5p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Koncertek és túrák is lesznek, amivel kiegészítik a Veszprém-Balaton 2023 sorozatot.

Eredetileg csak Veszprém pályázott és eleinte úgy is volt, hogy csupán a bakonyi városban lesznek események. Viszont a szervezők nyilván rájöttek, hogy a város önmagában nem tudna egy egész éven át folytonos figyelmet generálni, könnyen adódott, hogy kiterjesszék a programsorozatot a közeli Balaton-felvidékre, benne persze Balatonfüredre és Tihanyra is. A rövidítve VEB 2023-nak nevezett eseményeken keresztül így a sok külföldi (és a szervezők szándékai szerint hazai) vendég biztos felkeresi majd a magyar tengert és az ottani településeket, vendéglátó helyeket, szállásokat.

Tihanyban most kezdődött az előszezon, de már vannak koncertek. Fotó: mfor/Mester Nándor
Tihanyban most kezdődött az előszezon, de már vannak koncertek. Fotó: mfor/Mester Nándor

A félszigeten hónapokon keresztül nyújt kiváló kikapcsolódósát a Tihanyi Bencés Apátság nemzetközi zenei fesztiválja, szorosan kötődve Nagyboldogasszony és Szent István király ünnepéhez. A fesztivál mellett a nagy múlttal rendelkező nyári zenei áhítatok alkalmával főként orgona- és orgona-kamarazenét hallhat az oda látogató, de azt ígérik, hogy most újítani fognak a megjelenésen – közölték a település honlapján is.

Május 28-án a Pünkösdi zenei áhítat programján a Lumen Christi Gospel Kórus "Jöjj alkotó Lélek" koncertjén vehetünk részt. De előtte egy nappal a Veszprémi Főegyházmegye hagyományteremtő szándékkal egyházművészeti találkozókat szervez a tihanyi hajóállomásról induló Szent Miklós motoros hajó fedélzetén. Aki esetleg lemaradna erről, az megnyugodhat, mert az Apátság megújult koncertorgonáját egy különleges koncertsorozaton lehet meghallgatni abból az alkalomból, hogy idén lett harmincéves a hangszer. 

A tihanyi kulturális életet gazdagítja, hogy a Club Tihany Resort óriási területén rendszeresen vannak különféle koncertek és szakmai kiállítások is. Ehhez megfelelő infrastruktúra is van. Az úgynevezett Wimbledon csarnokban egyszerre akár 1500 fős konferenciát is tudnak rendezni. Az üzleti turizmus idén is jellemző lesz ott – mondta az üdülőkomplexum igazgatója, aki beszámolt több zenei koncertről is.

A Club Tihany arra is jó, hogy onnan túrákat szervezzünk a félszigeten. Legalább három tematikus útvonal ajánlható, az egyik érinti a Belső-tavat, ahol ritka állatfajokat figyelhetünk meg. Az üdülőközpontban részletes térképet is adnak ehhez.

Saját pénze is van a komplexumnak

A környezettudatos működés újabb eleme a Club Tihany kezdeményezése, amivel erősen csökkenthető a fel nem használt élelmiszer mennyisége. Valójában egy zsetonrendszerről van szó, amolyan saját pénzről, amit gyűjtögethetnek a központba látogatók. De csak akkor kapnak ilyet, ha az adott étkezésnél maguknak szedett összes ételt elfogyasztják, így nem kell semmit kidobni. A „pénzt” a közeli ajándékboltban lehet elkölteni, ám ott valódi pénzzel nem lehet fizetni, vagyis mindenképpen eleget kell tenni a speciális kívánalomnak.

Veszprémben egyébként június közepén rendezik meg a VI. Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivált, amely négy napon át operettelőadások mellett gyermekprogramokkal és művészekkel szervezett beszélgetésekkel várja a közönséget. Június 17-én a város két ligete is új nevet kap: Eisemann Mihályét és Zerkovitz Béláét az egykori nagy zeneszerzők tiszteletére. A helyszíneken Horváth Elemér Emi és Horváth Péter ad műsort. Koncertet ad a Készenléti Rendőrség zenekara, lesz nemzetközi operettgála a Sturcz Szmollbend zenekar közreműködésével, és végül operettkarnevállal zárul a fesztivál.

Rendezvények, konferenciák is lesznek a Club Tihanyban. Fotó: mfor/Mester Nándor
Rendezvények, konferenciák is lesznek a Club Tihanyban. Fotó: mfor/Mester Nándor

A Veszprém-Balaton rendezői elárulták nekünk, hogy a minap egy kézműves magyar gin is a VEB 2023 hivatalos itala lett, s ebben a Tihanytól ma már elválaszthatatlan levendula is benne van. Egy levendula lepárló kisvállalkozás készíti, a cég részben turisztikai pályázat útján futtatta fel saját bizniszét. A vállalkozás termékei ma országosan több településen is megtalálhatók, Tihanyban egyebek mellett a Club Tihany szobáiban is.

A levendulamezőkön kívül Tihanyban egy évek óta működő másik látványosság is szinte kikerülhetetlen. Ezt is egy kis cég működteti, és évente csaknem húszezren veszik igénybe; zömmel városnézés céljából. A Dotto nevű kisvonatról van szó. Sok iskolai kirándulócsoport is ezt a közlekedési eszközt választja, amikor az Erdei Iskolába akar eljutni, vagy városnéző körsétájára. Egyre több cég rendeli meg rendezvények lebonyolításához, népszerű „szereplője” az esküvőknek is.

A félszigeten 3 darab kisvonat közlekedik, 2 vonat 72 fő, egy vonat 54 fő szállítására alkalmas. Egy mozdonyból és három kocsiból áll. A kocsik centiméterekre követik a mozdony nyomvonalát a kanyarokban, vagyis egy nyomvonalúak, mint a sínes vonatok. Útvonala mint egy 6-8 kilométer hosszú. A teljes útvonal bejárása körülbelül 30 percet vesz igénybe. A megállókat úgy alakították ki, hogy a legfontosabb nevezetességeket könnyen megközelíthessék.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!