2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Rendeletekbe foglalták a 10 éven át alkalmazható éves szaldó elszámolást - jó hír, hogy nem csak az új rendszerekre, hanem a bővítésre is. Hozzányúltak viszont a rendszerhasználati díjakhoz.

Szerda este megjelentek azok a kormányrendeletek a Magyar Közlönyben, amelyek a kormány tagjainak elmúlt napokban tett bejelentései alapján próbálják rendezni a magyarországi lakossági napelemek ügyét. Bár a kormány szerette volna bevezetni a már meglévő napelemrendszerekre is a havi szaldó elszámolást (ezzel gyakorlatilag ellehetetlenítve a beruházások megtérülését), végül elálltak ettől a tervtől.

A most megjelent rendeletek értelmében azon háztartási méretű kiserőművek esetén, amelyek 2023. szeptember 7. napjáig benyújtott igénybejelentés alapján legkésőbb 2026. január 1. napjáig üzembe helyezésre kerülnek, éves szaldó elszámolást lehet alkalmazni.

Újdonság, hogy ugyanez igaz azokra is, akik nem új kiserőművet üzemeltek be, hanem a meglévő kapacitását bővítették - esetükben is az éves szaldó elszámolás alkalmazható, amennyiben a teljesítmény bővítése 2023. szeptember 7. napjáig benyújtott igénybejelentés alapján legkésőbb 2026. január 1. napjáig megtörténik.

Mégis maradt esély a beruházás megtérülésére. Fotó:Depositphotos
Mégis maradt esély a beruházás megtérülésére. Fotó:Depositphotos

Az éves szaldó elszámolást az üzembe helyezést - bővítés esetén a bővített kapacitású rendszer üzembe helyezését - követő 10. év végéig lehet alkalmazni.

Van azonban egy kellemetlenebb része is a szabályozásnak: hozzányúltak a szabályozásban a rendszerhasználati díjakhoz, egy másik rendelet alapján a 10. év végéig a mérési intervallumokban mért, irányonként elkülönített és összegzett mennyiségek különbsége alapján forgalomarányos rendszerhasználati díjakat kell megfizetniük azoknak is, akiknek már beüzemelt napelemes rendszerük van - nem csak a később létesített rendszerek használóinak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!