TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2018. november 28. 09:51
mfor.hu

Legalábbis ezt állítja a kutató, aki a hét elején óriási felháborodást okozott videójával, melyben arról beszélt, hogy hetekkel ezelőtt megszülettek a világ első génszerkesztett ikrei.

A második génmódosított baba is úton van már, állítja az a kínai tudós, aki néhány nappal ezelőtt arról beszélt egy videóban, hogy közreműködött egy ikerpár génmódosításában, és hogy a szerkesztett csecsemők már hetekkel ezelőtt világra is jöttek, írja a Bloomberg.

Ho Csian-kuj egy hongkongi genetikai konferencián szólalt fel, ahol először is megerősítette, hogy a génmódosított ikerpár valóban létezik - bár erre kézzelfogható bizonyíték azóta sem került elő - majd azt mondta, a kutatását egyelőre szünetelteti, hogy megfigyelje Lulu és Nana, a HIV-rezisztensnek megszerkesztett csecsemők fejlődését. Ho Csian-kuj felfedte azt is, hogy összesen hét pár embrióját készítette elő genetikai beavatkozásra, illetve bejelentette, hogy már egy második génmanipulált terhesség is sikeresen megvalósult, ám ez még a korai szakaszában tart.

Ho Csian-kuj előadása

A sencseni tudós állítása szerint a megtermékenyített petesejteken génszerkesztést hajtott végre CRISPR/Cas9 elnevezésű "molekuláris olló" segítségével, hogy megelőzze a jövőbeli HIV-vírusfertőzést.

Ho Csian-kuj-ra hétfői bejelentése után óriási kritikai össztűz zúdult a tudományos világból, mert az emberi génmanipuláció a világ legtöbb országában tilos. A kutató most azzal védekezett, hogy előzetesen a programjában résztvevő összes párt informálta a génszerkesztés veszélyeiről, ők ennek tudatában vágtak bele a kísérletbe. Azt mondta, büszke arra, amit elért, illetve, hogy a beteg emberek iránti együttérzésből nyúlt a génekhez.

A férfit többen csalással vádolják, Kínában három vizsgálatot is indítanak ellene, és prominens kínai kutatók hangoztatják, hogy Ho Csian-kujt meg kell büntetni.

A Harmonicare Medical Holdings Ltd., a tulajdonosa annak a kórháznak, melytől Ho Csian-kuj saját állítása szerint megkapta az engedélyt a génmanipulációra. A vállalat kedden közölte, úgy vélik, a jóváhagyó aláírást meghamisították a kórház orvosi etikai bizottságához benyújtott kérelmen, illetve a bizottság a szöveget soha nem is vizsgálta felül. Azt is közölték továbbá, hogy a sencseni kórház semmilyen módon nem vett részt a génmódosított babák kezelésében, illetve ilyen ikrek nem születtek az intézményben. 

A génszerkesztést a tudományos világ mellett a kínai kormány is elítélte. Hszu Nanping tudomány és technológiaügyi helyettes miniszter Pekingben, egy keddi sajtótájékoztatón közölte, hogy Kína 2003-ban törvényellenesnek nyilvánította a megtermékenyítés céljából kivitelezett génmanipulációt. A kínai törvények azonban nem említik a Crispr-t, mellyel Ho Csian-kuj állítása szerint dolgozott. Kína vezető akar lenni a 21. század meghatározó technológiáiban, de a kockázatokkal is tisztában vannak, mondta a helyettes miniszter.

"Tisztában vagyunk azzal, hogy ez egy kétélű kard. Őszintén szólva még mindig nem igazán tudjuk, mit gondoljunk ebben a kérdésben. Tudjuk, hogy vannak negatív oldalai, de akkor sem merjük - mert lesznek negatív dolgok - elkerülni a technológiákat és a haladást."

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.