4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Október 4-én elindult az MNB Zöld Otthon Programja, amely magas energiahatékonyságú, új ingatlanok vásárlására vagy építésére nyújt kedvező lakáskölcsönt. A Bank360 elemzői megvizsgálták, miben különböznek a zöld hitel feltételei a piaci lakáshitelekétől, milyen ajánlatokkal indultak el a bankok, illetve hogy mennyivel olcsóbb a zöld hitel a piaci lakáshitelekhez képest.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által indított Zöld Otthon Program október 4-én startolt el a bankoknál. Legfeljebb 70 millió forintot lehet igényelni, az MNB által meghatározott maximum 2,5 százalékos kamattal, de ennél a hitelintézetek akár kedvezőbb feltételeket is kínálhatnak az igénylőknek. A zöld hitel feltételeiről itt lehet bővebben olvasni.

A kölcsön csak újépítésű ingatlanok építésére vagy vásárlására használható fel. Az új ingatlannak minimum BB energetikai besorolással kell rendelkeznie: ebben az idő a lakásvásárlóknak dolgozik, ugyanis 2022. június 30-tól már csak az az új építésű ingatlan kaphat használatbavételi engedélyt, amelynek legalább BB-s energetikai besorolása van. Emellett az is feltétele a zöld hitelnek, hogy a lakás vagy ház ne haladja meg a 90 kWh/m2/év összesített energetikai számértéket.

A zöld hitelnek önmagában nem feltétele a gyerekvállalás és a házasság sem, viszont ha a kölcsönt a csokkal kombináljuk, akkor meg kell felelni csok összes feltételének is. Két gyermek esetén 10 millió, három gyermek esetén pedig 15 millió forint kamatmentes csok-hitelt is fel lehet venni, ami kiegészül a vissza nem térítendő támogatással is.

Mennyivel olcsóbb a zöld hitel a piaci hitelekhez képest?

A Bank360 elemzői három hitelösszegre, 5, 25, 70 millió forintra számolták ki, hogy mennyivel kedvezőbb a zöld hitel a piaci hitelekhez képest. Az összehasonlíthatóság miatt minden példában fix kamatozással és 20 éves futamidővel számoltak.

Egy ötmillió forintos lakáshitelnél, a legutóbb közzétett nettó mediánbér (223 ezer forint) igazolásával 34-40 ezer forint közötti havi törlesztőrészlettel számolhatunk, a teljes visszafizetendő összeg így 8,3 és 9,6 millió forintra jön ki, attól függően, hogy melyik banknál adjuk be az igénylést.

Ha a zöld hitelt választjuk, a Bank360 kalkulátora szerint a havi törlesztőrészlet 25-26 forint között alakul, míg a teljes visszafizetendő összeg a futamidő alatt 6,1 és 6,5 millió forint között van. Vagyis egy ötmillió forintos lakáshitel felvétele esetén a végösszeget tekintve 1,8 millió forinttal is olcsóbb lehet a zöld hitel, mint egy fix kamatozású, piaci lakáshitel.

Egy 25 millió forintos lakáshitel esetén magasabb, nettó 400 ezer forintos keresettel számoltunk. A fix kamatozású lakáshitelek között jelentős eltérés van a költségeket tekintve, ahogy ez az alábbi táblázatból is látszik. A zöld hitelek hiteldíjmutatója viszont továbbra is 3 százalék alatt marad, ennek köszönhetően a teljes visszafizetendő összeg akár több mint 10 millió forinttal is kevesebb lehet, mint egy piaci lakáshitel választásánál.

Tovább nő a különbség egy 70 millió forintos lakáshitel esetén: a piaci hiteleknél a teljes visszafizetendő összeget tekintve nem találunk a kalkulátorban 100 millió forint alatti ajánlatot, a zöld hitel költségei viszont megállnak 90 millió forintnál - köszönhetően a legfeljebb 2,5 százalékos ügyleti kamatnak. A kalkulációnál nettó 750 ezer forintos jövedelmet feltételeztek a Bank360.hu elemzői. Ez a zöld hitel igényléséhez a jtm-re vonatkozó szabályok szerint elegendő, a lenti táblázatban lévő piaci kölcsönök felvételéhez azonban önmagában kevés, ugyanis a 750 ezer forintos nettó jövedelem 60 százaléka fordítható törlesztésre, ami ebben az esetben 450 ezer forint. A táblázatban szereplő piaci hiteleket a futamidő hosszabbításával vagy adóstárs bevonásával van lehetőség igénybe venni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!