2019. február 14. 17:01
mfor.hu

Az USA-ban tavaly 143 millió dollárt csaltak ki a szerelemre vágyó áldozatokból a svindlerek. Minél idősebbek a rászedettek, annál nagyobbat buknak az átveréseken. Magyarországon a nigériai hercegek mellett újabban amerikai katonák hálózzák be a társkeresőket.

Valentin-nap alkalmából borzongató statisztikával kedveskedett az USA lakosainak az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, FTC): felmérésük szerint a társkeresős csalók tavaly 143 millió dolláros anyagi kárt okoznak az átvert feleknek, amivel ez a lehúzás lett a legköltségesebb típus az összes fogyasztói csalás közül, annak ellenére, hogy az egész halmaznak csak a másfél százalékát teszik ki.

Nem elég, hogy rossz a helyzet, de még romlik is tovább: a 2015-ös 8500-ról a tavalyi évre 21 ezerre emelkedett az FTC-nek jelentett romantikus lehúzások száma. Az anyagi kár pedig több mint megnégyszereződött: a 2018-as 143 millió dolláros összeg négy éve még 33 millió volt. A jelentett anyagi károk mediánja károsultanként 2600 dollárra jött ki, ez pedig hétszer olyan magas összeg, mint amit az egyéb típusú csalásoknál feljegyeztek.

A 40-69 éves amerikaiak kétszer annyi kárt jelentettek, mint a húszas éveiket taposók, ráadásul ők jellemzően jóval nagyobb összegeket is buktak az átlagosan ezer dollárt veszítő fiatalabb társaiknál. A legtöbbet a 70 feletti korosztálytól csalták ki, itt az anyagi kár mediánja 10 ezer dollárra jött ki.

Az FTC összesítése szerint a csalók leggyakrabban pénzt utaltattak az áldozataikkal, a lehúzás második legnépszerűbb módja pedig az ajándékkártyákkal és pénzes feltöltőkártyákkal való visszaélés volt. Ezek mindegyike gyors, általában nehezen visszafordítható, és lehetővé teszik a kedvezményezettnek, hogy névtelenek maradjanak.

A csalók legtöbbször kamu vagy lopott személyazonossággal, profillal és profilképpel hálózzák be az áldozatokat a különböző társkereső oldalakon és appokon, de a Facebook és különféle online játékok is kedvelt terepük. Gyakran egészen hosszú ideig csetelnek, leveleznek velük, és a bizalmukba férkőznek, mielőtt elkezdenék kihasználni a mit sem sejtő felet. Aminek rögtön gyanúsnak kell lennie: ha a másik fél nagyon hamar szerelmet vall, anélkül, hogy lett volna akár csak egy személyes találkozó is. A találkákra egyébként sincs esély ezekben az esetekben, az álompartner ugyanis sajnos külföldön él, és bár rengeteg a közös téma, és csodás módon mindenben ugyanazt gondolja a világról, mint az, akinek a szelet csapja, valami akadály miatt még a telefonos-skypeos beszélgetéseket se tudja összehozni. Ellenben egy idő után elkezd különféle indokokkal pénzt kérni, amit majd - esküszik, hogy - megad. Az aktuális, reménykedő áldozatot ekkorra már rendre sikerül teljesen az ujja köré csavarnia, és ha elég pénzt lefejt róla, természetsen azonnal köddé is válik.

A társkeresős csalók Magyarországon is aktívak, olyannyira, hogy tavaly még az USA nagykövetsége is külön bejegyzést szentelt a problémának a honlapján. Az amerikai külképviselet valószínűleg azért érezte, hogy mozdulnia kell, mert az egyik népszerű átverésben amerikai katonának adják ki magukat a svindlerek.

Az egyik jellegzetes sémájukat a Népszava írta meg: a lényege az, hogy a hazájától távol szolgálatot teljesítő egyenruhás, miután már az áldozat bizalmába férkőzött, bedobja az összeköltözés vagy a közelbe költözés ötletét, egyúttal azt is állítja, hogy mesés vagyonnal rendelkezik, melyet futárral előre elküldene a behálózotthoz, és amíg ő maga is megérkezik, megbízza őt a csomagok őrzésével. Aztán megadja az ál-futárszolgálat e-mailcímét, akikkel az áldozat a "csomagküldést" intézi. A szállítási költségeket rendszerint már az átvert fél fizeti, aki kisvártatvs újabb összeget csengethet ki, mert a "futárok" értesítése szerint a "csomagokat" feltartóztatták a vámon, és még kell pénz, hogy a hatóságok eltekintsenek a csomagok átvizsgálásától, lefoglalásától. Ha az áldozat erre már nem fizet, akkor a kamufutárok felhívják a figyelmét arra, hogy az ő neve és lakcíme áll a csomagon, ha illegálisnak minősítik a küldeményt, akkor ellene indul - akár börtönnel végződő - eljárás. Amennyiben a nő eközben a „katonát” kérné meg, hogy utaljon a „futárnak”, a „katona” fotót küld „magáról”, miszerint valamilyen akadálya van annak, hogy ő cselekedjen, például kórházban fekszik egy ágyon.

Bármennyire is bűzlik egy ilyen sztori, a reménytől, érzelmektől elvakított fél könnyen az áldozatául eshet. Úgyhogy tényleg érdemes átfutni az amerikai nagykövetség intelmeit.

(New York Times, Techcrunch)

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.