3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
mfor.hu

Legalábbis ezt állítja a kutató, aki a hét elején óriási felháborodást okozott videójával, melyben arról beszélt, hogy hetekkel ezelőtt megszülettek a világ első génszerkesztett ikrei.

A második génmódosított baba is úton van már, állítja az a kínai tudós, aki néhány nappal ezelőtt arról beszélt egy videóban, hogy közreműködött egy ikerpár génmódosításában, és hogy a szerkesztett csecsemők már hetekkel ezelőtt világra is jöttek, írja a Bloomberg.

Ho Csian-kuj egy hongkongi genetikai konferencián szólalt fel, ahol először is megerősítette, hogy a génmódosított ikerpár valóban létezik - bár erre kézzelfogható bizonyíték azóta sem került elő - majd azt mondta, a kutatását egyelőre szünetelteti, hogy megfigyelje Lulu és Nana, a HIV-rezisztensnek megszerkesztett csecsemők fejlődését. Ho Csian-kuj felfedte azt is, hogy összesen hét pár embrióját készítette elő genetikai beavatkozásra, illetve bejelentette, hogy már egy második génmanipulált terhesség is sikeresen megvalósult, ám ez még a korai szakaszában tart.

Ho Csian-kuj előadása

A sencseni tudós állítása szerint a megtermékenyített petesejteken génszerkesztést hajtott végre CRISPR/Cas9 elnevezésű "molekuláris olló" segítségével, hogy megelőzze a jövőbeli HIV-vírusfertőzést.

Ho Csian-kuj-ra hétfői bejelentése után óriási kritikai össztűz zúdult a tudományos világból, mert az emberi génmanipuláció a világ legtöbb országában tilos. A kutató most azzal védekezett, hogy előzetesen a programjában résztvevő összes párt informálta a génszerkesztés veszélyeiről, ők ennek tudatában vágtak bele a kísérletbe. Azt mondta, büszke arra, amit elért, illetve, hogy a beteg emberek iránti együttérzésből nyúlt a génekhez.

A férfit többen csalással vádolják, Kínában három vizsgálatot is indítanak ellene, és prominens kínai kutatók hangoztatják, hogy Ho Csian-kujt meg kell büntetni.

A Harmonicare Medical Holdings Ltd., a tulajdonosa annak a kórháznak, melytől Ho Csian-kuj saját állítása szerint megkapta az engedélyt a génmanipulációra. A vállalat kedden közölte, úgy vélik, a jóváhagyó aláírást meghamisították a kórház orvosi etikai bizottságához benyújtott kérelmen, illetve a bizottság a szöveget soha nem is vizsgálta felül. Azt is közölték továbbá, hogy a sencseni kórház semmilyen módon nem vett részt a génmódosított babák kezelésében, illetve ilyen ikrek nem születtek az intézményben. 

A génszerkesztést a tudományos világ mellett a kínai kormány is elítélte. Hszu Nanping tudomány és technológiaügyi helyettes miniszter Pekingben, egy keddi sajtótájékoztatón közölte, hogy Kína 2003-ban törvényellenesnek nyilvánította a megtermékenyítés céljából kivitelezett génmanipulációt. A kínai törvények azonban nem említik a Crispr-t, mellyel Ho Csian-kuj állítása szerint dolgozott. Kína vezető akar lenni a 21. század meghatározó technológiáiban, de a kockázatokkal is tisztában vannak, mondta a helyettes miniszter.

"Tisztában vagyunk azzal, hogy ez egy kétélű kard. Őszintén szólva még mindig nem igazán tudjuk, mit gondoljunk ebben a kérdésben. Tudjuk, hogy vannak negatív oldalai, de akkor sem merjük - mert lesznek negatív dolgok - elkerülni a technológiákat és a haladást."

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.