2019. január 22. 10:51
MTI

Ho Csian-kuj kínai kutató óriási botrányt kavart tavaly, amikor bejelentette, hogy génszerkesztéssel nyúlt bele egy terhességbe. A kínai hatóságok most megerősítették, hogy egy második olyan asszony is gyereket vár, aki részt vett a programjában. És egyúttal megállapították azt is, hogy a tudós teljesen törvénytelenül járt el.

A kínai hatóságok megerősítették, amit Ho Csian-kuj kínai tudós már tavaly novemberben elmondott: újabb nő vár génmódosított babát.

Ho Csian-kuj novemberben egy hongkongi tudományos konferencián jelentette be, hogy olyan ikerpár jött világra, akiknek egy génjét genetikai olló használatával eltávolította, hogy ellenállóak legyenek a HIV-vírussal szemben. A tudós már akkor közölte, hogy egyeteme nem volt tudatában az általa végzett kutatásoknak.

Mint kiderült, nyolc pár vett részt Ho kutatásaiban, minden egyes esetben a férfi volt HIV-pozitív, a nők nem voltak HIV-fertőzöttek. Ho kutatási eredményeinek közzététele után tudósok közölték, nem szükséges génszerkesztést végezni ahhoz, hogy megakadályozzák a HIV-fertőzés átterjedését apáról gyermekére.

Ho Csian-kuj bejelentése a tudományos világban óriási felháborodást keltett, kínai és külföldi szakemberek egyaránt elítélték a beavatkozást etikai és egészségbiztonsági szempontokból egyaránt. Az illetékes kínai hatóság azonnal elrendelte mindazon tudósok kutatásainak felfüggesztését, akik közreműködtek a génszerkesztett ikerpár létrehozásában, mondván az a kínai törvényekbe és a tudományos etika alapszabályaiba ütközik.

A kínai hatóságok most megállapították, hogy egyedül Ho Csian-kuj sencseni tudós a felelős a botrányos kutatásért.

A sencseni Tudományos és Műszaki Déli Egyetem kutatója megkerülte a tudományos felügyeletet és megsértette a tudományos irányelveket azért, hogy hírnevet szerezzen és meggazdagodjon - állapította meg az ügyében folyt vizsgálat. Az egyetem ezért elbocsátotta őt.

"Törvénytelenül végezte kutatásait személyes hírnév és haszonszerzés reményében" - ismertette hétfőn a Hszinhua kínai állami hírügynökség a vizsgálat eredményét. "Szándékosan kerülte meg a tudományos felügyeletet, hogy génszerkesztett gyermeket hozzon létre" - állapította meg Kuangtung tartomány Egészségügyi Bizottságának vizsgálata. "Pénzalapot hozott létre, és saját maga szervezett egy csoportot a kutatás elvégzésére" - tették hozzá.

A vizsgálat szerint a sencseni tudós meghamisította az etikai vizsgálati papírokat, hogy önkénteseket toborozzon kutatásaihoz. Az általa használt technológiák hatékonysága és biztonsága megbízhatatlan, génszerkesztett babák életre hívását a honi törvények tiltják - emelte ki a testület.

A sencseni egyetem hétfőn honlapján közölte, hogy azonnali hatállyal megszüntette Ho munkaviszonyát, tudományos kutatásait, oktatói munkáját.