2p

Több magyar utazik Horvátországba idén, mint ahányan tavaly keresték fel a szomszédos országot, de ez nem jelenti azt, hogy jobban megy a turistáknak, hiszen kevesebb időt töltenek külföldön.

Szépen nőtt a Horvátországba utazó magyarok száma tavalyhoz képest, de az ott tartózkodás ideje csökkent – írta a vajdasági Szabad Magyar Szó a Horvát Idegenforgalmi Közösség adataira hivatkozva.

Élen a Kvarner-öböl
Élen a Kvarner-öböl
Fotó: Wikipedia

Az idei év első hat hónapjában 170 ezer magyar turista utazott Horvátországba. Egy másik forrás, az eVisitor adatai szerint (ebben a rendszerben regisztrálják a szálláshelyeken a vendégeket) 630 ezer vendégéjszakát töltöttek el a magyarok Horvátországban, azaz átlagosan három-négy napot maradtak.

A magyar számoknál kettősséget lehet látni: miközben a vendégek száma öt százalékkal nőtt egy év alatt, az ott töltött napoké csak eggyel. Azaz többen utaznak Magyarország déli szomszédjába, de aki kiutazott, az kevesebb időt töltött ott. Persze ez még bőven változhat, miuátn a nyári főszezon nagyja csak most jön.

Slágerlista

A magyarok legnagyobb kedvence a Kvarner-öböl régiója, azaz a Rijekától délre eső terület, valamint több sziget - Krk, Cres és Losinj - és környéke. Ott 190 ezer vendégéjszakát töltöttek el. Ezután jön a listán Isztria 145 ezer, valamint Zadar régiója 90 ezer magyar vendégéjszakával.

A horvát turizmus egyébként a német vendégeknek köszönheti legnagyobb bevételét, ők idén eddig 5,7 millió vendégéjszakát töltöttek ott, többet, mint a hazaiak. A horvátok 3,7 millió éjszakát töltöttek el a saját országuk szálláshelyein. Mögöttük a szlovénok és az osztrákok következnek, 2,7, illetve 2,6 millió vendégéjszakával.

Azért a sok turista a horvátok számára sem csak örömöt jelent. Azon például a szakértők is megdöbbentek, hogy mekkora dugók vannak az autópályákon.0

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!