2p

A svájci meteorológiai szolgálat közlése szerint rekordmagasságban, majdnem 5300 méteren rögzítették az új nulla Celsius fokos határértéket, vagyis a legkisebb magasságot, amelynél a hőmérséklet eléri a fagypontot.

A MeteoSwiss az X mikroblogon jelentette, hogy a hétfőre virradó éjszaka a Svájc északnyugati részén lévő Payerne meteorológiai állomás rádioszondás érzékelője 5298 méter magasan mérte a 0 Celsius fokos izotermát, vagyis a fagypont feletti és alatti légréteget elválasztó, azonos hőmérsékletű légréteget.

A mérések kezdete, 1954 óta ez a legmagasabban rögzített rekord. A korábbi csúcsot tavaly július 25-én mérték 5184 méteren. A magassággal csökken a hőmérséklet, ám azt, hogy hol húzható meg a 0 Celsius fokos határ, az évszak és az időjárás is befolyásolja.

Megállítható még a klímaváltozás? Svájci zászló a Männlichen hegy tetején. Fotó: Depositphotos
Megállítható még a klímaváltozás? Svájci zászló a Männlichen hegy tetején. Fotó: Depositphotos

A földfelszíni nullafokos izoterma magassága 200 méterrel 700 méterre emelkedett Svájcban a mérések több mint 150 évvel ezelőtti kezdete óta, az emelkedés gyorsult az 1970-es évek óta, főleg az ember okozta globális felmelegedés miatt - közölte a meteorológiai szolgálat.

Európa nagy részéhez hasonlóan jelenleg Svájcban is kánikula van, a napi csúcshőmérséklet péntek óta jócskán meghaladja a 30 Celsius fokot 800 méteres magasság alatt. Az előrejelzés szerint a hőhullám legalább csütörtökig kitart, és 37 Celsius-fokos csúcshőmérséklet is várható.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!