<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Karikó Katalin és két kutatótársa vehette át a 2021. évi Mahidol Herceg Díjat Bangkokban.

Az orvostudomány területről a 2021. évi Prince Mahidol Award elismerést 2022. január 27-én vette át Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora, valamint az amerikai University of Pennsylvania professzora, Drew Weissman, továbbá a kanadai University of British Columbia professzora, Pieter Cullis professzor.

A királyi védnökség alatt álló Prince Mahidol Award Alapítványt 1992. január 1-jén hozták létre „Ő Királyi Felsége Mahidol Songklai herceg” születésének 100. évfordulója alkalmából.

Karikó Katalin Széchenyi-díjas kutatóbiológus, biokémikus, a szintetikus mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)
Karikó Katalin Széchenyi-díjas kutatóbiológus, biokémikus, a szintetikus mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A Karikó – Weissman kutatópáros közös eredményeit ismertetve elhangzott: „egymás mellett dolgoztak az mRNS technológia és annak orvosi alkalmazása fejlesztésén”. 2005-ben „fedezték fel, hogy az mRNS-ben lévő nukleozidok módosítása csökkentheti az idegen RNS-sel szembeni sejtreakciókat. Ez fontos lépés volt az mRNS technológia hasznosításában”. A lipid nanorészecskék orvosi alkalmazásának úttörője, Cullis professzor által kidolgozott módszert sikerrel alkalmazták az mRNS vakcinák szállítási rendszerének a kifejlesztésére.

A három kutatónak köszönhetően gyorsan kifejleszthetővé és elérhetővé váltak a COVID-19 pandémia idején az mRNS-alapú oltóanyagok, amelyek milliók életét mentették meg és a világjárvány leküzdésének fontos eszközévé váltak. Ugyanakkor a nukleinsav sejtekbe történő bejuttatásának módja a jövőben a számos betegség megelőzésére és kezelésére szolgáló RNS-technológia különböző alkalmazási lehetőségeit nyitotta meg.

Szerdán derült ki, hogy egy spanyol tudományos díjjal is elismerik Karikó Katalin és kutatótársai munkáját. Minderről laptársunk, a Privátbankár.hu írt itt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.