2016. november 22. 17:04

Három év alatt tízmilliárd forint értékben fejleszti budapesti üzemét a Siemens Zrt., egyúttal több mint 150 magasan képzett műszaki szakembert vesz fel a telephelyre - jelentette be Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója kedden, Budapesten sajtótájékoztatón.

Hozzátette, a 6 hektáron elterülő Siemens Power and Gas budapesti, Késmárk utcai üzeme gáz- és gőzerőművekbe gyárt turbinalapátokat és nagy méretű acélkomponenseket. Elmondta, a Siemens csoport Magyarországon mintegy 3000 munkavállalót foglalkoztat, a budapesti üzem a cégcsoport nemzetközi villamosenergia-termelő ágazatának kulcsfontosságú szereplője. Felidézte, hogy 2011 óta több mint 7 milliárd forint értékben hajtottak végre beruházásokat, mára csaknem 600-an dolgoznak az üzemben.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, a rendkívül magas hozzáadott értéket képviselő új termékek gyártása 2018-ban kezdődik majd, és a fejlesztéssel az üzem Európa egyik legnagyobb turbinalapát gyárává válik. A beruházás azért is fontos Magyarország számára, mert nyitott gazdaságként fejlődését nagymértékben meghatározzák a külföldi beruházások és az export eredményessége, most pedig egy folyamatos innováción alapuló, exportorientált fejlesztésről van szó - jelentette ki. Elmondta, egyedülálló módon Magyarországon elsőként indít a Siemens duális műszaki mesterképzést a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Siemens német vállalat, és a magyar nemzetgazdaság szempontjából különösen fontos a német vállalatok bizalma, amelyek az országba érkező külföldi működőtőke negyedét képviselik.

Az egyre élesedő világgazdasági versenyben végre kell hajtani a technológiai fejlesztéseket - jelentette ki. Ezért döntött úgy a kormány, hogy a 2017-es év a komoly adócsökkentések éve lesz - tette hozzá, felidézve a társasági adó kulcsának egységesen 9 százalékra csökkentését, amely a legalacsonyabb Európában. A külgazdasági és külügyminiszter szerint a nemzetközi vállalatokkal való tárgyalások során úgy látták, a tőkeáramlás egyik legfontosabb szempontja a társasági adó szintje lesz, a vállalatok a 7-10 százalék közötti szintet keresik. Magyarország a 9 százalékos társasági adóval egyedülálló pozícióban találja magát Európában - vélekedett.

Ilyen lesz az új 2000 forintos

Elmondta, a tavalyi rekordév után idén is jó esély van arra, hogy az export, a külkereskedelmi többlet, és a beruházás-ösztönzéssel foglalkozó hivatalon keresztül érkező beruházások újabb csúcsokat döntsenek. A szeptemberi adatok szerint az első kilenc hónapban az export 3 százalékkal, a külkereskedelmi többlet 1,2 milliárd euróval haladja meg a tavalyit - ismertette.     Goszták Árpád, a vállalat Power and Gas budapesti üzemének gazdasági vezetője elmondta, a beruházással egy 10 ezer négyzetméteres új csarnokot építenek fel, valamint 2500 négyzetméterrel bővítik a meglévőt. A munkák a héten kezdődnek - tette hozzá.

A budapesti üzem a Siemens egyik kompetencia központja - mondta. A mostani bővítéssel egy új terméktípus, a melegoldali gázturbinalapát gyártását kezdik meg, amely egyben új technológia Magyarországi bevezetését is jelenti - tette hozzá. A vezető szerint a Siemensnél elsőként ismerték fel, hogy a csupán a bérköltség előnyére épülő gyártás nem lehet sikeres Magyarországon, ahhoz, hogy kompetenciaközponttá váljon az üzem, szükséges volt a dolgozók rugalmasságára, kreativitására. A 2000-es évek elején Magyarországra telepített technológiákat mára a világ élvonalába hozták fel - mutatott rá. A nyilvános cégadatok szerint a Siemens  Zrt. a 2015. szeptember 30-val zárult pénzügyi évben 89 milliárd forint értékesítési árbevételt ért el az egy évvel korábbi 83 milliárd forint után. A cég adózott eredménye a tavaly szeptember végéig tartó egy évben 3,5 milliárd forint volt, az egy évvel korábbi 5,4 milliárd forintot követően.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.