<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miután tavaly decemberben rekordáron, 240 millió forintért kelt Csontváry Kosztka Tivadar Traui tájkép naplemente idején című festménye, a Virág Judit Galéria a művész egyik leghíresebb képét fogja megvételre kínálni.

Újabb Csontváry-festményt mutat be és kínál eladásra a Virág Judit Galéria, ezúttal a művész Piros ruhás gyermek című alkotását láthatják az érdeklődők az Art&Antique vásáron, amelyet március 3. és 6. között rendeznek a budapesti Bálnában.

Mint arról akkor beszámoltunk, a galéria decemberi árverésén rekordáron, 240 millió forintért kelt el a festő Traui tájkép naplemente idején című alkotása, ennek fényében különösen nagy érdeklődés övezheti az újabb Csontváry-kép eladását.

Csontváry Kosztka Tivadar Piros ruhás gyermek című képe a művész 1994-es nemzetközi kiállítássorozata előtt bukkant elő egy magyar magángyűjteményből - tájékoztatta a galéria az MTI-t hétfőn.

A kép a művész életművének egyik legismertebb és legtöbbet publikált darabja, Csontváry 2009-es monográfiájának címlapján is ez a festmény szerepel. A sokáig teljes ismeretlenségbe burkolózó alkotás nemcsak Magyarországon, hanem Stockholmban, Rotterdamban és Münchenben is nagy sikerrel szerepelt kiállításon. A kép régóta lázban tartja a műértőket, talány ugyanis, hogy pontosan kit ábrázol - olvasható a közleményben.

Csontváry festménye mellett többek között Bak Imre, Rippl-Rónai József, Moholy-Nagy László, Taubert László és Szinyei Merse Pál alkotásai is láthatók és megvásárolhatók lesznek a galéria standján.

A Piros ruhás gyermek valószínűleg Csontváry 1894-es müncheni periódusában, vagy az azt közvetlenül megelőző időszakban készült, amikor a festő Gácson patikusként dolgozott. Talán a művész egyik rokonát ábrázolja, vagy a tűzvészben elhunyt testvérének állít emléket - idézi a közlemény Törő Istvánt, a galéria ügyvezető igazgatóját.

Mint fogalmaz, a kép kitüntetett népszerűségét túlfokozott, már-már misztikus színvilágának és a modell igéző tekintetének köszönheti, amely megrendítő erővel hat a nézőre. "A Piros ruhás gyermekből áradó szuggesztivitás Csontváry főműveinek markáns képi világát idézi, ellenállhatatlan energiával tolmácsolva a művész semmivel sem összetéveszthető eredetiségét" - hangsúlyozza Törő István.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.