2018. április 17. 11:21
MTI

Nyolcféle dolgot kifogásolt az MNB az ellenőrzése során.

A jegybank 14,5 millió forint bírságot szabott ki a veszprémi Kinizsi Bankra vállalatirányítási, hitelkockázat-kezelési, informatikai és adatszolgáltatási problémák miatt - tájékoztatta az MTI-t a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden. 

MTI MTI


A közleményből kiderül: a felügyeleti vizsgálat során az MNB a 2015. december 31-től kezdődő időszakot tekintette át. Az MNB megállapította, a pénzintézetnél a vállalatirányítás kapcsán egyebek közt a részvénykönyvi adatok, a felügyelő bizottság működése, a vezetői felelősségi körök elhatárolása, illetve a belső kontroll funkciók kapcsán merültek fel hiányosságok.

A hitelkockázatok kezelésénél a jegybank az egyes halasztott fizetéssel kapcsolatos ügyfeleket érintő kockázatfeltáró és döntési gyakorlatot, néhány problémás ügylet kezelését, az értékbecslőkkel kapcsolatos gyenge kontrolltevékenységet, illetve a jogszabály által előírt ügyletminősítési rendszer hiányát kifogásolta - olvasható a közleményben. A bank emellett nem felelt meg teljes körűen a jogszabályoknak az adatszolgáltatás terén, az informatikai biztonság vonatkozásában pedig az MNB egyebek közt a kiszervezésre vonatkozó gyakorlat és a kritikus üzleti folyamatok támogatása kapcsán tárt fel jogsértést.

A jegybank határozatában arra kötelezte a Kinizsi Bankot, hogy a hiányosságokat idén április 20. és 2019. február 28. között szüntesse meg.