapodás hírei, vagy inkább a pletykák és kiszivárogtatások, amelyek hónapok, közel két év óta rángatják a tőzsdéket, lezárulni látszanak. Kína most bejelentette, hogy csökkent egyes amerikai termékekre kivetett vámtarifákat. Ezért cserébe az Egyesült Államok nagy előrelépést ért el az amerikai mezőgazdasági termékek és egyéb áruk kínai vásárlásában – írta az Investing.com.

Kína megtorló vámtarifái számos árura december 15-én léptek volna hatályba, a kukoricától és a búzától az Egyesült Államokban gyártott járművekig és autóalkatrészekig. Az USA korábban hasonló lépéseket határozott el ettől a dátumtól kezdődően, így a nemzetközi részvénypiacok feszült figyelemmel várták a nap elkövetkezését. (Az optimizmus azonban valószínűleg nagyrészt már csütörtök este beépült a részvényárakba.)

A többi kínai vám, amelyet már bevezettek az amerikai árukra, érvényben maradna – mondta az illetékes kínai bizottság. Peking beleegyezett abba, hogy a következő két évben legalább 200 milliárd dollár értékben amerikai árukat és szolgáltatásokat importál a 2017-ben vásárolt összeg felett. Eközben azonban az Egyesült Államok még mindig 25 százalékos vámtarifákat hagyna érvényben 250 milliárd dollár értékű kínai árura.

Egy Bloomberg hír szerint azonban mintha új front nyílt volna. Kína nagykövete megtorlással fenyegette Németországot arra az esetre, ha a Huawei 5G-t betiltanák. De említette a német autógyártók kínai értékesítését is. Említik, hogy Angela Merkel kancellár koalíciójának törvényhozói körében "egyre növekszik a Huawei termékeivel szembeni ellenállás". Olyan törvénytervezetet tárgyalnak, amely széles körű tilalmat írna elő a „megbízhatatlan” 5G-szállítókra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!