4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Közzétette a Központi Statisztikai Hivatal a szálláshelyek adatait - de mit látnak az elemzők?

A KSH legfrissebb adatai szerint 2023 májusában a turisztikai szálláshelyeken (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) 1,3 millió vendég 3,1 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 7,1, a vendégéjszakáké 3,8 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál a külföldi vendégforgalom bővülésének köszönhetően. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 4,1 százalékkal visszaesett. A pontos adatokról tovább ebben a cikkünkben olvashat.

Mit gondolnak az elemzők? Hogyan értékelik az adatokat?

Suppan Gergely, az MBH Bank vezető elemzője kommentárjában kiemelte, hogy az emelkedő vendégszámon az egy évvel korábbihoz képest a magánszálláshelyek számának növekedése miatt 18,6 százalékkal több működő egység osztozott, miközben a kereskedelmi szálláshelyek száma 3,7 százalékkal csökkent, ami azt mutatja, hogy alaptalanok voltak a tömeges bezárásokkal kapcsolatos félelmek. Hozzátette, a kedvező forgalmi adatok és alacsonyabb energiaköltségek hatására újranyitásokra is sor került, amit tükröz, hogy a februári mélypont óta 741-gyel nőtt a működő kereskedelmi egységek száma.

Az MBH Bank elemzője szerint a szálláshelyek forgalmát a felhalmozódott óriási kielégítetlen igény is élénkítette és élénkíti továbbra is, világszerte megfigyelhető az utazási kedv élénkülésének folytatódása. A szigorú kínai járványellenes korlátozások feloldása újabb lendületet adhat a nemzetközi turizmusnak, mivel a távol-keleti vendégek eddig kimaradtak a nemzetközi turizmus helyreállásából, és feltehetően erős kielégítetlen igény halmozodóhatott fel az elhalasztott utazások miatt, amit egyes beszámolók is megerősítenek. Suppan Gergely szerint az idei évben Veszprém Európa Kulturális Fővárosa címe, valamint a nyáron megrendezendő atlétikai világbajnokság is hozzájárulhat a turizmus további lendületéhez.

A belföldi vendégforgalmat az ünnepekhez kapcsolódó hosszú hétvégék is élénkíthetik, így a következő hónapokban ismét növekedést mutathatnak a szálláshely szolgáltatással kapcsolatos adatok, a belföldi turizmust azonban egyrészt fékezik az átmenetileg romló reáljövedelmek, másrészt a hazai háztartások külföldi utazási kedvének jelentős növekedése is.

Jönnek a külföldiek. Fotó: Depositphotos
Jönnek a külföldiek. Fotó: Depositphotos

Akadnak kockázatok

Kockázatot jelent, hogy számos európai országban az infláció érdemben meghaladja a bérnövekedést, így a megélhetési költségek növekedése fékezheti a kilábalóban levő nemzetközi turizmust, a belföldi turizmus dinamikáját pedig a hazai reálbérek csökkenése fékezheti. A szálláshely-szolgáltatók számára messze a legnagyobb kockázatot az energiaköltségek elszállása jelentette, így a nem kellően hatékony energiaintenzitású szálláshelyek komoly versenyhátrányba kerülhettek, átmeneti, vagy végleges bezárásra is kerülhettek. A fűtési szezont követően azonban számos szálláshely újra kinyithatott, amit a meredeken csökkenő energiaárak is támogathatnak.

A közeljövőben kulcskérdés lesz az energiahatékonyság növelése, a megújuló energia felhasználása, az energiatakarékos üzemeltetés, a szigetelés javítása és számos más intézkedés, aminek hatására az energiaköltségek markánsan csökkenthetők.

A GDP alakulásában is pozitív szerepet kaphat a turizmus

Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza szerint az utazások átlagos időtartama rövidült, a magasabb árak miatt a vendégek átlagosan kevesebb időt töltenek a szálláshelyeken. Az elemző szerint az, hogy a belföldi vendégéjszakák száma ugyan csökkent, de a mérséklődés üteme a korábbinál kisebb volt, 4,1 százalék. Véleménye szerint ez két tényezőre vezethető vissza: egyrészt a magas infláció miatt csökkenő vásárlóerőre, másrészt pedig a nemzetközi turizmus újraindulására, azaz arra, hogy a magyarok is egyre többet utaznak külföldre és így kevesebbet belföldre.

A mai adatok alapján tehát a turizmus pozitívan járulhat hozzá a második negyedéves GDP alakulásához – fogalmazott Regős Gábor. Ami ennél is fontosabb lesz, az a nyári forgalom, hiszen ekkor jelenik meg a kereslet zöme. A Makronóm Intézet szerint a külföldi vendégek száma nyáron is kedvezően alakulhat, míg a belföldi vendégek esetében a belföldi desztinációk árazása döntő szerepet játszhat a forgalom alakulásában, ez határozhatja meg, hogy a vendégéjszakák száma emelkedik vagy csökken, azaz inkább itthon vagy inkább külföldön pihennek többet a magyar családok.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!