<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Év végéig lehet benyújtani.

A megjelenése utáni első két napban már több mint húszezren töltötték ki azt a nyilatkozatot, amin az adófizetők az szja-visszatérítés február 15-i kiutalásához megküldhetik adataikat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), írta a Magyar Nemzet a Mediaworks Hírcentrumra hivatkozva, akik Tállai András pénzügyminisztériumi államtitkár tájékoztatott.

Tállai szerint a jövő év elején majdnem kétmillió, gyermeket nevelő adófizetőnek adja vissza az állam az idén lerótt személyi jövedelemadót, ez összesen hatszázmilliárd forintot jelent. Az összegek azonban csak akkor érhetnek célba, ha az adóhivatal ismeri a jogosultak bankszámlaszámát vagy postai címét, ezért kell leadni az úgynevezett Visszadó-nyilatkozatot.

A szülők jelentős részének azonban nem kell kitöltenie a nyilatkozatot: csak annak van teendője, aki családi kedvezményre jogosult, de a családi pótlékot nem ő kapja kézhez. Így például ha az édesanya kapja a családi pótlékot, akkor neki nem, de a házastársának érdemes kitölteni a nyilatkozatot azért, hogy február 15-ig hozzájusson az adó-visszatérítéshez.

A nyilatkozat a NAV honlapján található meg, ott az Szja-visszatérítés menüt kell keresni, majd a nyilatkozatra kattintva, ügyfélkapus azonosítás után tölthető ki a dokumentum. A NAV az elérhető adatok alapján eleve egy kitöltött nyilatkozatot állít ki, és ha minden előre beírt adat helyes a dokumentumban, akkor azt be se kell nyújtani, mutatott rá Tállai.

A nyilatkozat benyújtási határideje 2021. december 31. Aki lecsúszik róla, az az adóbevallásában veheti majd igénybe a visszatérítést.