2019. május 2. 11:39

Erre irányul a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Bankszövetség április 15-én elindult kampánya, amely keretében 129 ezer adósnak kell ajánlást kapnia bankjától a váltásra.

Egy 2013 februárjában folyósított jelzáloghitel, amelynek jelenlegi kamata 4,35 százalék, jelenlegi tőketartozása 8 millió forint, hátralévő futamideje 164 hónap (azaz 13 év és 8 hónap) havi 2700 forint többletkiadással rögzítheti 5 évre a törlesztőrészletet. Ezt a szemléletes példát hozta fel az MNB arra, mit is jelent, ha valaki bebiztosítja magát az ellen, ha a kamatok felfelé indulnak – amire jelenleg nagyobb esély látszódik, mint az ellenkező irányú mozgásra.

Érdemes megfontolni az ajánlatokat Érdemes megfontolni az ajánlatokat

Az a célunk, hogy felrázzuk az embereket – magyarázta Friesleben Vilmos, az MNB igazgatója a ma délelőtti sajtótájékoztatón, miért tartották a Bankszövetséggel közösen fontosnak, hogy a bankok külön is felhívják az adósok figyelmét a lehetőségre. Ami a számításaik szerint 129 ezer, összesen 894 milliárd forint értékű szerződést érint.

A bankok három ütemben küldenek levelet a személyre szabott ajánlataikról:

  • július 15-éig a 15 éves hátralévő futamidejű szerződések 30 százalékával rendelkező 15,3 ezer adósnak,
  • szeptember 30-áig a többi (35,7 ezer) 15 éves hátralévő futamidejű szerződéssel rendelkezőnek,
  • 2020. január 31-éig pedig azoknak, akiknek még 10 évig kell törleszteniük.

Először azon jelzáloghitelesek kapnak levelet, akik kamatkockázata a legmagasabb, azokat érdemes ugyanis védeni, akik jövedelmi helyzetéhez képest magas a terhük – hangsúlyozta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára.

Az ajánlás nem minden, az úgynevezett fair bank törvény 2014. évi hatályba lépése előtti változó kamatozású hitelre terjed ki. Így nem kapnak levelet, akik:

  • jelzáloghitelének futamideje 2019. április 15-étől számítva nem éri el a 10 évet,
  • 90 napon túli késedelmet halmoztak fel,
  • állami kamattámogatást vettek igénybe az ominózus kölcsönszerződésre,
  • úgynevezett gyűjtőszámlahitelre vonatkozik a szerződésük,
  • azon átmeneti időszakra szóló fizetéskönnyítést jelentő konstrukciókat vettek igénybe, amelyeknél a fizetéskönnyítési időszak lejárata meghaladja az ajánlás szerinti tájékoztatás határidejét.

Ettől függetlenül azonban a lehetőség mindenki számára adott, tehát azok is válthatnak változóról fixre, akiket a bank a jövő január végéig tartó kampány során nem keres meg személyre szabott ajánlattal. Más kérdés, hogy Kovács Levente szerint akinek a hátralévő futamideje nagyon rövid, annak nem biztos, hogy érdemes ezen a lehetőségen elgondolkoznia.

A levél kézhezvétele után a banknak legalább 30 napos szerződésmódosítási lehetőséget kell biztosítani adósának, nem szabad kikötni további szerződéses feltételt, s csak objektíven indokolható díjakat és költségeket számíthat fel. Ilyen például a szerződésmódosítási, a közjegyzői és a földhivatali díjat.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.