2p

Jócskán megdöntötte a világ az előző rekordot, és ez nagyon rossz hír.

Az idei év lehet a legmelegebb a feljegyzések kezdete óta - áll az Európai Unió Kopernikusz éghajlatváltozási szolgálatának (C3S) csütörtökön közzétett jelentésében.

A jelentés szerint idén a globálisan rekordhőmérsékletű nyarat szintén rekordmeleg szeptember követte. A szeptemberi hőmérséklet 0,5 Celsius fokkal volt melegebb, mint a mérések kezdete óta nyilvántartott legmelegebb szeptember, és közel 1 teljes Celsius fokkal volt melegebb, mint az 1991 és 2020 közötti átlagos szeptemberi hőmérséklet.

Jó dolog a szeptemberi napsütés, csak kicsit túl sok volt belőle a világban. Fotó: Depositphotos
Jó dolog a szeptemberi napsütés, csak kicsit túl sok volt belőle a világban. Fotó: Depositphotos

A rekordmeleg nyárról és szeptemberről Samantha Burgess, a Kopernikusz éghajlatváltozási szolgálatának igazgatóhelyettese számolt be. Közleménye szerint a globális átlaghőmérséklet 2023 folyamán 1,4 Celsius-fokkal lesz magasabb az iparosodás előtti átlaghőmérsékletnél.

A jelentésben szereplő adat már mindössze 0,1 Celsius fokkal marad el a 2015-ös párizsi klímaegyezményben kitűzött céltól, amely 1,5 Celsius fokra korlátozná a globális felmelegedés mértékét az évszázad végéig az iparosodás előtti globális átlaghőmérséklethez viszonyítva.

Az idei szeptemberben viszont az 1850 és 1900 közötti, iparosodás előtti időszakhoz képest már 1,75 Celsius fokkal volt magasabb a globális átlaghőmérséklet. Burgess közleményében kiemelte, hogy sürgős intézkedésekre van szükség a felmelegedés megállítására.

A jelentés a műholdak, hajók, repülőgépek és meteorológiai állomások által szolgáltatott több milliárd mérési adat számítógépes elemzései alapján készült. A C3S egyike az Európai Unió Kopernikusz Földmegfigyelési Programja által nyújtott hat tematikus információs szolgáltatásnak.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!