2011. szeptember 8. 08:04

Amikor egy piac összes szereplője egy irányba áll és senkiben fel sem merül az ellenkező előjelű árfolyammozgásnak még csak a lehetősége sem, akkor szokott jönni egy méretes korrekció, aminek a bekövetkeztekor persze mindenki meglepődik.


 


Tőzsdeklub hírlevél feliratkozás

Elemzők, befektetők, kereskedők hada mantrázza folyamatosan, hogy az aranyat venni kell, mert ez az egyetlen létező eszköz, amibe menekülni lehet, ha az összes papíralapú pénz elveszíti az értékét. Kérdés, hogy ez bekövetkezik-e egyáltalán, az viszont már önmagába véve is fordulatra figyelmeztető jel lehet, amikor a piac zöme ugyanazt gondolja egy tőzsdei termékről. Ekkor ugyanis felmerül a kérdés, hogy kinek lehet majd eladni drágábban az adott terméket – esetünkben az aranyat -, ha már „mindenki” megvette a magáét.


Amire érdemes még figyelni egy-egy nagy rali (vagy lejtmenet) idején, hogy mikor jelennek meg az első extrém árfolyamjóslatok, melyek az uralkodó trend irányába mutatnak. Az elmúlt napokban egy eddig ismeretlen portfólió menedzser hívta fel magára a figyelmet egy elképesztő jóslattal. A Dolefin nevű svájci cég jeles képviselője, bizonyos Urs Gmuer 6.200 dolláros unciánkénti árat vár a nemesfém piacán, amit a 70’-es évek 35 dollártól a 850 dollárig tartó aranyralijából kalkulált ki. Az ilyen meglátások sokszor az adott trend végét jelzik (mint ahogy tették ezt 2008-ban a 150 dollárig emelkedő olaj piacán megjelenő 300 dolláros hordónkénti jegyzésről szóló víziók).

 


XAU/USD napi:

És végül a technika. A chart-on sincs minden rendben, főleg ha a legutóbbi csúcskísérletet vesszük szemügyre. Ez ugyanis olyan mértékben sikertelen volt, hogy az adott napot még lejjebb is fejezte be, mint ahol az előző zárás volt. Ez a gyengeség jele, mint ahogy az is, hogy az új csúcsot nem támogatta az RSI sem, erős negatív divergencia mutatkozik közte és az árfolyam között. A megnövekedett volatilitás (60-as ATR!, ami utoljára 2008-ban volt, egy fél éves korrekció alján 670 dollárnál) szintén trendek végpontjain tűnik fel.


Érdemes megemlékezni a mozgás alakjáról is. A trend végi parabolikus mozgás, ami egy begyorsuló szakasz olyankor, amikor tényleg mindenki elhiszi az emelkedés végtelenségét, sokszor heves kimerüléssel jár. Ezzel a tényezővel az a baj, hogy ehhez árat rendelni nem lehet, nem tudni ugyanis, hogy a lufi mikor, milyen árfolyam megjelenésekor pukkan ki. Az gyanítható csak, hogy a trendnek egy korrekció előtti utolsó fázisával van dolgunk.

Komplett menetrendet felállítani nehéz a jövőt illetően, de a viharfelhők gyűlnek, melyek akár 1.500 dolláros unciánkénti árfolyamot is eredményezhetnek rövidtávon. Ez főleg abban az esetben fordulhat elő, ha az esés innen folytatódik. Az 1.700 dolláros szint eleste ugyanis egy nagy – 200 dolláros – duplatetőt hozna létre, amiből az említett árfolyam adódna. Persze ehhez előbb el kell jutni 1.700 dollárig.

Tőzsdeklub - Gede Balázs

 


Tőzsdeklub hírlevél feliratkozás