1p

A húsiparban mostanra biztossá vált: nem lehet tovább halogatni az áremelést, annyira elszálltak a költségek. Már meg is kezdődött a korrekció.

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke az InfoRádióban arról beszélt: már 2021 végén sem tudták lenyelni a takarmányár-növekedést a tenyésztők, így a fogyasztók készülhetnek az idei újabb áremelésre. Az önköltségi árak jelentősen emelkedtek, ezt 2022 első hónapjaiban kénytelenek lesznek érvényesíteni a sertéstenyésztők.

Éder Tamás azt mondta: mivel az élő sertés ára ma már nem fedezi a gazdák költségeit, a sertéshúsból készült termékek esetében árrobbanás jön, hogy a gazdák ne adják tovább veszteséggel a sertést. Az év végén már meg is kezdődött a korrekció, amely fél éven át még folytatódni fog.

Egyre drágább lesz így feltölteni a vágóhidakat. Archív fotó: Sóki Tamás / MTI
Egyre drágább lesz így feltölteni a vágóhidakat. Archív fotó: Sóki Tamás / MTI

Hogy mennyivel drágulhatnak a termékek, azzal kapcsolatban a szakember úgy fogalmazott: a teljes élő sertés előállítási ára 65-70 százalékban a takarmányáron múlik - ez pedig 25-30 százalékkal drágult az elmúlt időszakban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!