Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Csabai Károly Csabai Károly

Erre irányul a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Bankszövetség április 15-én elindult kampánya, amely keretében 129 ezer adósnak kell ajánlást kapnia bankjától a váltásra.

Egy 2013 februárjában folyósított jelzáloghitel, amelynek jelenlegi kamata 4,35 százalék, jelenlegi tőketartozása 8 millió forint, hátralévő futamideje 164 hónap (azaz 13 év és 8 hónap) havi 2700 forint többletkiadással rögzítheti 5 évre a törlesztőrészletet. Ezt a szemléletes példát hozta fel az MNB arra, mit is jelent, ha valaki bebiztosítja magát az ellen, ha a kamatok felfelé indulnak – amire jelenleg nagyobb esély látszódik, mint az ellenkező irányú mozgásra.

Érdemes megfontolni az ajánlatokat
Érdemes megfontolni az ajánlatokat

Az a célunk, hogy felrázzuk az embereket – magyarázta Friesleben Vilmos, az MNB igazgatója a ma délelőtti sajtótájékoztatón, miért tartották a Bankszövetséggel közösen fontosnak, hogy a bankok külön is felhívják az adósok figyelmét a lehetőségre. Ami a számításaik szerint 129 ezer, összesen 894 milliárd forint értékű szerződést érint.

A bankok három ütemben küldenek levelet a személyre szabott ajánlataikról:

  • július 15-éig a 15 éves hátralévő futamidejű szerződések 30 százalékával rendelkező 15,3 ezer adósnak,
  • szeptember 30-áig a többi (35,7 ezer) 15 éves hátralévő futamidejű szerződéssel rendelkezőnek,
  • 2020. január 31-éig pedig azoknak, akiknek még 10 évig kell törleszteniük.

Először azon jelzáloghitelesek kapnak levelet, akik kamatkockázata a legmagasabb, azokat érdemes ugyanis védeni, akik jövedelmi helyzetéhez képest magas a terhük – hangsúlyozta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára.

Az ajánlás nem minden, az úgynevezett fair bank törvény 2014. évi hatályba lépése előtti változó kamatozású hitelre terjed ki. Így nem kapnak levelet, akik:

  • jelzáloghitelének futamideje 2019. április 15-étől számítva nem éri el a 10 évet,
  • 90 napon túli késedelmet halmoztak fel,
  • állami kamattámogatást vettek igénybe az ominózus kölcsönszerződésre,
  • úgynevezett gyűjtőszámlahitelre vonatkozik a szerződésük,
  • azon átmeneti időszakra szóló fizetéskönnyítést jelentő konstrukciókat vettek igénybe, amelyeknél a fizetéskönnyítési időszak lejárata meghaladja az ajánlás szerinti tájékoztatás határidejét.

Ettől függetlenül azonban a lehetőség mindenki számára adott, tehát azok is válthatnak változóról fixre, akiket a bank a jövő január végéig tartó kampány során nem keres meg személyre szabott ajánlattal. Más kérdés, hogy Kovács Levente szerint akinek a hátralévő futamideje nagyon rövid, annak nem biztos, hogy érdemes ezen a lehetőségen elgondolkoznia.

A levél kézhezvétele után a banknak legalább 30 napos szerződésmódosítási lehetőséget kell biztosítani adósának, nem szabad kikötni további szerződéses feltételt, s csak objektíven indokolható díjakat és költségeket számíthat fel. Ilyen például a szerződésmódosítási, a közjegyzői és a földhivatali díjat.

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.