5p

Ma már sok, magasabb presztízsű bank-és hitelkártya tartalmaz beépítve utasbiztosítási szolgáltatást, mégis sokan kötik meg utazás előtt, külön az utasbiztosítást. A Bank360 elemzői azt vizsgálták meg, hogy járatkésés, poggyászkésés, illetve különböző nyári sportok esetén mire térítenek a beépített utasbiztosítások és milyen eltérések vannak a bankok ajánlatai között. 

A Budapest Bank kártyáihoz tartozó szolgáltatásnak három szintje van, a Bázis 5, a Komfort 10 és a Prémium 50 csomag. Poggyászkésedelemre, ha az meghaladja a 12 órát a két kisebb csomag 50 ezer forintot, míg a legszéleskörűbb csomaguk 100 ezer forintig térít. A járatkésés, illetve -törlés nem számít biztosítási fedezetnek. Extrém sportokra fedezetet a magasabb értékű csomaguk térít, de többek között raftingra és amatőr búvárkodásra az összes.


A CIB Bank beépített utasbiztosítása poggyász- és járatkésedelem esetén fizet, Gold és Business csomagjaikban. Ha a késedelem meghaladja a 6 órát, akkor 50 ezer forintig, ha a 12 órát, akkor biztosítási csomagtól függően 70 ezer vagy 100 ezer forintig térít, utóbbi a Gold esetén. Járatkésésre mindkét csomaguknál 100 ezer forint a térítési limit. 

A bank beépített biztosításai azon sportok űzéséből eredő orvosi költségeket térítik, amelyek vagy saját szervezés vagy szervezett program keretein belül valósulnak meg, de sportversenyek sem a részvétel, sem az edzés tekintetében nem tartoznak ebbe a körbe. 

Nem terjed ki továbbá a biztosítási szolgáltatás a következő sporttevékenységekre: bármilyen légi vagy motoros járművel kapcsolatos sport, különleges felszerelés (kötél, jégcsákány, hágóvas) használatát igénylő túrázás, illetve a nagy felkészültséget, magas szintű technikai tudást, gyakorlatot igénylő sporttevékenységek.
 
A Bank360 kérdésére hozzátették a CIB Banktól, hogy: “A fenti kizárásoktól függetlenül, a Biztosító kockázatot vállal minden alkalomszerűen, szolgáltatásként nyújtott sport jellegű tevékenységre, amelyhez nem szükséges semmilyen előképzettség, képzett vezető vagy kísérő közreműködésével zajlik, és amelyen a Biztosított, mint fizető ügyfél vesz részt.”

A Gránit Bank kártyáiba épített utasbiztosítás járat- és poggyászkésésre fizet. Hat órát meghaladó járatkésés esetén a térítési limit 100 Euró (kb. 35 ezer forint), ami hat óránként 50 Euróval nő, egészen 24 óráig, tehát egy nap késedelem után 250 Euróra (kb. 88 ezer forintra) emelkedik. Ha túlfoglalás miatt történik a késedelem a biztosító további 50 Euróig fedezi a felmerülő kiadásokat. Poggyászkésedelem esetén, ha az meghaladja a 6 órát, akkor a biztosító térítése szintén 100 Euró.

A bank prémium kártyájához tartozó utasbiztosítás a Quadozáson kívül az összes általunk megkérdezett sport esetén térít, mint például a szörf alá tartozó kitesurf vagy tengeri kajakozás. 


A K&H prémium kártyáihoz tartozó utasbiztosítása járat- és poggyászkésés esetén fizet, 4 órát meghaladó utazási késedelemre és 10 órát meghaladó poggyászkésedelemre egyaránt 40 ezer forintig. 

A beépített biztosításai kiterjednek a nyári sportok közül a mostanában népszerűvé vált SUP-ozásra és a kerékpározásra, de a képzettséget, motoros járművet vagy egyéb különleges felszerelést igénylő extrém sporttevékenységekre nem. Az extrém sportokra kiegészítő biztosítást lehet kötni, külön díj ellenében.

Az MKB beépített biztosítása poggyászkésésre fizet. A térítési limitek a késedelem mértékétől függnek és három kategóriába sorolhatók. Ha késés mértéke 4 és 8 óra között van, akkor 150 eurós (kb. 53 ezer forintos) a limit, 8 és 12 óra közé eső késés esetén 300 euró (kb. 107 ezer forint), ha eléri vagy meghaladja a 12 órát, akkor pedig 500 euróig (kb. 178 ezer forintig) téríti a biztosítás a legszükségesebb ruházat és tisztálkodó szerek vásárlását, számla ellenében. 

Az utasbiztosításuk sportfedezeteiről a bank azt közölte, hogy minden csomag térít szabadidősportokra, ám extrém sportokra csak a legmagasabb szintű védelmet biztosító MKB Elite csomag terjed ki.

A megkérdezett bankok közül egyedüliként, járattörlésre is térít az OTP kártyába épített biztosítás, a poggyász és járatkésés fedezeteken túl. A járattörlés térítésének a feltétele, hogy a lefoglalt és visszaigazolt járatot törlik és az emiatt felmerülő késés meghaladja a 6 órát. Járattörlés és járatkésés esetén is azonos a térítési limit, 100 ezer forint. Poggyászkésésnél, ahogy a legtöbb helyen, sávos limiteket alkalmaznak, ha a késedelem 6 és 8 óra közötti, akkor a limit 50 ezer forint, ha meghaladja a 8 órát, akkor pedig 100 ezer forint. 

A bank tájékoztatása szerint utasbiztosításuk azokat a sporttevékenységekre terjed ki, amik nem jelentenek a szokásosnál nagyobb veszélyt, ezen veszélyesebb sportok közé sorolják többek között a kitesurf-öt, a lovaglást és a vadászatot.

 
A Takarékbank beépített utasbiztosítási csomagjai közül a Gold és Business téríti a legalább 6 órát elérő poggyás-, illetve járatkésést, a lakossági csomagukhoz ilyen szolgáltatások nem tartoznak. A nyári sportok közül a következő táblázatban jelöltekre térít az összes csomaguk, kivéve a búvárkodást, amit csak a Gold csomag fedez. 

+1 Megvásárolható biztosítás

A Sberbanknál nincs olyan bankkártya, ami tartalmaz beépített biztosítást, azonban a Bank360 kérdésére azt közölték, hogy a megvásárolható biztosításuk fedezi a 6 óránál hosszabb járatkésést, illetve az alábbi táblázatban megjelölt sporttevékenységeket. 

Indulás előtt érdemes ellenőrizni, hogyha tartozik a betéti- vagy hitelkártyához beépített utasbiztosítás, akkor az pontosan mire biztosít védelmet. Ugyanis, az itt felsorolt káreseményeken túl is sok fedezetet tartalmaz egy ilyen szolgáltatás, mint például koronavírus-járvány miatti sürgősségi orvosi ellátást. Egyik vizsgált utasbiztosítás sem tartalmaz azonban a fentiek közül karantén-fedezetet, aki ilyennel szeretne rendelkezni, annak kiegészítő biztosítást kell kötnie.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!