<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Világszerte nagy biznisz az LMBTQ közösség tagjainak utaztatása. Van, ahol külön repülőgépek, speciális programok és a csak számukra kiválasztott szállodák biztosítják, hogy ne érje őket zaklatás. A közösség tagjai jópénzű turistáknak számítanak, szerte a világon, ezt tudják a magyarországi utaztatók is. A hazai helyzetről Erdei Zsolt, a Humen magazin főszerkesztője, turisztikai vállalkozó tájékoztatott.

Ma már Magyarországon sem lepődik meg egyik szálláshely sem, ha nem két külön szobában lakik egy pár. Ezen túl vagyunk. Persze országonként változik a tolerancia mértéke, sőt, egy országon belül is. Amíg Budapesten ez nem is téma, addig vidéken sokan furcsállják - és nem akarják tudomásul venni - ezt a létező jelenséget. Ma már a szolgáltatók nagy része nem homofób. Ma már itthon rendszeresen fogadnak vidéki wellness szállodák LMBTQ turistákat.

Világmárkák támogatják a felvonulásokat

Akik többnyire szeretnek költeni is, mert ezek a vendégek elsősorban a négycsillagos szállodákat célozzák meg, a prémium szegmensre építő helyeket. Többnyire egyedül utaznak, fontosak számukra a kulturális programok, a gasztronómiai felfedezések, ínyenc helyek.

Erdei Zsolt évek óta szerkeszti a Humen magazin print változatát, amiből most jelent meg az utolsó. Online formára térnek át, bár lehet, hogy a jövőben is kiadnak évenként egy-egy print számot. Szerkeszt ezen felül egy guide-ot, gondozza a weblapot, a Facebook oldalt és tárgyal folyamatosan a szóba jöhető új turisztikai szolgáltatókkal. Mindezt Spanyolországból teszi, bár gyakran látogat haza.

A minap Varsóból hívott, az ottani Pride kapcsán. A varsói nagyszabású felvonuláshoz rendszeresen világmárkák csatlakoznak. Vannak olyan államok is, - mint Svédország vagy Spanyolország – ahol évtizedek óta természetes az LMBTQ közösség jelenléte, turizmusa, költése. Ezt a forgalmat mindenütt külön mérik, hiszen így tudnak megfelelő, célzott kommunikációs és marketing munkát végezni a szakemberek.

Szivárványszínű turizmus - egyre nagyobb üzlet. Fotó: PixabaySzivárványszínű turizmus - egyre nagyobb üzlet. Fotó: Pixabay

Bendra Howard, a Büszkeség Anyjaként ismert biszexuális mozgalmár, egy elkötelezett aktivistákból álló bizottsággal együtt 1970-ben szervezte meg New York első meleg büszkeségének hetét, a Christopher Street Day Pride-ot. Ezzel segített több száz helybélinek, hogy biztonságban érezze magát és tiltakozzon a megkülönböztetés ellen. Túl sokáig kezelték mindezt titokként, de a mozgalom a XXI. században világszerte millióknak segít.

Ma sokan akár a Föld másik távoli szegletébe is elutaznának, hogy jól és magabiztosan érezzék magukat, ezért az utazási irodák egyre jelentősebb szerepet kezdtek játszani a Pride-ünnepeken való részvétel megszervezésében, amelynek komoly repülőjegy és szállás bevétel vonzata van. A számukra szervezett programok egyre gyarapodnak, párhuzamosan az ajánlott szálláshelyekkel, éttermekkel, bárokkal.

Gyermekkel, családdal

Az Olivia és az Outstanding Travel ügynökség szerint az LMBTQ- közösség részéről soha nem volt akkora az igény az egyedileg tervezett utazási élmények iránt, mint manapság. A járvány természetesen az ő kiruccanásaik számát is csökkentette, de már 2021 márciusában beindult a szezon: a Virgin Australia ekkor külön Pride-járatot indított, az ausztráliai Brisbane-ből.

John Tanzella, a Nemzetközi LGBTQ Utazási Szövetség (IGLTA) elnöke szerint az elmúlt öt évben jelentősen megnőtt e speciális ágazat támogatottsága, és nemcsak az utazás terén.  Ám még hosszú utat kell megtenni ahhoz, hogy az iparág marketingje és tájékoztatása valóban tükrözze e közösség sokszínűségét.

Ezzel a sajttortával beleharaphatunk a szivárványba. Fotó: DepositphotosEzzel a sajttortával beleharaphatunk a szivárványba. Fotó: Depositphotos

E turisztikai trendben is speciális szegmenst képvisel azon családok utaztatása, ahol a gyerekek kapcsolatba léphetnek hasonló családokkal. 

„Lényeges számunkra, hogy a gyermekünk lásson olyan családokat is, amelyek úgy néznek ki, mint a miénk, mert egyébként nem vagyunk képviselve a mainstream médiában” – véli több szülő.

A világjárvány miatt az idei felvonulásokon minden eddiginél nagyobb részvételre számítanak, hiszen a hasonló emberek kapcsolatot és közösséget keresnek. New York-i becslések szerint 4 millió ember látogatott el minap a „nagy alma” ilyen jellegű rendezvényeire. Elképzelhető, ekkora forgalomnak mennyire jelentős a turisztikai vonzata. Pár hete Madridban volt hasonló rendezvény.

A turizmus segít az elfogadásban

Az utazási szakma döntő szerepet játszik a queer közösség elfogadásának elősegítésében. Van, aki abból indul ki, hogy ha egy ország Pride-ot rendezhet, akkor az valószínűleg elfogadja ezeket az embereket, akik legalább a felvonulás  időszakában, biztonságban érezhetik magukat, bár erre nincs garancia. Ezért a tapasztaltabb aktivisták azt tanácsolják a queer utazóknak, hogy legyenek minden országban óvatosak, különösen, ha nem ismerik az adott terepet, vagy nincsenek vele tisztában, hogy a helyiek hogyan viszonyulnak e közösséghez.

Mivel a homoszexualitás továbbra is illegális 69 országban, és az LMBTQ-jogok veszélyben vannak, még az úgynevezett  progresszív államokban is, - erre számos friss példa mutatkozik  – akad tehát még teendő az aktivisták és az utazási ágazat számára, hogy elősegítse e közösség láthatóságát, képviseletét és biztonságát.  Gyakran éppen a szállodák és más turisztikai vállalkozások vezetnek a barátságos terek kialakításában, a kormányzati intézkedésektől függetlenül – tette hozzá Tanzella. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.