<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A közelgő választásokra tekintettel hozhatott olyan döntést a kormány, hogy a szokásokkal ellentétben nyár elején kiigazítja a nyugdíjakat. 

A nyugdíjak idei várható kiegészítésére elsőként hívta fel lapunk a figyelmet a múlt héten benyújtott 2021-es költségvetési módosítójavaslat alapján. Ebben azt írták ugyanis:

"2021 januárjától 3 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások. A jelenlegi prognózisok alapján ezt meghaladó, 3,6 százalékos infláció várható 2021 egészében. Az érintettek már év közben kiegészítő ellátás-emelésben részesülnek."

Ebből már gyanítottuk, hogy a törvényben rögzített novemberi hónapnál hamarabb kiigazítja a kormány a nyugdíjakat, de egy megerősítő válasz reményében, a várható utalás időpontjára vonatkozó kérdéssel meg is kerestük a Pénzügyminisztériumot. Onnan ugyan egy hét után sem érkezett válasz, Tállai András, a tárca államtitkára viszont válaszolt a Magyar Nemzet hasábjain. 

Fotó: Pixabay Fotó: Pixabay

A parlamenti államtitkár megerősítette a lapnak, hogy évközi kiegészítő emelés jöhet a járvány miatt, az érintettek az első hónapokra járó 0,6 százalékos kiegészítő emelést nyár elején kaphatják meg. Az államtitkár szerint egy átlagnyugdíj esetén ez évi 10 ezer forintot jelent, a költségvetésnek pedig mintegy 26 milliárd forintjába fog ez kerülni. 

Ugyan Tállai András a járványra hivatkozva indokolta a rendkívüli évközi kiegészítő emelést, de véleményünk szerint ez a lépés egyáltalán nem független a jövő évi választások közelségétől sem. Nem idén alakult ki ugyanis az a helyzet először, hogy már az év első hónapjaiban bőven meghaladta az infláció a kormány által vártat, és már ekkor tudható volt, hogy az év egészében fennáll majd ez a helyzet. Ennek ellenére eddig rendre kivárták a törvényben rögzített novembert a kiegészítés végrehajtásával - ennek okán alakult ki az a helyzet, hogy egészen eddig a pontig a nyugdíjasok néhány tízmilliárd forinttal hitelezték az államot. 

A legtöbbeknek csak néhány száz forintot jelent ez havonta

A Magyar Államkincstár adatai szerint - melyről a 24.hu számolt be - az előző évben 142 114 forint volt az átlagos nyugdíj összege. Ezt januártól 3 százalékkal emelték, amit nyár elején további 0,6 százalékkal növelnek tovább. Így ebben az esetben havi 147 255 forint lesz az átlagos ellátás összege, ami a jelenlegihez képest 

csupán 878 forinttal magasabb összeg. Éves viszonylatban ez kiadja a Tállai András által említett 10 ezer forintot. Egészen pontosan 10 536 forint. 

Noha ez a plusz is elenyésző, a nyugdíjasok nagy része még ennyinek sem örülhet. Az államkincstári adatok szerint tavaly ugyanis több mint 1,2 millió idős embernek - vagyis a saját jogú öregségi nyugdíjasok több mint a felének - az átlagnál, tehát 142 ezer forintnál kevesebbet folyósítottak. 

A 100 ezer forintos ellátás esetén az idei év eleji emeléssel 3000-rel többet kapnak kézhez havonta az érintettek, akiknek az évközi kiegészítő emelés csupán 618 forintot jelent majd havonta. A legkisebb nyugdíjak még a 40 ezer forintot sem érik el, ilyen alacsony ellátásban tavaly 27 618-an részesültek. 

Nekik a kiegészítő emelés mindössze 247 forintot jelent majd.

A sor másik végén a milliós nyugdíjak állnak. Korábbi adatközlésekből tudható, hogy több tucat olyan időskorú van, aki egymillió forintnál magasabb nyugdíjat kap havonta. Náluk a nyugdíjkorrekció 6180 forintot jelent majd havonta.

Egyáltalán nem biztos, hogy itt a vége az idei pluszjuttatásoknak

Ezzel azonban még nem értünk az idén várható plusz kifizetések felsorolásának a végére. Először is a módosító javaslatban maga a kormány jelezte, hogy amennyiben a nyár eleji kiegészítés után a jelenleg várt 3,6 százaléknál magasabb szinten alakul az infláció, novemberben újabb kiegészítés érkezik majd. Természetesen - a vonatkozó jogszabályok alapján - amennyiben mégis 3,6 százaléknál kisebb lesz a tényleges éves infláció, akkor a többletet elkönyvelhetik reálnövekedésnek. Vagyis kicsivel több mindenre futhatja idén a nyugdíjasoknak, mint korábban.

A nyugdíj-kiegészítés mellett a vonatkozó törvény lehetőséget biztosít a kormánynak arra is, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén prémiumot fizessen ki a nyugdíjasoknak. Legutóbb a koronavírus-járvány előtti évben, 2019-ben volt példa ilyenre, és ha minden a kormányzat várakozásainak megfelelően alakul, akkor idén is kinéz a nyugdíjasoknak némi plusz.

A nyugdíjtörvény értelmében akkor kerül sor prémium fizetésére, ha a GDP meghaladja a 3,5 százalékot a tárgyévben. A 2021-es költségvetést módosító törvényjavaslat, melyet a múlt héten nyújtott be a kormány a parlament elé, 4,3 százalékos növekedéssel számol, ami megteremti a prémiumfizetés feltételeit.

Ez azonban nem korlátlan összegű pluszt jelent az érintetteknek, a kormányzat ugyanis 20 ezer forintban maximalizálta a nyugdíjprémium összegét. Ez alapján a nyári nyugdíjkiegészítéssel utólag emelt átlagnyugdíj esetében egyszeri 16 ezer forintos extrajuttatást jelent majd. Ezt szintén a novemberi folyósításkor kapják meg az érintettek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.