<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

16. alkalommal tartja évértékelő beszédét a miniszterelnök, mely a közelgő választások tükrében talán előretekintőbb lehet a korábbiaknál. Az eseményről percről percre tudósítunk.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap délután 3 órakor a 16. évértékelő beszédét mondja el a Millenáris Teátrumban.

Orbán megérkezett az évértékelőre

(Fotó: MTI)

15:04 - honnan, hova, hogyan?

Orbán Viktor beszédében három fő kérdésre keresi a választ:
- hol vagyunk?
- hova juthatunk:
- és mit kellene tenni?

Egyből az elért sikerekkel kezd: rekord alacsony infláció, rezsicsökkentés, Európában a második legnagyobb minimálbér-emelés. "A pénzügyeink stabilak, évek óta 3 százalék alatt tartjuk a hiányt. Ilyen érdemekkel évek óta nem állhattunk elő. Itt akár be is fejezhetnénk, de mi 4 évvel ezelőtt nemcsak arra válalkoztunk, hogy megtermelünk néhány gazdasági eredményt". Szerinte a jó hírek azt is mutathatnánk, mintha minden rendben lenne, de ez nincs így - mondta Orbán. 

15:08 - A posztkommunista bendő

Orbán szerint a fényes álmokat és a szép reményeket felemésztette a nagy posztkommunista bendő. 10 millió emberből csak 3,6 millió dolgozott és 1,8 millió fizetett adót. Nőtt azok száma, akik nem a gyerekeikért, hanem azokból, az utánuk kapott segélyből éltek. 

Erőfölényükkel visszaélő szolgáltatók, vergődő vállalkozások, a bankok pedig pénzügyi spekulációkkal akartak pénzt keresni - idézi a kormányfő a múltat, amikor a politika is saját magával foglalkozott és a hátát mutatta. 

15:10 - Rendet kellett tenni

A jó hírek után a beszéd fő témája ismét az "elmúltnyolcévezés", mely a 2010-es újabb rendszerváltáshoz vezetett el. Ekkor az erős Magyarországot kellett célként kitűzni, ennek érdekében kellett az új alaptörvény, alkotmány. Rendet kellett teremteni, hogy megvédhessük magunkat a szélhámosok, spekulánsok ellen. 

15:13

Most következik az ország megújításához vezető intézkedések felsorolása, mint például az adósságátvállalás, a szolgáltatókra, bankokra kivetett adók. 

"Sikertelen és gyenge országban az emberek sikere is ritka". 

15:15 - Rendszerváltás 2010

Az lett a küldetésünk, hogy 20 év alatt kétszer legyünk rendszerváltók. Kétszer raktuk le a gazdaság és társadalom alapjait - mondta Orbán. 2010-ben a jövőépítés vagy poszkommunista restauráció volt a tét.

"Azt a rendszert váltottuk le, amelynek a felépítésében mi is részt vettünk"  - jelentette ki a miniszterelnök.

15:20 - Erkölcsi kötelességet teljesítettek

(Fotó: MTI)

A kérharmados hatalmat felhatalmazásként értékelték, amit a köz javára kell fordítani, és amivel el is kell számolni. Ha másként tettek volna, bár kényelmesebb lett volna az életük. De nekik nem kellett sem a tál lencse, sem a 30 ezüst. Ez volt az erkölcsi kötelességük.

15:22 - Az önbecsülés a fontos

Messzire juthatunk, sokra vihetjük és egy felívelő időszak előtt állunk Orbán szerint, csak nem szabad visszaesni a hímezés-hámozás időszakába. 

Olyan világban élünk, ahol csak az a nép tud boldogulni, melynek van önbecsülése. Magyarország pedig jó után van, hiszen lassan visszaszerezzük az önbizalmunkat. Példaként ezúttal a brüsszeli diplomatákat hozza fel, akik felháborodtak, támadtak, mikor megadóztatta a kormány a bankokat. Sikeres összefogásként értékeli a vörösiszap-katasztrófa és a dunai árvíz elleni harcot, melyben győztünk. 

Ezek olyan nálunk hatalmasabb erők ugyanis, melyek elsodorhatnak, mi mégis legyőztük a félelmünket.

15:25 - Orbán még mindig meglepődik

"Még mindig elcsodálkozom, hogy honnan veszik a bátorságot, hogy megmondják, mit tegyünk és mit ne tegyünk" - vallott a kormányfő.  "De legyőztük a hajbókoló szolgamentalitást. Magyarország nem hagyja magát."

Ez viszont már nem az a Magyarország, mely 4 évvel ezelőtt volt. "Ki gondolta volna, hogy Magyarországnak lesz ereje ahhoz, hogy megadóztassa a multikat, legyőzze az inflációt, hogy mi leszünk azok, ahol nőnek a bérek, ahol az európai átlagnál jobban nő a gazdaság? Ki gondolta volna, hogy képesek leszünk elküldeni az IMF-et?" - sorolta Orbán a meglepő húzásokat.

Szerk.: Már többször felhozta valamilyen kontextusban az elért sikereket: egy dolog viszont meglepő módon még nem került szóba: még pedig az államadósság elleni harc. Pedig korábban előszeretettel hozta fel a gazdasági szabadságharc eme harcmezejét is. 

15:30 - A piros-fehér-zöld sarokban...

"Ne mondd a szökőkútnak, hogy nem iszol a vizéből. Még a végén a kínainak lesz igaza, aki azt mondja, hogy mindegy, hogy fekete vagy fehér a macska, csak fogja meg az egeret" - mondta Orbán. Bár az nem derült ki, ezzel mire utalt pontosan, a lényeg, hogy védekezésből támadásba váltottunk át. 2010-ben az volt a kérdés, hogy hova állunk a ringben. Orbán szerint mi a piros-fehér-zöld sarkot választottuk. Sok csatát nyertünk, de a háborút még nem. 

Szavai szerint még van hova csökkenteni a rezsit, van hova növelni a foglalkoztatottságot, messze vagyunk még a biztonságtól és a kényelmes élettől. Ezért meg kell tenni azt, amit eddig elértünk. 

15:32 - Van még hova fejlődni...

Cél, hogy a munka után még kevesebbet kelljen adózni, nálunk legyen a legkevesebb az energia ára, dolgozzon mindenki, aki akar és minden fiatal, aki akar, jó iskolába járjon. Eljuthatunk oda is Orbán szerint, hogy mindenki annyi gyereket vállaljon, amennyit szeretne.

Ehhez viszont nem szabad engedni, hogy elbizonytalanítsanak, eltántorítsanak minket! - jelentette ki a miniszterelnök. Majd a választások tétjére hívta fel a figyelmet: a kérdés most ugyanis az, hogy Magyarország a küzdők és a győzetesek országa lesz-e, vagy jönnek újra a megalkuvók.

15:34

Mit kell tenni 50 nappal a választások előtt?
"Fújjátok meg a kürtöket és nyergeljetek, mert holnap reggel indulunk!" - zárta évértékelőjét a miniszterelnök. 

16:00 - Már nem kell a narancs nyakkendő... 

"Nyakkendő le" (Fotó: Facebook)

Sz.S.
mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.