Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Mester Nándor Mester Nándor

Egy sereg eszközzel és a nemzetközi gyakorlatban már ismert megoldásokkal készül a Budapest Airport (BA) arra az időre, amikor majd ismét nagyságrendekkel több utas fordul meg Ferihegyen. Ez még nagyon messze van, pótlólagos informatikai beruházás viszont valószínűleg nem kell majd a járványügyi ellenőrzéshez, bár erre nem adott egyértelmű választ a cég.

Egyre biztosabb, hogy az oltásigazolvány, egyfajta vakcinaútlevél váltja fel a tesztigazolásokat a nemzetközi közlekedésben, így a légiforgalomban is. A kormány egyelőre csak homályos ígéreteket tett arra, hogy ez lehet a megoldás, illetve ha létrejön a nemzetközi megállapodás erről, akkor azt Magyarország is betartja.

Megkérdeztük a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airporttól, hogy milyen eszközökkel (például digitális leolvasó) fogják gyorsítani ezen újfajta okmányok hitelesítését a minél gyorsabb áthaladás érdekében. Pontos választ nem kaptunk, csak azt, hogy „ha a hatóságok új fejlesztéseket követelnek meg, akkor a cég eleget tesz ennek”.

Kézfertőtlenítő az éttermeknél Ferihegyen (forrás: Budapest Airport)Kézfertőtlenítő az éttermeknél Ferihegyen (forrás: Budapest Airport)

Az oltási igazolványok összehangolása a BA szerint a légitársaságok feladata, amennyiben erről döntés születik. A BA hangsúlyozta: már hónapokkal korábban megkezdte a felkészülést annak érdekében, hogy a hatóságok és az egyes országok kormányzata által hozott szabályozásokat a lehető leghamarabb érvényesíteni tudja a repülőtéren, valamint a légitársaságokat és földi kiszolgáló partnereket támogassa a szükséges helyszínnel, digitális infrastruktúrával. Utóbbi mibenlétére azonban nem kaptunk választ.

Folyamatos a fertőtlenítés

Egyelőre csak lézengenek az utasok Ferihegyen, az előző évekhez képest havi pár tízezren repültek tavaly év végén és a január sem kivétel ez alól. A felkészülés ugyanakkor folyamatos a nagyobb tömegek megjelenésére, a Budapest Airport több óvintézkedést is hozott.

Rendszeres a fertőtlenítő takarítás, a 1,5 méteres távolság betartatása érdekében padlómatricákat, a tranzitterületen minden második ülésére pedig tiltómatricákat helyeztek ki. Ahol szükséges, koordinálják a sorbanállást.(!) A személyzet számára kötelező a maszk viselése, és ahol ez megoldható volt, térelválasztó plexit telepítettek a személyzet és az utasok közé. Rendszeresen fertőtlenített szellőztetőrendszer gondoskodik a megfelelő légcseréről. A terminálok minden pontján automata kézfertőtlenítőket helyeztek ki, és automata poggyászfeladó és utasfelvételi kioszkok működnek. A mosdók kapacitása közel 75 százalékkal nőtt, és 11 új ivókút is várja az utazókat.

Mindenhol kötelező a maszk Ferihegyen (forrás: Budapest Airport)Mindenhol kötelező a maszk Ferihegyen (forrás: Budapest Airport)

Arra kérdésünkre, hogy milyen protokoll szerint különítik el a teszteken pozitívnak mutatkozó utasokat a reptér területén, azt a választ adták, hogy már egy éve rendelkezésre állnak kifejezetten erre a célra szolgáló elkülönítő helyiségek. Ha felmerül a koronavírus gyanúja, akkor (a hőkamerás vagy hőmérős vizsgálat, vagy koronavírus-teszt alkalmával), az illetőt az elkülönítő helyiségbe kísérik, onnantól pedig a hatósági eljárásrend lép életbe. Ezt követően extra fertőtlenítést végeznek az érintett terülteken.

Decemberben pedig egy bárki által igénybe vehető koronavírus tesztközpont nyílt a budapesti repülőtér 2B Terminál érkezési szintjén. A szűrőállomáson PCR vagy antigén gyorsteszt elvégzésére is van lehetőség minden nap 8-20 óra között. (A nyitva tartás a menetrend, továbbá a megnövekedett igények tükrében bizonyos napokon változhat, illetve hosszabb lehet.) A PCR tesztet vagy antigén gyorstesztet időpontfoglalás nélkül lehet elvégeztetni. A tesztek elvégzéséhez csupán online regisztráció szükséges, amely okostelefon vagy számítógép segítségével elvégezhető.

Tesztek és eredmények

A PCR teszt eredményéről a tesztet követő 24-48 órán belül elektronikus értesítést kapnak a szűrést igénybe vevők. Az antigén gyorsteszt eredményéről a tesztelést követő 15-20 percben, szintén e-mailben tájékoztatják a tesztelt személyt. A teszteredmény igény esetén magyar és angol nyelven is kérhető. A regisztrációt követően a felhasználó e-mailben megkapja azt a QR-kódot, amelyet a helyszínen, érintésmentesen beszkennelhet, bankkártyával kifizeti a tesztelést, és azonnal megkapja a sorszámát.

Immár két, tavaly kapott nemzetközi akkreditáció is bizonyítja, hogy a Budapest Airport a hazai és nemzetközi hatóságokkal közösen, a protokolloknak megfelelően biztosítja a nemzetközi ajánlások betartását, minimalizálva ezzel a fertőzés kockázatát – fűzte hozzá a társaság.

Egyelőre csak a veszteségeket számolják

A Budapest Airport óriási veszteségeket szenvedett el az elmúlt 10 hónapban, elveszítette utasainak a 60-80 százalékát, ami a bevételi oldalon katasztrofális lehet, végső számokat később közölnek. Természetesen nem a cégtől függ, hogy milyen gyorsan áll vissza a járvány előtti utasszám, hanem a járvány lefolyásától, az oltások tömegessé válásától egész Európában és más kontinenseken, továbbá attól is, hogy lesznek-e újabb vírusmutánsok vagy teljesen más új fertőzések. A téli hónapokban egyelőre csak az optimista nyilatkozatokig jutottak, tavaly ősszel viszont lapunknak megerősítették, hogy a súlyos veszteségek ellenére nem mondanak le a beruházásokról, így többek között a 3. terminál megépítéséről sem.

A személyforgalom drámai csökkenésével ellentétben az áruforgalom kitartott 2020-ban és a következő hónapokban is stabil maradhat, sőt a cég számításai szerint még nőhet is. Részben ezzel magyarázták, amikor pár napja úgy nyilatkoztak lapunknak, hogy még idén megkezdik a BUD Cargo City nevű logisztikai központ második ütemének előkészítését.

Két év fejlesztései

Az elmúlt két évben a Budapest Airport 167 millió euró értékben valósított meg beruházásokat, több esetben előre hozva olyan projekteket, amelyek kivitelezésének kedvezett az alacsony utasforgalom. A már említett cargo központ mellett elkészült a 2A Terminálhoz kapcsolódó 1-es utasmóló, valamint a külső poggyászosztályozó csarnok és a hozzá kapcsolódó csomagrendszer. Tavaly óta a 2. Terminálra vezető kétsávos körforgalom is használható.

Átadtak két új biztonsági ellenőrző folyosót, ezeket automata rendszerrel szerelték fel, ami lehetőséget ad a távoli átvizsgálás bevezetésére. Megújult a terminálok előtti közúti előtér és a Prémium Parkoló, továbbá a parkolóktól a terminálig vezető gyalogút, a 2A Terminál utasfelvételi csarnoka pedig új padlóburkolatot kapott. Megújultak az utasok eligazodását segítő, többnyelvű információs táblák is, és modernebbre cserélték a 2A Terminálon található lifteket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.