2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

2024-től végre tényleg egységes lehet az összes mobil eszköz töltője.

Az uniós döntéshozók megállapodásra jutottak abban, hogy 2024-től kezdve minden, az Unióban eladott mobiltelefon és tablet kötelezően egyféle, USB-C szabványú töltőcsatlakozással kerülhet csak piacra - írja a Reuters.

"2024 őszére az USB Type-C lesz minden EU-ban forgalomba kerülő mobiltelefon, tablet és digitális kamera töltőcsatlakozója"

- olvasható az Európai Parlament közleményében.

A szabályozás a legérzékenyebben az Apple-t érinti majd, amelynek készülékei saját, Lightning szabványú csatlakozót használnak (míg az Android operációs rendszer futtató telefonoknál és tableteknél már megtörtént az egységesítés). Az óriáscég egyelőre nem kommentálta a döntést, korábban azzal érveltek képviselői ellene, hogy egy ilyen szabványosítás káros hatással lenne az innovációra, illetve a korábbi, eltérő szabványú töltőkábelek használhatatlanná válásával hatalmas mennyiségű elektronikai hulladékot hozna létre.

Ezzel szemben Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa úgy vélekedett, hogy a döntés nagyjából 250 millió eurónyi megtakarítást hozhat a fogyasztóknak, valamint annak a véleményének is hangot adott, hogy az egységesítés megnyithatja az utat a vezeték nélküli töltéshez hasonló új techonológiák számára, hogy anélkül fejlődjenek és terjedjenek el, hogy az innováció a piac elaprózódásához vezetne, valamint a vásárlók számára kényelmetlenséget okozna.

A szabványosítás érint egyébként számos más hordozható eszközt, például az ekönyvolasókat, a vezeték nélküli fülhallgatókat, billentyűzeteket, navigációs eszközöket és számítógépes egereket is. Ez már az Apple-ön kívül más gyártókat is érint, páldául az Apple egyik nagy versenytársát, a Samsungot is, bár nem annyira érzékenyen.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!