2019. február 14. 17:01
mfor.hu

Az USA-ban tavaly 143 millió dollárt csaltak ki a szerelemre vágyó áldozatokból a svindlerek. Minél idősebbek a rászedettek, annál nagyobbat buknak az átveréseken. Magyarországon a nigériai hercegek mellett újabban amerikai katonák hálózzák be a társkeresőket.

Valentin-nap alkalmából borzongató statisztikával kedveskedett az USA lakosainak az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, FTC): felmérésük szerint a társkeresős csalók tavaly 143 millió dolláros anyagi kárt okoznak az átvert feleknek, amivel ez a lehúzás lett a legköltségesebb típus az összes fogyasztói csalás közül, annak ellenére, hogy az egész halmaznak csak a másfél százalékát teszik ki.

Nem elég, hogy rossz a helyzet, de még romlik is tovább: a 2015-ös 8500-ról a tavalyi évre 21 ezerre emelkedett az FTC-nek jelentett romantikus lehúzások száma. Az anyagi kár pedig több mint megnégyszereződött: a 2018-as 143 millió dolláros összeg négy éve még 33 millió volt. A jelentett anyagi károk mediánja károsultanként 2600 dollárra jött ki, ez pedig hétszer olyan magas összeg, mint amit az egyéb típusú csalásoknál feljegyeztek.

A 40-69 éves amerikaiak kétszer annyi kárt jelentettek, mint a húszas éveiket taposók, ráadásul ők jellemzően jóval nagyobb összegeket is buktak az átlagosan ezer dollárt veszítő fiatalabb társaiknál. A legtöbbet a 70 feletti korosztálytól csalták ki, itt az anyagi kár mediánja 10 ezer dollárra jött ki.

Az FTC összesítése szerint a csalók leggyakrabban pénzt utaltattak az áldozataikkal, a lehúzás második legnépszerűbb módja pedig az ajándékkártyákkal és pénzes feltöltőkártyákkal való visszaélés volt. Ezek mindegyike gyors, általában nehezen visszafordítható, és lehetővé teszik a kedvezményezettnek, hogy névtelenek maradjanak.

A csalók legtöbbször kamu vagy lopott személyazonossággal, profillal és profilképpel hálózzák be az áldozatokat a különböző társkereső oldalakon és appokon, de a Facebook és különféle online játékok is kedvelt terepük. Gyakran egészen hosszú ideig csetelnek, leveleznek velük, és a bizalmukba férkőznek, mielőtt elkezdenék kihasználni a mit sem sejtő felet. Aminek rögtön gyanúsnak kell lennie: ha a másik fél nagyon hamar szerelmet vall, anélkül, hogy lett volna akár csak egy személyes találkozó is. A találkákra egyébként sincs esély ezekben az esetekben, az álompartner ugyanis sajnos külföldön él, és bár rengeteg a közös téma, és csodás módon mindenben ugyanazt gondolja a világról, mint az, akinek a szelet csapja, valami akadály miatt még a telefonos-skypeos beszélgetéseket se tudja összehozni. Ellenben egy idő után elkezd különféle indokokkal pénzt kérni, amit majd - esküszik, hogy - megad. Az aktuális, reménykedő áldozatot ekkorra már rendre sikerül teljesen az ujja köré csavarnia, és ha elég pénzt lefejt róla, természetsen azonnal köddé is válik.

A társkeresős csalók Magyarországon is aktívak, olyannyira, hogy tavaly még az USA nagykövetsége is külön bejegyzést szentelt a problémának a honlapján. Az amerikai külképviselet valószínűleg azért érezte, hogy mozdulnia kell, mert az egyik népszerű átverésben amerikai katonának adják ki magukat a svindlerek.

Az egyik jellegzetes sémájukat a Népszava írta meg: a lényege az, hogy a hazájától távol szolgálatot teljesítő egyenruhás, miután már az áldozat bizalmába férkőzött, bedobja az összeköltözés vagy a közelbe költözés ötletét, egyúttal azt is állítja, hogy mesés vagyonnal rendelkezik, melyet futárral előre elküldene a behálózotthoz, és amíg ő maga is megérkezik, megbízza őt a csomagok őrzésével. Aztán megadja az ál-futárszolgálat e-mailcímét, akikkel az áldozat a "csomagküldést" intézi. A szállítási költségeket rendszerint már az átvert fél fizeti, aki kisvártatvs újabb összeget csengethet ki, mert a "futárok" értesítése szerint a "csomagokat" feltartóztatták a vámon, és még kell pénz, hogy a hatóságok eltekintsenek a csomagok átvizsgálásától, lefoglalásától. Ha az áldozat erre már nem fizet, akkor a kamufutárok felhívják a figyelmét arra, hogy az ő neve és lakcíme áll a csomagon, ha illegálisnak minősítik a küldeményt, akkor ellene indul - akár börtönnel végződő - eljárás. Amennyiben a nő eközben a „katonát” kérné meg, hogy utaljon a „futárnak”, a „katona” fotót küld „magáról”, miszerint valamilyen akadálya van annak, hogy ő cselekedjen, például kórházban fekszik egy ágyon.

Bármennyire is bűzlik egy ilyen sztori, a reménytől, érzelmektől elvakított fél könnyen az áldozatául eshet. Úgyhogy tényleg érdemes átfutni az amerikai nagykövetség intelmeit.

(New York Times, Techcrunch)

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!