TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A MikroCredit Zrt. e hónaptól nemcsak Magyarországon, de a régióban is elsőként vezeti be az úgynevezett nem valós idejű ügyfélazonosítást, amelynek használatával éjjel-nappal, bárhonnan elindítható a hitelügyintézés. A cég tulajdonosainak kormányzati kapcsolatairól korábban több feltételezés is megjelent.

A MikroCredit Zrt.-t 2016 júliusában alapította egy grúz cég, a Tbilisziben bejegyzett Hungarian Georgian Investments Co LLC, 60 millió forintos alaptőkével. A cégiratokban 2017. szeptember közepétől november elejéig igazgatósági tagként, azt követően pedig a mai napig munkavállalóként feltüntetett Varlami Rekhviashvili testvére Irakli Rekhviashvil bankár, Grúzia volt gazdasági minisztere. Rekhviashvili rajta volt azokon a felvételeken, amelyeket az Index 2016 júniusában rögzített a Rogán köreihez tartozó Kertész Balázs ügyvéd irodája előtt, s ahol a letelepedésikötvény-bizniszben is érdekelt és a hvg.hu szerint Habony Árpáddal jó kapcsolatokat ápolt Shabtai Michaelivel és Nika Gilauri volt grúz kormányfővel arról beszélgettek, hogy a magyar állami Eximbank hitelével erőműépítési projektbe fognának Magyarországon. 

Még gyorsabbá válik az online hitelfelvétel Még gyorsabbá válik az online hitelfelvétel

A MikroCredit a hitelintézeti törvény előírásai alapján pénzügyi vállalkozásnak minősül, fő tevékenysége az egyéb hitelnyújtás, online személyi kölcsönök nyújtása. A céget csak az alapítását követően egy évvel később, 2017 szeptemberében jegyezte be a cégbíróság, amelyet követően a tulajdonos 420 millióra emelte az alaptőkéjét. 

A magyar piacon alig egy éve elsőként jelent meg a teljeskörű online folyamaton keresztül – az igényléstől a folyósításig – nyújtott hiteltermékeivel, amelyekkel kis összegű kölcsönt nyújt 25 ezer és 300 ezer forint közötti értékben. Első teljes üzleti évét, a 2018-ast a MikroCredit közel 1 milliárdos veszteséggel zárta, aminek következtében a saját tőkéje 78 millióra apadt. Vélhetően a törvény által kötelezően előírt tőkerendezés végett bocsátott ki a cég – ahogy azt az Mfor.hu kérdésére Sárközi Zoltán ügyvezető igazgató a mai sajtótájékoztatón számszerűsítette – mintegy 1,5 millió euró értékben zárt körben kötvényeket. Azt azonban már nem volt hajlandó elárulni, hogy kik jegyezték le a kötvényeket, és annak mik a kondícióik (kamat, futamidő). Mindenesetre a cég vezetői optimisták, úgy vélik, már 2020 közepére elérhetik a nullszaldót.

Alapvetően az online hitelfelvételt még gyorsabbá tevő, bármikor készíthető szelfi alapú ügyfélazonosításra alapozva, amelynek mostani bevezetését a Magyar Nemzeti Bank nem valós idejű ügyfélazonosítást lehetővé tevő 2018 decemberi rendelete tett lehetővé. A pénzügyi vállalkozás a régióban is egyedülálló elektronikus aláírást tud biztosítani, amelyhez nem szükséges semmilyen külső eszköz, sem applikáció letöltése. Ehelyett csupán, a beépített böngésző segítségével pár kattintással fokozott biztonságú elektronos aláírással lehet ellátni a hitelszerződést. Annak érdekében, hogy az ügyfeleknek még egyszerűbb legyen a dokumentumok feltöltése – főként a jövedelemigazolást kiváltó bankszámlakivonat feltöltése – a rendszer automatikusan képes a bankszámlakivonatok letöltésére. 

A hiteligénylés folyamatát korábban általában az hosszabbította meg, hogy a hiteligénylőnek a munkáltatóval igazoltatnia kellett jövedelmét. Ez a lépés ez esetben nem szükséges, hiszen a háttérrendszer valós időben automatikusan lekérdezi az ügyfél jövedelem adatait. Mindez a törvény által előírt jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató megállapításához és a hitelfolyósításhoz szükséges.

A nem valós idejű szelfi videós azonosításnak köszönhetően júliustól a hétköznap éjszaka indított hitelfelvételi kérelmeket másnap reggel 8-tól, míg a hétvégén elindított igényeket hétfő reggel 8 órától már jóvá tudjuk hagyni, amennyiben az ügyfél expressz szolgáltatást is igényelt - ígéri a cég.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.