<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Sokszor ugyanabban az online lapszámban teljesen ellentétes turisztikai trendek, adatok és spekulációk látnak újabban napvilágot. Dúl a nyilatkozatkáosz, nehéz benne kihámozni a valót.

Itthon marad a magyar. Nem marad, inkább külföldre megy. Nem megy, mert rossz az euró árfolyam.  Meggondolja, mert drága a benzin. Mégis nekivág, mert drága az élet a Balatonon, talán Horvátországban olcsóbb. (Nem olcsóbb.) A vendéglátók szerint 50 százalékos áremelés lenne talán elég a talponmaradáshoz. Az átlagjövedelmű családok a magas infláció mellett ennyit nem tudnak fizetni egy ebédért.

Hetenként, naponként változik a helyzet. 30-40 százalékkal mentek fel a balatoni szállodai árak, sok az üres szoba. Ha telefonálok, meg sem mondják a szobaárat, mert „dinamikus az árstratégia.” 

Ne gondoljuk ám, hogy ezt mindenki érti. Ez valójában annyit jelent, hogy semmi köze nincs ahhoz az árhoz se, ami meg van hirdetve a szállásfoglaló oldalakon, meg ahhoz se, amennyiért két hete ott voltak a sógorék. Minden attól függ, holnap vagy mondjuk két hét múlva akarunk fürödni a tóban. A lényeg, hogy a szálloda nyereséges legyen, a vendég érdeke, magyar nyelven való, érthető tájékoztatása nem számít. A nyaralási szálláscsomagokat újabban csak reggelivel adják meg, úgy jobban mutat az ár. Igaz, hogy ebédre meg vacsorára ugyanannyi elmegy majd.

Így aztán lehet a családi kasszában kalkulálni!

Hol nyaral a magyar? Fotó: MTI/Varga GyörgyHol nyaral a magyar? Fotó: MTI/Varga György

Ahány ember, annyiféle a tónus, a hangnem, az igazság.
Bizakodó, sőt, kirobbanóan optimista közlemények látnak szinte másnaponként napvilágot. Közben a nyilatkozók fele szomorú, mert fél a válságtól, és mert támogatásban reménykedik.

Harsogó címek: csődbe mennek szállodák, bezárnak az éttermek.

Rögtön alatta:
Soha nem volt ilyen sikeres a turizmus, mint az idén. A kincstári optimizmus köszönő viszonyban nincs az ágazatban dolgozók véleményével. Statisztikai adatot ugyanis mindenre lehet találni, olyat is, ami nem egyezik a szakmában dolgozók tapasztalataival.

A magyarok nem itthon költik el a pénzüket. Itthon költik, csak éppen lángost meg fagylaltot nem vesznek, mert drága. Mégis ráfanyalodnak, inkább nem ebédelnek, mert az a drága. 

Zsúfolt a Balaton partja – a reptér, meg a horvát határ, az, ami tényleg zsúfolt.

Közben pedig működik a legmodernebb data rendszer, bár nem tudom, hogy akkor a Big Brother tényleg figyel-e minket, vagy ő is nyaral? 

Netán megelégszik a portán az édesanyám nevével és csak azt könyveli le?
 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.