2p

Az idei évre tervezett 5 százalékos béremelés helyett sokkal nagyobb mértékben nőhet egyes állami cégeknél dolgozó munkavállalók fizetése.

Jövő héten kezdődnek a bértárgyalások a MÁV-nál, a Volánbusznál, a Magyar Postánál és az állami közműszektorban, és átlagosan 15-16 százalékkal emelkedhet 2023-tól az érvényben lévő bérmegállapodás alapján tervezett 5 százalék helyett - így értesült a Napi.hu.

Az állami szektorban nagyobb emelés jöhet. Fotó: Depositphotos
Az állami szektorban nagyobb emelés jöhet. Fotó: Depositphotos

A tárgyalásra azért van szükség, mert bár 2021-ben történt egy még az idei évre is vonatkozó meg megállapodás, ez még nem kalkulált a súlyos inflációval, ami idén tavaly következett be és idén is várható. A 2021-es alkuban 5 százalékos emelés szerepelt 2023-ra.

A béremeléssel kapcsolatban konkrét ígéretek még nem hangzottak el, de a minimálbérek emelése, az idei évre várt átlagbér-növekedés és a fővárosi cégeknél kötött alkuk alapján az érdekképviseletek 15-17 százalékos mértéket tartanak reálisnak, ennyire is számítanak. 

Az állami vállalatok vezetése nyitott a bérkorrekcióra, de a saját költségvetésükből ezeket az emeléseket nem tudják kigazdálkodni, a kormánynak mindenképpen forrásokat kell biztosítania a költségvetésből. A fizetések rendezésére a szakszervezetek szerint mindegyik fél nyitott.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!