<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Vasárnap éjfélig jelezhetik a rászorultaknak számítók, ha élni szeretnének azzal a lehetőséggel, hogy 2022. június 30-áig meghosszabbíthatják a törlesztési moratóriumot. De ők is már csak online, hiszen a személyes nyilatkozatra már nincs mód - a bankok döntő többsége pénteken, illetve néhány fővárosi hitelintézet szombaton bezárt és csak a háromnapos ünnepet követően, kedden nyitnak ki.

Már csak néhány órájuk maradt az anyagilag nehéz helyzetben lévő hiteladósoknak arra, hogy jelezzék bankjuknál, kérik a törlesztési moratórium 2022. június 30-áig való meghosszabbítását. Erre a nyilatkozatra ugyanis a vonatkozó kormányrendelet október 31-én, azaz ma éjfélig ad lehetőséget. Aki ezt nem tette meg péntekig, az most már csak online jelezheti igényét, lévén, hogy a bankfiókok - vasárnap lévén - ma nincsenek nyitva. 

A vártnál kevesebben élhetnek a lehetőséggel. Fotó: depositphotosA vártnál kevesebben élhetnek a lehetőséggel. Fotó: depositphotos

Éjfélig tehát még az alábbi csatornákon lehet kérni a moratórium prolongálását:

  • internetbankon,
  • a hitelt folyósított bank honlapjáról letöltött formanyomtatványt elektronikusan aláírva, emailben (telefonos nyilatkozatra a jogszabály szerint nincs mód).

Mivel a moratórium meghosszabbítása az eddigiektől eltérően nem automatikus, aki ezt nem kéri külön, annak 2021. november 1-jétől folytatnia kell az esetleg 2020. március 19-e óta felfüggesztődött törlesztéseit az azelőtt keletkezett hiteltartozásokra. Ám közülük is csak azokra, amelyek 2021. szeptember 30-án éjfélkor már benne voltak a moratóriumban. 

Fontos, hogy a moratóriumba újonnan belépni, vagy visszalépni 2021. október 1-jétől már nem lehet.

Ez már a negyedik hosszabbítás, de az első, amelyben már nem mindenki, csak az arra rászorultak élhetnek a moratórium lehetőségével. A rászorultak körét a kormány a szeptember 15-én megjelent rendeletében nevesítette. 

Érdemes felidézni, kik számítanak rászorultaknak, így kérhetik a moratórium meghosszabbítását ma éjfélig, amennyiben még benne voltak 2021. szeptember 30-án éjfélkor:

  • akinek az előző évhez képest csökkent a jövedelme; 
  • munkanélküliek; 
  • közfoglalkoztatottak; 
  • 25 év alatti gyermeket tartanak el vagy 25 év fölötti megváltozott munkaképességű gyermeket tartanak el; 
  • gyermeket várnak;
  • nyugdíjasok.

A vállalkozások közül pedig azok kérhetik a moratórium meghosszabbítását, amelyek nettó árbevétele a kérelem benyújtását megelőző 18 hónapban legalább 25 százalékkal csökkent, valamint a  vállalkozás 2020. március 18. és a  kérelem benyújtásának napja közötti időszakban nem kötött kedvezményes gazdaságélénkítő hitel, illetve kölcsön felvételére vonatkozó új szerződést.

hirdetés

Nem hosszabbodhat meg a moratórium az értékpapír fedezete mellett nyújtott hitelek (lombardhitelek), a kézizálog fedezete mellett nyújtott kölcsönök és a jármű használata céljából nyújtott fogyasztói pénzügyi lízingszerződés esetében.

Október 25-éig a vártnál kevesebben hosszabbították meg a törlesztési moratóriumot - mondta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke hétfő az MTI-vel. A Magyar Bankholding például azt közölte szerdán lapunkkal, hogy a három tagbankja - Budapest Bank, MKB, Takarékbank - moratóriumban lévő lakossági és vállalati ügyfeleinek csak mintegy két százaléka igényelte a törlesztés meghosszabbítását október 1-je óta, s tudomásunk szerint hasonló arányok lehetnek a többi hitelintézetnél is.

Az MNB szerint a lakossági ügyfelek mintegy 10 százaléka jövedelme, élethelyzete alapján a sérülékeny, a törlesztés szempontjából "kifeszített" körbe tartozik. Ugyanakkor Kandrács hangsúlyozta, hogy akinek van jövedelme, munkahelye, annak célszerű elhagynia a moratóriumot.

A döntésnél azt is érdemes figyelembe venni, hogy az MNB számításai szerint annak, aki 2022. június 30-áig marad a moratóriumban, várhatóan legalább 3 és fél évvel meghosszabbodik hitele visszafizetésének a határideje az eredetihez képest. Ezt azt jelenti, hogy bár a havi törlesztőrészlet nem változhat a moratórium befejezése után - magyarul, ugyanannyit kell fizetni, mint 2020. március 19. előtt -, azt 42 hónappal hosszabb ideig kell leszurkolni. Mivel a hitelek a moratórium alatt is kamatoztak, a jegybank szerint a lakáshitelek után összességében mintegy 10, míg a személyi kölcsönök után 40 százalékkal kell majd többet visszafizetni.

 

 

 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.