3p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Még soha nem volt ennyi a tartós befektetési számlákon.

Annál jobb a brókercégeknek, minél rosszabb mindenki másnak - akár ez a következtetés is levonható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) most közzétett adataiból. A befektetési vállalkozások profitja ugyanis az idén újabb rekordot döntött, az első hat hónapban meghaladta a 30 milliárd forintot, ami 75 százalékkal magasabb a tavalyinál, ami akkor szintén elképesztő rekord volt. 

Mindenki jól jár. Fotó: Shutterstock
Mindenki jól jár. Fotó: Shutterstock

A brókercégek azon keresnek a legtöbbet, ha az ügyfelek sok értékpapírt vásárolnak és adnak el, ez pedig akkor következik be, ha esnek vagy ingadoznak az árfolyamok. 2022-ben az orosz-ukrán háború és a forint hektikus mozgása hozott sokat a befektetési vállalkozók konyhájára. Az idén a forgalom ehhez képest alacsonyabb lehetett, a fő üzletág, a befektetési szolgáltatási tevékenység eredménye kis mértékben el is maradt a tavalyitól. A pénzügyi műveleteken viszont jóval nagyobb nyereség keletkezett, mint egy éve.

Kisebb a forgalom, bár az állampapír jól megy

Az, hogy az idén a piacok sokkal kiegyensúlyozottabbak, mint 2022-ben, a forgalmi adatokon is látszik. Az ügyfelek megbízásai alapján lebonyolított azonnali tőzsdei forgalom az első hat hónapban majdnem 45 százalékkal esett vissza. A tőzsdén kívüli kereskedésben ugyanakkor 36 százalékos növekedés volt, ami vélhetően az állampapírok és a befektetési alapok iránti keresletnek köszönhető. Mindkét értékpapírt tőzsdén kívüli forgalomban lehet megvásárolni. 

A származtatott ügyletek forgalma is csökkent, mind a tőzsdei, mind a tőzsdén kívüli megbízásoké. A származtatott piacon zajlik egyebek mellett a devizapiaci spekulációk jelentős része, az idén viszont a forint árfolyama sokkal stabilabb volt, mint tavaly. A forgalom csökkenése nem kis részben emiatt következhetett be. 

Sokkal több az ügyfél

Az ügyfelek száma az idén tovább nőtt. Az MNB adatai szerint az első félév végén a befektetési vállalkozásoknál 415 552 értékpapírszámlát vezettek az ügyfelek, ebből több mint 25 ezer nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) volt, a tartós befektetési számlák (TBSZ) száma pedig 110 595 darabra nőtt. Összesen több mint 35 ezer új számlát nyitottak az idén a brókercégeknél, ezek között majdnem 1000 új NYESZ és több mint 10 ezer új TBSZ is volt. 

Az adat azért is érdekes, mert a NYESZ-ek száma évek óta csökken, de a jelek szerint a brókercégek a nyugdíjcélra takarékoskodókat sikeresen győzik meg arról, hogy megéri igénybe venni a “negyedik nyugdíjpillért”, és az ahhoz kapcsolódó adókedvezményeket - hívja fel a figyelmet Herman Bernadett, a Bank360.hu vezető elemzője.

Ilyen adók mellett a NYESZ-t is sikerül eladni

A befektetési vállalkozások ügyfélszámláin június végén 5785,5 milliárd forintnyi vagyon volt, ez kicsivel elmarad az első negyedév végi állománytól. A NYESZ-eket 107 milliárd, a TBSZ-eken 1536 milliárd forintot tartottak az ügyfelek, ez utóbbi történelmi rekordnak számít. 

Az adókedvezménnyel támogatott értékpapírszámlák iránti kereslet nem meglepő, hiszen júliustól újabb sarcot vetett ki az állam a kamatjövedelmekre. A meglévő 15 százalékos személyi jövedelemadó mellett 13 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) is terheli az értékpapírok nyereségét, vagyis a haszon több mint negyedét elviszi az állam.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!