4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Melyik kolbász finomabb: a gyulai vagy a csabai? Régóta eldöntetlen a kérdés, igaz, pálinkában a gyulaiak verhetetlennek tűnnek. Ám az utóbbi időben összefogott a két közeli város turisztikai vezetése, és idén, április 16-án és 17-én, valamint pünkösdkor közös gasztrosétával igyekeznek élénkíteni a turizmust.

Gyulán a hungarikumok mellett a székely, román, német és olasz konyhák ízeit is megkóstolhatják a városba érkezők. Békéscsabán a hagyományos magyar fogások mellett képviselteti magát a szlovák konyha, illetve itt is meg lehet kóstolni majd székely ételeket.

Eddig három alkalommal rendeztek Gyulán – főleg a Covid hatására, szabadtéri programként – gasztrosétát, hiszen a vár, a kihagyhatatlan Százéves cukrászda, az Almásy kastély és a fürdő mellett több új, friss vonzerőre is szükség van.

A gyulai Almásy kastély Stefánia szárnya.
A gyulai Almásy kastély Stefánia szárnya.

Felvonul majd a Gyulai Pálinka Manufaktúra, a Gyulahús Kft., - a méteres kolbász kihagyhatatlan- a
Göndöcs Benedek Méhész Egyesület – Mézes Kuckó, a BeerCorner, az Elixbeer. R észt vesznek az
akcióban a belvárosi éttermek, - köztük a nagyon kedvelt, élő zongoraszóval is szórakoztató Patrióta - és a helyi termelők is.

Bizonyára sokan látogatják a Kézműves Vásárudvart, valamint a gyönyörűen rendbehozott, és pár hónapja átadott Almásy-kastély Stefánia-szárnyát, melynek vadonatúj konyhája a hajdani grófi idők idézi.

Gyula belvárosa a Kossuth tértől a Várkertig gyalog bejárható. Pecsétgyűjtő játékkal ösztönzik majd a turistákat és a helyieket a programokon való részvételre és a kóstolásra, mellyel végül értékes
nyereményeket lehet nyerni. A rendezvényeket gasztrotörténeti előadásokkal és bemutatókkal, tematikus kerékpáros városnézéssel színesítik. A hangulatot utcazene még kellemesebbé teszi, a Gyulai Zeneműhelynek köszönhetően.

Kerékpártúra Gyulán. Fotó: Okolicsányi Zoltán
Kerékpártúra Gyulán. Fotó: Okolicsányi Zoltán

Mindkét hétvégén magas látogatószámra számítanak – árulta el a helyi Tourinform iroda vezetője – és bíznak benne, hogy ezeken a napokon Gyula rendszeresen a top 3-5 belföldi desztinációban foglal majd helyet.

Tapasztalataik szerint mindkét városban, a helyi lakosság is szívesen vesz részt ezeken a rendezvényeken. Bizonyára idén is nagy sikere lesz a székely, német, román, szlovák és olasz ízeknek. A több vallású és soknemzetiségű települések mindig büszkék voltak hagyományaikra, megszokott fogásaikra, most pedig húsvétkor és pünkösdkor – a gyakorlatban is megmutatják, milyenek a hagyományos ételeik. A street foodtól a fine diningig, közel 20 helyszínen lehet ezeket kóstolni, melyhez transzfert is biztosítanak.


 
A helyi termékek lesznek a főszereplők – a gyulai és csabai kolbász, a pálinka és a méz. Ahogyan az egykori csemegetárakban, a kastély megszépült Stefánia szárnyában is helyben sütik a kolbászt, és ki is mérik, a többi portékával együtt.

Patriota, a gyulai kisvendéglő. Fotó: Okolicsányi Zoltán
Patriota, a gyulai kisvendéglő. Fotó: Okolicsányi Zoltán

 Kihagyhatatlan látványnak ígérkezik a kastély pincéje, a cselédlépcső és a főúri enteriőr a 19. század esti fényviszonyai között. A gyertyafényes programot gyulai kolbászos falatokból készült kóstoló zárja. Átellenben, a vár borozójában csapszék – sörrel, borral, háziszörppel, - kemencés kenyérlángos és helyben sült langalló várja az éhes és szomjas vendégeket.
 
Április 16-án, szombaton élmény-kerékpározásra invitálnak: a közös tekerés, a város főbb gasztronómiai látnivalóit is érintve, a két Körös összefolyásának megtekintését is felöleli. Útvonal: Tourinform – Százéves cukrászda - Stéberl szobor - Göndöcs-kert - Gyulahús Húsüzem - Stéberl-villa - Szanazug -a két Körös összefolyása - majd vissza a Tourinform irodához.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!