<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kánikulában nincs is annál jobb, mint amikor egy finom jegeskávéval kiülhetünk az erkélyünkre. Ha viszont az nincs megfelelően kivitelezve, akkor kész pokol lehet ott tartózkodni napközben a meleg miatt. Hogyan újítsuk fel az erkélyünket, és tegyük kényelmes, hűs pihenőhellyé?

Burkolás és festés

Ha felújítjuk az erkélyt, akkor érdemes olyan anyagokkal burkolni azt, amelyek nem forrósodnak fel könnyen a napon. A hazai retro panellakások jellemzően fém korlátos, üvegezett építésűek. Ezek az anyagok viszont borzasztó mértékben képesek felforrósodni a nyári melegben. Vagyis a megfelelő erkély felújításhoz nem árt átburkolni ezeket a felületeket. Ma már kaphatunk olyan festéket is, amely tompítja a fém felforrósodását, valamint az üveget is tökéletesen le lehet burkolni akár fával vagy matricázással. Ha megvagyunk a forrósodás mérséklésével, akkor ideje az árnyékolásra is gondolnunk. A padlózat esetében pedig legjobb burkoló a járólap, illetve az arra alkalmas fa padló.

Az erkély árnyékolása

Az erkélyek, általában nem a túl jól árnyékoltak – főleg, ha régi típusú panellakásban lakunk. Ezért szinte mindig szükséges valamilyen külön megoldást találunk erre. A legegyszerűbb, ha valamilyen napernyővel egészítjük ki az erkély berendezését. Azonban ha tartósabb megoldást szeretnénk, akkor redőnyöket is felszerelhetünk, amelyek a széltől és a kíváncsi tekintetektől is egyaránt védenek. A különféle redőnyök között pedig akár különleges, természetes hatást keltő, fa alapú darabokat is találhatunk. Ezek pedig rendkívül jól védenek a hőtől, mivel nem forrósodnak át könnyen. Viszont ha kicsit szétnézünk a piaci kínálatban, akkor találhatunk szép számban speciálisan szigetelt redőnyöket is.

Növények és bútorok

Az erkélyünk hőmérsékletét az ott található növényeken és a bútorokon is befolyásolják. Ha sok zöld növényt rakunk az erkélyre, az rendkívül dekoratív és kellemes látványt nyújt. Másrészt pedig segít csökkenteni a hőmérsékletet. A növények levele ugyanis úgy működik, mint egy hőnyelő. A levelek képesek felfogni a hőt, ezért sokkal hűvösebbé tehetik erkélyünk is. A bútorok anyaga is sokat számít ilyenkor. Ha tehetjük, ne műanyag bútorokat használjunk nyáron az erkélyen, hiszen ezek nagyon könnyen felforrósodhatnak. A legjobb, ha például fa vagy rattan asztalkát és székeket használunk, illetve a párnák és más kiegészítők is hasonlóan természetes anyagokból készülnek. A pamut, a fa, kerámia, a gyapjú és a többi természetes anyag ugyanis nem forrósodik fel egykönnyen. Fémet csak kis felületeken alkalmazzunk – legfeljebb az apróbb kiegészítők esetében.

Összesítés

Bármilyen erkélyünk legyen, pár költséghatékony megoldással könnyen hűs oázissá alakíthatjuk akár mi magunk is. Ha viszont nem rendelkezünk kellő idővel ehhez, vagy jobb szeretnénk szakembert megbízni, akkor a panel erkély felújítás ár körülbelül húszezer forintnál kezdődik, és akár több százezerig is terjedhet. Előbbi leginkább a terasz átfestésére, esetleg a redőny felszerelésére vonatkozik, míg utóbbi a teljes burkolásra, festésre és átalakításra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.