4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Vasárnap éjfélig jelezhetik a rászorultaknak számítók, ha élni szeretnének azzal a lehetőséggel, hogy 2022. június 30-áig meghosszabbíthatják a törlesztési moratóriumot. De ők is már csak online, hiszen a személyes nyilatkozatra már nincs mód - a bankok döntő többsége pénteken, illetve néhány fővárosi hitelintézet szombaton bezárt és csak a háromnapos ünnepet követően, kedden nyitnak ki.

Már csak néhány órájuk maradt az anyagilag nehéz helyzetben lévő hiteladósoknak arra, hogy jelezzék bankjuknál, kérik a törlesztési moratórium 2022. június 30-áig való meghosszabbítását. Erre a nyilatkozatra ugyanis a vonatkozó kormányrendelet október 31-én, azaz ma éjfélig ad lehetőséget. Aki ezt nem tette meg péntekig, az most már csak online jelezheti igényét, lévén, hogy a bankfiókok - vasárnap lévén - ma nincsenek nyitva. 

A vártnál kevesebben élhetnek a lehetőséggel. Fotó: depositphotos
A vártnál kevesebben élhetnek a lehetőséggel. Fotó: depositphotos

Éjfélig tehát még az alábbi csatornákon lehet kérni a moratórium prolongálását:

  • internetbankon,
  • a hitelt folyósított bank honlapjáról letöltött formanyomtatványt elektronikusan aláírva, emailben (telefonos nyilatkozatra a jogszabály szerint nincs mód).

Mivel a moratórium meghosszabbítása az eddigiektől eltérően nem automatikus, aki ezt nem kéri külön, annak 2021. november 1-jétől folytatnia kell az esetleg 2020. március 19-e óta felfüggesztődött törlesztéseit az azelőtt keletkezett hiteltartozásokra. Ám közülük is csak azokra, amelyek 2021. szeptember 30-án éjfélkor már benne voltak a moratóriumban. 

Fontos, hogy a moratóriumba újonnan belépni, vagy visszalépni 2021. október 1-jétől már nem lehet.

Ez már a negyedik hosszabbítás, de az első, amelyben már nem mindenki, csak az arra rászorultak élhetnek a moratórium lehetőségével. A rászorultak körét a kormány a szeptember 15-én megjelent rendeletében nevesítette. 

Érdemes felidézni, kik számítanak rászorultaknak, így kérhetik a moratórium meghosszabbítását ma éjfélig, amennyiben még benne voltak 2021. szeptember 30-án éjfélkor:

  • akinek az előző évhez képest csökkent a jövedelme; 
  • munkanélküliek; 
  • közfoglalkoztatottak; 
  • 25 év alatti gyermeket tartanak el vagy 25 év fölötti megváltozott munkaképességű gyermeket tartanak el; 
  • gyermeket várnak;
  • nyugdíjasok.

A vállalkozások közül pedig azok kérhetik a moratórium meghosszabbítását, amelyek nettó árbevétele a kérelem benyújtását megelőző 18 hónapban legalább 25 százalékkal csökkent, valamint a  vállalkozás 2020. március 18. és a  kérelem benyújtásának napja közötti időszakban nem kötött kedvezményes gazdaságélénkítő hitel, illetve kölcsön felvételére vonatkozó új szerződést.

Nem hosszabbodhat meg a moratórium az értékpapír fedezete mellett nyújtott hitelek (lombardhitelek), a kézizálog fedezete mellett nyújtott kölcsönök és a jármű használata céljából nyújtott fogyasztói pénzügyi lízingszerződés esetében.

Október 25-éig a vártnál kevesebben hosszabbították meg a törlesztési moratóriumot - mondta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke hétfő az MTI-vel. A Magyar Bankholding például azt közölte szerdán lapunkkal, hogy a három tagbankja - Budapest Bank, MKB, Takarékbank - moratóriumban lévő lakossági és vállalati ügyfeleinek csak mintegy két százaléka igényelte a törlesztés meghosszabbítását október 1-je óta, s tudomásunk szerint hasonló arányok lehetnek a többi hitelintézetnél is.

Az MNB szerint a lakossági ügyfelek mintegy 10 százaléka jövedelme, élethelyzete alapján a sérülékeny, a törlesztés szempontjából "kifeszített" körbe tartozik. Ugyanakkor Kandrács hangsúlyozta, hogy akinek van jövedelme, munkahelye, annak célszerű elhagynia a moratóriumot.

A döntésnél azt is érdemes figyelembe venni, hogy az MNB számításai szerint annak, aki 2022. június 30-áig marad a moratóriumban, várhatóan legalább 3 és fél évvel meghosszabbodik hitele visszafizetésének a határideje az eredetihez képest. Ezt azt jelenti, hogy bár a havi törlesztőrészlet nem változhat a moratórium befejezése után - magyarul, ugyanannyit kell fizetni, mint 2020. március 19. előtt -, azt 42 hónappal hosszabb ideig kell leszurkolni. Mivel a hitelek a moratórium alatt is kamatoztak, a jegybank szerint a lakáshitelek után összességében mintegy 10, míg a személyi kölcsönök után 40 százalékkal kell majd többet visszafizetni.

 

 

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!