5p

Az egész világsajtó, így a magyar oldalak is hírül adták, hogy bizonyos időtartamokra lezárták az Akropoliszt, mert sokan rosszul lettek a nagy hőségben. Csakhogy éppen a turisták egy része háborodott fel ezen, hiszen van, aki először jár ott, más talán utoljára, az utazási csomagjában, amit kifizetett, szerepel a városnézés. Sokan akkor is ragaszkodnának ehhez, ha 40 fok van.

Nem könnyű a helyzete ilyenkor az utazási irodáknak, át kell szervezni a programokat, meg kell nyugtatni az utasokat és új, pót-attrakciót kitalálni, hogy ne érezzék magukat megfosztva
az élményektől.

A svéd turisztikai szakemberek nem először találkoznak ezzel a problémával, de ekkora hőség
még talán sosem volt Dél-Európában, mint most. Ugyanakkor a skandinávok éppen azért
utaznak még a legrekkenőbb hőségben is Délre, hogy az otthoni, hamarosan kora őszibe
forduló időjárásból elmeneküljenek a nyárba.

Az idősebbek sem tágítanának

Újabban nemcsak a tornádóknak adnak nevet, hanem a hőhullámoknak is, a mostanit például, amely extrém hőmérsékletekkel sújtja Dél-Európát, Kerberosnak nevezik. Ami a nevet illeti: a  görög mitológiában  Kerberosz – Cerberus - az óriás  Tüphón  és a félig nő, félig kígyó alakú Ekhidna gyermeke. Háromfejű kutyaként született, és apjától óriási méreteket örökölt. A hatalmas teremtményt az  istenek  közül  Hadésznek  sikerült megszelídítenie, és így birodalmának őrzőjévé tennie. Kerberosz bárkit beengedett az Alvilág kapuján, azonban onnan ki senkit nem eresztett. Neve görögül azt jelenti, hogy a mélység démona.

Kerberoszról nevezték el a mostani hőhullámot. Fotó: Depositphotos
Kerberoszról nevezték el a mostani hőhullámot. Fotó: Depositphotos

 

Ami az Akropoliszt illeti, ismeretes, hogy időbeni korlátozást rendeltek el, a legforróbb napszakban nem lehet felmászni az ősi kövek közé, ugyanis már eddig is előfordult, hogy többen rosszul lettek. Főleg az idősebbek, márpedig nyugdíjas korukban még egyszer meg akarják nézni a világ egyik csodáját, jóllehet szüleikkel már gyermekként is elutaztak kedvenc nyaralóhelyükre.

Hosszabb hőhullámra számíthatunk

Lina Mendoni görög kulturális miniszter kijelentette, hogy amíg tart a nagy hőség – már pedig ez Görögországban nem egy-két napos időtáv – ragaszkodnak az órákban megszabott korlátozáshoz, hogy elkerüljék a hőgutát kapott turisták mentését.

Úgy tűnik, a hőhullám kitart, legalábbis a jövő hét egészében - nyilatkozta Josefine Qvarnesjö-Bergstedt, a Storm meteorológusa az Expressen című svéd napilapnak. - Márpedig a turisztikai szezon csúcsán vagyunk.

Alig van lemondás

Az extrém hőség miatt azt gondolhatnánk, hogy sokan szeretnék lemondani az utazásaikat. Az utazási irodák azonban nem tapasztalnak ilyen tendenciát. - A last minute helyek is pillanatok alatt elkelnek – nyilatkozta a turisztikai helyzetről Claes Pellevik, a Ving kommunikációs vezetője.

A két másik nagy utazási iroda, az Apollo és a TUI sem lát változást, ami a foglalási helyzetet illeti.
A TUI svédországi kommunikációs menedzsere, Dian Martinez Valencia hozzátette, nem hogy törölnék a foglalásokat a hőség miatt.

Ezt erősítette meg Martina Krantz, az Apollo sajtóügyeletese, aki maga is Görögországban tartózkodik a helyszínen, és szorosan követi a fejleményeket, hogy tudósítsa anyacégét a friss
helyzetről.

Figyelmeztetések, sms-ben

Az utazási irodák alkalmazottai újabban sms-ben küldenek értesítést ügyfeleiknek a hőségriadóról. A tanácsok meglehetősen kézenfekvők - igyanak vizet, keressenek árnyékot, és ne tartózkodjanak túl sokáig a napon – mégis nagyon fontos a figyelmeztetés, mert a sétában, az ácsorgásban, a száz fotó készítése közben elfeledkeznek minderről a turisták, viszont a mobiljuk kéznél van. Arra kérik külön a dohányosokat, hogy legyenek óvatosak, hogy a parázs ne okozzon tüzet.

A napilapok és a turisztikai oldalak országonként adnak friss helyzetképet. Az nem meglepő hogy Krétán 40 fok van, de a brit The Sun az erdőtüzek veszélyeire is figyelmeztet. Az olasz hatóságok tíz olasz városban, köztük Rómában, Bolognában és Firenzében adtak ki vörös riasztást – tudta meg a BBC . A CNN  szerint  új hőségrekordok várhatók.

A római Colosseum előtt többen hőguta miatt összeestek- adta hírül  a BBC  .A hatóságok arra
is felhívják a látogatók figyelmét, hogy kerüljék az alkoholfogyasztást. Svédország római nagykövetét, Jan Björklundot is idézi az Expressen, aminek igen egyszerű és finom trükkje van a hőség leküzdésére, méghozzá az, hogy amikor teheti, fagylaltot eszik, - ez ugye Olaszországban nem meglepő - és bizonyára nem a legtűzőbb déli napon, valamelyik téren teszi azt.

Irány a hűvös könyvtár meg a templom

Az Ibériai-félszigeten is sok helyen rendkívül meleg van. Műholdas adatok szerint ezen a héten 60 fok felett volt a talaj hőmérséklete – írja a brit  Independent . A szárazföld belsejében a legrosszabb a helyzet, - a partokon a tenger estefelé, kicsit jobban lehűl.

A madridi hatóságok arra kérik azokat az embereket, akik nem tudnak megbirkózni a hőséggel, hogy menjenek el hűsölni a könyvtárakba, egészségügyi központokba, templomokba és vegyék igénybe a légkondicionált tömegközlekedési eszközöket- írja a  Stratford Herald . 

Miután Marbellán akár 40 fok is lehet a hétvégén, márpedig ott igen sok skandináv országokból érkező turista nyaral, a Ving utazási iroda ismét sms-t küldött ki az ott, valamint Görögországban, Olaszországban és Spanyolország más részein nyaraló ügyfeleinek. Ezekben újból konkrét tippeket és tanácsokat adnak az egészségügyi kockázatok elkerülésére.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!